Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Izrael mégis kifizeti a palesztinokat

2006.02.03. 14:41
Jövő héten az izraeli védelmi bizottság javaslatára Ehud Olmert, Izrael ügyvezető miniszterelnöke úgy dönthet, hogy feloldja a palesztin választások után foganasított intézkedést, és elutalhatja a Palesztin Hatóságot megillető vámbevételeket. A Hamász kitart álláspontja mellett, esetleg hajlandó hosszú távú fegyverszünetet kötni Izraellel.

Izrael a Hamasz választási győzelme után döntött úgy, hogy addig nem utal a palesztinoknak, amíg a kormányalakításra jogot szerzett Hamász el nem ismeri Izrael államot, és le nem fegyverzi katonai szervezeteit. A védelmi bizottság javaslatára Ehud Olmert ügyvezető miniszterelnök megváltoztathatja álláspontját, és beleegyezhet a 250 millió sékel (11 milliárd forint) átutalásába, írja a Haarec. Az Egyesült Államok és az Európai Unió is hasonló ultimátumot adott a palesztin vezetésnek, így a Palesztin Hatóság elesett legfőbb bevételi forrásaitól, a nyugati államoktól érkezett támogatásoktól.

Enyhülés az izraeli oldalon

A miniszterelnöki hivatal beszámolója szerint Olmert még nem hozott végleges döntést, de „nem lelkesedik az ötletért”, hogy Izrael pénzt folyósítson a Palesztin Hatóságnak. Tzipi Livni külügyminiszter, aki múlt héten még azt tanácsolta, hogy tartsák vissza a vámbevételeket, amíg a nemzetközi közösség állást foglal a támogatások ügyében, enyhülni látszik.

Livni megváltoztathatja véleményét, hiszen Izrael széles nemzetközi támogatottságot élvez, így a Hamászra egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy ismerje el Izraelt, mondta egy vezető kormánypolitikus. Livni enyhülésére okot adhat az is, hogy egyiptomi látogatása során a palesztin kormány megalakulásáról is tárgyalt, így világossá vált számára, hogy a kormányalakítás akár több hétig is eltarthat. Olmert vasárnap egyeztet a védelmi bizottsággal, és csak utána jelenti be döntését.

Havi juss a palesztinoknak

Izrael áruforgalmi és vámbevételeket gyűjt a Palesztin Hatóság számára, amit havonta utalnak át a pénzügyminisztériumnak. A következő utalás jövő szerdán esedékes. A védelmi bizottság mellett Saul Mofaz védelmi miniszter és a miniszterelnök közvetlen tanácsadói csapatának vezetője, Dov Weissglas is a folyósítás mellett foglalt állást.

Véleményüket azzal indokolták: a palesztinok forrásai kimerültek, a Világbank már jelezte is a héten, hogy a Palesztin Hatóság összeomlik, ha nem kap azonnali pénzügyi támogatást. A védelmi bizottság úgy véli, hogy Izraelnek az az érdeke, hogy a Palesztin Hatóság működése ne szenvedjen kárt, és továbbra is biztosítani tudja polgárainak az alapvető szükségleteket.

További indok, hogy a pénz valójában a palesztinoké, amit azért tartottak vissza, mert a választások utáni helyzet bizonytalanságot teremtett és el akarták kerülni, hogy az összeg illetéktelenül a Hamász kezébe jusson.

A Fatah kooperál

A kormány vezetése még mindig Mahmud Abbász palesztin elnök kezében van, aki megkezdte a tárgyalásokat az új, Hamász vezette kormány megalakulásáról. A palesztin pénzügyminiszter, Jihad Wazir a héten levélben tájékoztatta az izraeli felet, hogy a vitatott pénz a költségvetésből hiányzó összeget pótolná, így várhatóan pár nap alatt el is fogyna. Wazir ígéretet tett rá, hogy a pénzt kizárólag a jelenlegi kormány tagjai kezelik majd, nem juthat illetéktelen kezekbe.

A vámbevételek átutalásával a nemzetközi közösség is egyetért: amíg meg nem alakul az új kormány, addig az Izraelből érkező pénzzel akarnak segítséget nyújtani a Palesztin Hatóságnak a fennmaradáshoz.

A Hamász keménykedik

A Hamász egyelőre kitart álláspontja mellett, bár fontolgatja, hogy hosszú távú fegyverszünetet köt a zsidó állammal, írja a Reuters. „Soha nem ismerjük el azt a zsidó államot, amit a mi földünkön alapítottak” – írta Khaled Meshaal, a Hamász vezetője a palesztin al-Hayat al-Jadida című lapban publikált cikkében.

Meshaal jelenleg Damaszkuszból irányítja a palesztin választásokon győztes Hamász politikai és katonai szárnyait. A cikkben Meshaal kitért arra is, hogy hajlandó lenne tárgyalóasztalhoz ülni Izraellel, ha hosszú távra fegyverszünetet kötnek. Tárgyalna még a Gázai övezetben és Ciszjordániában egy palesztin állam létrehozásáról, de a Hamász soha nem mond le arról a céljáról, hogy megsemmisítse Izraelt.