Ágnes
-5 °C
2 °C

Kihasználják a tűzszünetet a Dél-Libanonból menekülők

2006.07.31. 16:00
Izrael és a Hezbollah támadásainak szünetét kihasználva a dél-libanoni lakosság fehér zászlóval járműveiken menekül a háború sújtotta övezetből, az ENSZ két konvoja próbálja enyhíteni a humanitárius válságot. A nemzetközi közösség megosztott az azonnali tűzszünet kérdésében, az ENSZ a héten tárgyal a nemzetközi békefenntartókról.

Menekülnek a Libanon déli határvidékén élők hétfőn, miután Izrael és a Hezbollah 48 órára felfüggesztette a légi csapásokat, írja a Reuters. Izrael beleegyezett abba is, hogy a legtöbb támadást elszenvedett libanoni települések lakói kapjanak 24 órát a menekülésre, valamint hogy ez idő alatt a segélyszállítmányok elérhessenek a határ menti falvakba. Az ENSZ két konvoja tart Türosz és Kana felé.

Civilek járműveiken fehér zászlókkal keltek útra, többen rokonaikat és barátaikat is keresik. A nemzetközi segélyszervezetek remélik, hogy két nap alatt érdemben tudják enyhíteni Dél-Libanonban a humanitárius válságot. Nehezíti a helyzetet, hogy a szétbombázott utakon a menekülők a megszokott útidő legalább ötszöröse alatt érnek az északi, biztonságosabb településekre. Az ENSZ becslései szerint 800 ezer ember vált földönfutóvá a támadások következtében, írja a Haarec.

Esélyes a tűzszünet is

Az amerikai külügyminiszter, Condoleezza Rice szerint még a héten létrejöhet a 20 napja tartó harcokat lezáró tűzszünet Izrael és a Hezbollah gerillái között. Izrael ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy a két napig tartó szünet után kiszélesíti Libanon elleni offenzíváját.

„Nem egyezhetünk bele az azonnali tűzszünetbe” – mondta Amir Perec izraeli védelmi miniszter Jeruzsálemben. „Az azonnali tűzszünet bejelentésével a szélsőségesek újra felütnék a fejüket” – magyarázta kijelentését. Perec elmondta azt is, hogy Izrael kiszélesíti és megerősíti offenzíváját a Hezbollah ellen annak ellenére, hogy a kanai légicsapás után két napra felfüggesztette a bombázásokat. Izrael vasárnap lakóházat bombázott, állításuk szerint a Hezbollah rakétakilövő bázisa volt a célpont. A támadásban 54 civil, köztük 37 gyerek vesztette életét.

Harcok a Gázai övezetben

Egy 16 éves fiú halálát okozta egy izraeli páncélos lövedéke hétfőn a Gázai övezet északi részén, Bét-Hanúnban, közölték palesztin biztonsági és kórházi források. A beszámolók szerint a lövedék eltalálta a házat, amelyben a fiú lakott. A fiú a ház közelében tartózkodott. Az izraeli hadsereg egyelőre nem reagált a hírre.

Izrael június 28-án indított offenzívát a Gázai övezetben, hogy véget vessen a területe elleni palesztin rakétatámadásoknak és kiszabadítsa egy palesztin fegyveresek fogságába esett katonáját, Gilad Salit tizedest. A hadműveletekben eddig 151 palesztin halt meg, az áldozatok legalább fele fegyveres.


Megtámadott páncélozott szállítójárművet mentenek az izraeliek

Szárazföldi csapatokat támogatnak

Egy vezető izraeli politikus a Reuters tudósítójának adott nyilatkozatában kijelentette, hogy a bombázásokat ugyan felfüggesztették, de ebbe nem tartozik bele a Hezbollah rakétatámadásainak megtorlása, a szélsőséges síita szervezet vezetőinek célzott likvidálása, valamint a Libanonban harcoló szárazföldi csapatok légi támogatása.

Egy izraeli hadihajó a dél-libanoni tengerpart mentén húzódó főutat és egy katonai állást lőtt Türosztól északra, egy katona életét vesztette, három megsebesült. Három izraeli katona sérült meg Kfar Kila környékén, mikor rakétatalálat érte tankjukat, mellyel egy korábbi harcokban megsérült páncélos járművet akartak kimenteni libanoni területéről, jelentette a hadsereg. A Hezbollah azt jelentette be, hogy két harcosa meghalt, megsemmisített továbbá két izraeli tankot, és eltalált egy harmadikat is.

Vita az azonnali tűzszünetről

A francia miniszterelnök, Dominique de Villepin üdvözölte a bombázások felfüggesztését, azonban helyette azonnali tűzszünetet követelt. Az Egyesült Államok elutasította az azonnali tűzszünet lehetőségét, a konfliktus kirobbanásáért a Hezbollahot és szövetségeseit, Iránt és Szíriát vádolja. Oroszország szintén az azonnali tűzszünetet sürgette.

Philippe Douste-Blazy, Franciország külügyminisztere szerint Iránnak részt kéne vállalnia a béke megteremtésében Libanonban, és be kéne fejeznie a régió destabilizálását. Blazy hétfőn libanoni kollégájával, Fauzi Szallúhhal találkozott Bejrútban. A Reuters elemzői szerint Franciaország potenciális vezetője lehet a dél-libanoni békefenntartó nemzetközi csapatoknak.

A Hezbollah egy parlamenti képviselője kijelentette, hogy addig nem fejezik be az izraeli civil célpontok elleni rakétatámadásokat, amíg Izrael le nem állítja a légicsapásokat, és ki nem vonja csapatait Libanonból.

Döntési helyzetben az ENSZ

Az ENSZ a héten tervezi megtárgyalni a harcok befejezéséhez szükséges lépéseket, az első találkozót hétfőn tartják, amikor a nemzetközi békefenntartó csapatok lehetséges résztvevői lesznek napirenden.

A libanoni elnök, Emil Lahud ragaszkodik ahhoz, hogy az ENSZ libanoni katonai megfigyelő misszióját (UNIFIL) erősítsék meg, és ne a Washington által szorgalmazott megoldást valósítsák meg, miszerint valamilyen nemzetközi erőt vezényelnek az ország Izraellel határos déli részébe, jelentette az MTI. Lahud az al-Dzsazíra katari televíziónak adott nyilatkozatában figyelmeztetett, hogy az ENSZ keretén kívüli bármilyen nemzetközi erő Libanonba vezénylése "az ország lerombolásához vezetne, Koszovóéhoz hasonlóan."

A kétezer fős UNIFIL 1978 óta végez fegyvertelen, megfigyelői missziót Dél-Libanonban, katonailag nem avatkozhat be semmilyen konfliktusba. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának hétfőn kell határoznia arról, hogy meghosszabbítja-e egy hónappal a misszió lejáró mandátumát, és ezzel lehetőséget ad arra, hogy egy esetleges új, hathatósabb erőt vezényeljenek oda.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!