Gusztáv
-4 °C
1 °C

Népünnepély Iránban és Libanonban

2006.08.15. 10:36
A Hezbollah győzelmét ünnepelték kedden Bejrútban és Teheránban, miközben Izrael megkezdte dél-libanoni állásai átadását a libanoni hadseregnek. Az izraeli belpolitika forrong, külön bizottságot hoznak létre a konfliktus teljes kivizsgálására.

Menekültek áradata indult meg Dél-Libanon felé kedden, a Hezbollah és Izrael között létrejött tűzszünet második napján. Több ezer család kelt útra megpakolt járművekkel, hogy visszatérjen otthonába a fegyvernyugvás beálltával. Az észak-izraeli lakosok nagy része is egy hónap után elhagyhatja az óvóhelyeket.

Bejrútban ünneplés kezdődött, tűzijátékkal és puskaropogtatással éltették a Hezbollah győzelmét, miután vezetőjük, Hasszán Naszrallah „stratégiai és történelmi győzelemnek” nevezte a háború lezárását, írja az AP.


Bejrúti utcakép

Iránban a teheráni vezetés felhívására megünnepelték kedden a Hezbollah "Izrael felett aratott győzelmét." Már hétfő estétől kezdve fiatalok motorokkal és gépkocsikkal köröztek Teheránban a Hezbollah sárga zászlajával. A fővárosiak felmásztak házaik tetejére "Allah nagy!" kiáltásokkal, mint ahogyan február 11-én, az 1979-es iszlám forradalom győzelmének évfordulóján szokás.

A helyi hatóságok bejelentették, hogy kedden Teheránban ingyenes lesz az autóbusz- és metróközlekedés. A buszok égő lámpákkal közlekednek, és Haszan Naszrallahnak, a Hezbollah vezetőjének arcképét viselik. Az iráni főváros több hivatala előtt süteményeket és innivalót osztogattak a "győzelemként" értékelt hétfői tűzszünet után.

Irán és Szíria a Hezbollah két fő támogatója. Izrael és az Egyesült Államok azzal vádolja Iránt, hogy pénzügyi és katonai támogatást nyújt a síita fegyveres szervezetnek, így részben felelőse a konfliktusnak. Teherán ezt mindig is tagadta, annyit azonban elismert, hogy "erkölcsi támogatást" nyújt a Hezbollahnak.

Szíriát győzködi a német külügyminiszter

Kedden Damaszkuszba érkezik Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter, hogy a libanoni tűzszünetről tárgyaljon Bassár el-Aszad szíriai elnökkel. Steinmeier igyekszik rábírni el-Aszadot, hogy támogassa a Dél-Libanonban felállítandó nemzetközi ENSZ-erőket.

Szíria nemzetközi nyomásra 2005 áprilisában vonta ki csapatait Libanonból, az ott állomásozó ENSZ-békefenntartókat pedig "megszálló erőknek" tekinti. Damaszkusz emellett elítélte a kéksisakosok tervezett megerősítését, amelyet a múlt hét végén elfogadott ENSZ BT-határozat írt elő. Németország ennek ellenére szeretné megnyerni Damaszkusz támogatását a rendezéshez, ehhez igyekszik kihasználni a szíriai rezsimmel fenntartott, a nyugati szövetségesek körében különlegesnek számító kapcsolatait.

Megkezdődik a libanoni állások átadása

Közben Izrael a tervek szerint szerdán elkezdi átadni a Libanon területén elfoglalt állásokat a libanoni hadseregnek. Az izraeli hadsereg vezetőinek keddi bejelentése szerint a jövő hétre befejezik az izraeli katonák kivonását Libanonból, amivel lezártnak tekinthetőek a Hezbollah ellen július 12-én megkezdett hadműveletek. Kisebb izraeli egységek máris elhagyták a szomszédos országot.


Visszatérő izraeli katonák

A háború befejezése a tűzszünet életbe lépésével vihart kavart az izraeli belpolitikában, több politikus és kommentátor követelte, hogy hozzanak létre parlamenti vizsgáló bizottságot arról, hogy miképp vezette az Olmert-kormány a háborút. Egy hétfőn napvilágot látott közvélemény-kutatás szerint az izraeliek többsége elégedetlen az offenzíva eredményeivel. A megkérdezettek mindössze 3 százaléka vélekedett úgy, hogy Izraelnek sikerült elérnie céljai többségét. Tizenegy nappal korábban még 33 százalék gondolta ezt. Ezzel szemben 58 százalék szerint csupán a célok egy része teljesült, ellentétben az előző felmérés 16 százalékos véleményével.