Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Izrael elutasította a tűzszünetet

2006.07.29. 21:17
Szárazföldi ütközetekkel folytatódtak a libanoni harcok. Izrael szerint a Hezbollah 26 harcosát vesztette el. Az ENSZ tűzszünetet követelt, hogy segélyeket juttathasson el a polgári lakossághoz. Izrael elutasította a harcok felfüggesztését.

Háromnapos fegyverszünetet kér Libanonban az ENSZ, hogy segélyszállítmányokat juttathassanak el a szenvedő polgári lakossághoz, jelentette a BBC. A harcok miatt gyerekek, öregek és betegségük miatt korlátoltak maradtak segítség nélkül, mondta el a brit hírcsatornának Jan Egeleand, az ENSZ humanitárius főbiztosa.

504-en haltak meg eddig

Izrael visszautasította a felszólítást és folytatta támadásait. Az izraeli csapatok visszavonultak Bint Dzsbejltől, a várost most a légierő támadja. Szombaton 14 civil halt meg Dél-Libanonban az izraeli támadásokban, további nyolc holttestet találtak országutak mentén a térségben. A harcok július 12-ei kezdete óta 504-en vesztették életüket: Libanonban 453-an, Izraelben pedig 51-en.

Először Izrael libanoni offenzívájának kezdete óta szombaton bezárták a legfontosabb libanoni-szíriai határállomást, a Bejrút-Damaszkusz úton fekvő Masznaát - közölték libanoni biztonsági illetékesek. Az izraeli légierő három rohamban támadta a helyszínt, és három rakéta csapódott be az út aszfaltjába a vámépület utáni szakaszon, libanoni területen.

Összehozhatják a sereget

Izraelbe érkezett szombat délután Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter. A washingtoni diplomácia vezetője eddig ismert programja szerint Ehud Olmert izraeli kormányfővel, Cipi Livni külügy- és Amír Perec védelmi miniszterrel tárgyal, majd Bejrútba folytatja útját, ahol Fuád Szinjóra libanoni miniszterelnökkel folytat megbeszélést az izraeli-libanoni válságról.

Az ENSZ főtitkára, Kofi Annan hétfőre hívott össze tanácskozást, amin a térségbe küldendő nemzetközi haderő összetételéről lesz majd szó. Eljött az ideje annak, hogy olyan konkrét lépéseket keressenek, amelyek segíthetnek a libanoni válságban szemben álló feleknek és a két tűz közé került polgári lakosságnak, jelentette ki Annan az MTI híradása szerint.

A jövő héten az ENSZ Biztonsági Tanácsa is összeülhet, hogy béketervet dolgozzon ki. Az ENSZ tisztségviselői nem hozták nyilvánosságra, hogy mely országokat hívták meg a jövő hétfői tanácskozásra. Az Egyesült Államok korábban kizárta, hogy katonákat ajánlana fel a stabilizációs erőkbe, de Nicholas Burns külügyi államtitkár révén képviselteti magát a megbeszélésen. Erkki Tuomioja, az Európai Unió soros elnökségét betöltő Finnország külügyminisztere szerint az uniós tagországok oroszlánrészt vállalnak majd magukra a stabilizációs erő felállításában, a létszámot és felszerelést tekintve egyaránt.

Megfogalmazta követeléseit a Hezbollah is. Naszrallah sejk közvetítője, a libanoni parlamenti elnök Nabih Berrin keresztül üzente meg, hogy csakis libanoni foglyok szabadon bocsátását követeli. A fogolycserét akár azonnal is megkezdhetnék. A Hezbollah korábban palesztin foglyok szabadon bocsátásáért is küzdött.

Szárazföldi összecsapások Gázában

Folytatódtak a harcok Gázában is. Izraeli harckocsik szombat hajnalban ismét behatoltak az övezet északi részébe. Palesztin biztonsági források szerint szombat hajnalban hét izraeli tank lépte át a Gázai övezet északi határvonalát, egy nappal azután, hogy a harkocsizó egységek kivonultak onnan. Az izraeli katonák az előző három napban folytatott, szokatlanul véres tisztogató műveletekben harminc palesztint öltek meg a térségben.

A hadsereg a péntek hajnali kivonulás után jelezte, hogy ez csak átmeneti intézkedés volt, nem jelenti a Gázai övezet ellen június 28-án megindított hadműveletek végét, amelyekkel a palesztin radikálisok fogságába esett izraeli katona elengedését és az övezetből izraeli területek ellen végrehajtott rakétatámadások beszüntetését kívánják elérni.

Háború a Hezbollahhal

július 12. szerda
Rakétatámadást indít Izrael ellen az Irán és Szíria támogatását élvező szélsőséges síita párt, a Hezbollah terrorcsoportja. A Libanonból támadó terroristák két izraeli katonát el is rabolnak. Izrael válaszcsapást indít, légiereje hidakat, utakat, terrorista állásokat bombáz, miközben több ezer katona szárazföldi inváziót indít. A Hezbollah támadásakor már két hete tart a válság Gilad Salit tizedes elrablása miatt, akit a Hamász terroristái tartanak fogva. Izrael két hete gyakorlatilag háborút folytat a palesztinok ellen.

július 13. csütörtök
Libanon azonnali és átfogó tűzszünetet kért, miután Izrael Bejrút egy déli kerületének evakuálására szólította fel. Libanon légi és tengeri blokád alatt van. A Hezbollah fegyveresei közben rakétákkal lőnek észak-izraeli városokat. Folytatódnak a harcok a Gázai övezetben is. Az USA megvétózta az Izrael elleni BT-határozatot.

július 14. péntek
Romokban a bejrúti reptér, Izrael továbbra is Libanon infrastruktúráját bombázza. A Hezbollah több tucat rakétát lő ki észak-izraeli városokra. Az ENSZ BT megkezdi tanácskozását. Izrael kivonul a Gázai övezet közepéről, de teljes készültségben marad.

július 15. szombat
Az izraeli légierő folytatta támadásait libanoni célpontok ellen, utakat, üzemanyagraktárakat bombáztak, a Hezbollah fegyveresei pedig több tucat rakétát lőttek ki észak-izraeli városokra. Az elmúlt napok összecsapásaiban 88 libanoni és 15 izraeli vesztette életét.

július 16. vasárnap
A Hezbollah, beváltva fenyegetéseit, rakétákkal lőtte Izrael harmadik legnagyobb városát, Haifát. Egy rakéta a város forgalmas vasútállomásán csapódott be, kilencen életüket vesztették. Izrael Irán felelősségét emlegette, mivel a Hezbollah iráni gyártású - szakértők szerint iráni katonák által is működtetett - rakétákkal tudja csak lőni Haifát. Az izraeli hadsereg mindeközben Gázát bombázta.

július 17. hétfő
A nyugati hatalmak elkezdték kimenekíteni állampolgáraikat Libanonból. A lassan ébredő nemzetközi közösség a hétvégi csúcstalálkozók után azonnali tűzszüneti javaslattal állt elő, és nemzetközi békefenntartó erők küldését javasolta a térségbe. A javaslatról egyelőre Izrael és a Hezbollah sem akar hallani. Bush megelégelte a "szarkavarást".

július 18. kedd
A folytatódó légicsapások mellett az izraeli vezérkari főnök helyettese immár Libanon részleges megszállására is utalt. A folyamatos bombázásokban kedden libanoni jelentések szerint 31-en vesztették életüket, de a Hezbollah is folytatta rakétatámadásait, melyben egy izrael halt meg. Libanonból időközben tízezrével menekülnek a külföldiek, köztük magyarok is.

július 19. szerda
egy hetet kapott az Egyesült Államoktól és Nagy-Britanniától a hadművelet sikeres befejezésére. Tonby Blair és George W. Bush szerint értelmetlen lenne azelőtt beszüntetni a harcokat, hogy a Hezbollahot felszámolták volna.

július 20. csütörtök
Az izraeli hadsereg korlátozott szárazföldi támadást indított a Hezbollah határmenti állásai ellen. A hadsereg közlése szerint mintegy ezer izraeli katona hatolt be Libanonba, céljuk a terrorcsoport jól álcázott állásainak kifüstölése. Folytatódtak a bombázások is, de még lényegibb, hogy Izrael újabb tartalékosokat mozgósított, egyre több jel utal rá, hogy inváziót készítenek elő. Izrael célja ütközőzóna kialakítása lehet Libanonon belül.

július 21. péntek
Izrael további tartalékosokat mozgósít, egyre több jel utal arra, hogy Libanon megszállására készül. Az izraeli invázió a konfliktus kiszélesedésével fenyeget, a libanoni kormányhadsereg a hadügyminiszter fenyegetései szerint izraeli támadás esetén a Hezbollah oldalán szállhat harcba.

július 22. szombat
A válság a francia külügyminiszter szerint Libanon teljes pusztulásával fenyeget. Egyes hírek szerint a palesztin terrorcsoportok - Gázában a libanoni harcokkal egyidejűleg Izrael folytatta az elrabolt Gilad Salit tizedes kiszabadítására és a palesztinok megrendszabályozására indított akcióját - fegyverszünetet kötöttek Izraellel. A hírt vasárnapra cáfolják.

július 23. vasárnap
A Hezbollah újból rakétákkal lőtte Haifát, a támadásban két civil vesztette életét. Izrael hadihajókról is löveti Bejrútot. A légierő támadásaiban rakétatalálat éri egy menbekülő libanoni család kisbuszát is, A család az izraeli utasításoknak megfelelően menekült Dél-Libanonból de kisbuszuk leszakadt a konvojtól.

július 24. hétfő
A folytatódó légicsapások mellett egyre intenzívebbé válnak a szárazföldi összecsapások is. Az izraeli hadsereg Bint Dzsbejl irányába tör előrefele. Az izraeli hírszerzés kétségeit fejezi ki affelől, hogy a Hezbollah felszámolható az akcióval, fel is gyorsulnak a diplomáciai lépések. Izrael NATO vagy EU irányítású nemzetközi haderő Dél-Libanonba vezénylését indítványozza, bár három nappal korábban még az invázió tűnt a következő lépésnek.

július 25. kedd
Öt gyermek vesztette életét Libanonban az izraeli bombázásban. A Hezbollah is folytatta rakétatámadásait, látszólag - az izraeli titkosszolgálat értesüléseivel szemben - nem fogytak még el készleteik. A Jeruzsálemben tárgyaló Condi Rice amerikai külügyminiszter a hétfői izraeli javaslattal egybehangzó rendezési tervet terjesztett elő, nemzetközi békefenntartó erők Libanonba vezénylését javasolta.

július 26. szerda
Izrael még kedd este lebombázta az ENSZ megfigyelőinek egyik dél-libanoni állását. A támadásban négy ENSZ-katona vesztette életét. Szerdán kiderül, hogy az izraeli hadseregnek tisztában kellett lennie azzal, hogy ENSZ-megfigyelőket támad. Lezajlik a háború eddigi legsúlyosabb szárazföldi összecsapása is Bint Dzsbejlnél, egy nap alatt kilenc izraeli katona veszti életét a harcokban. A diplomácia kudarcot vall.

július 27. csütörtök
Izrael egyre jobban elmerül a szárazföldi harcokban. Izrael továbbra is folytatná hadműveleteit, stratégiájukon sem változtatnának. Céljuk továbbra is a Hezbollah állásainak megsemmisítése.

július 28. péntek
Az előző napokhoz képest mérséklődtek a harcok. Diplomáciai téren felgyorsultak az események, de kevés eredményt hoztak a tárgyalások. A libanioni kormány saját béketervvel áll elő, de az nem foglalkozik a Hezbollah jövőbeni sorsável, így nem is nyújt tárgyalási alapot Izraelnek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!