Tas, Anasztázia
1 °C
8 °C

Szíria készen áll a háborúra

2006.08.07. 16:29
Súlyos bombázásokkal folytatta hétfőn libanoni hadműveleteit Izrael. A szétbombázott országba látogató szír külügyminiszter a háború kiterjesztésével fenyegetett, országa, mint mondta, készen áll a támadásra.

Az első hírek szerint negyven, későbbi hivatalos jelentések szerint egy civil vesztette életét egy izraeli légicsapásban a dél-libanoni Hula faluban. A negyven áldozatról szóló hírt Fuád Szinjóra libanoni miniszterelnök az arab országok csúcstalálkozóján jelentette be. Az elcsukló hangon beszélő kormányfő "borzalmas mészárlásnak" nevezte az esetet, az áldozatokat pedig mártírnak, írja a BBC.

Türoszt elvágták a külvilágtól

Hétfőn változatlan lendülettel folytatódott a háború. Az izraeli légierő dél-bejrúti célpontokat támadott, miközben a szárazföldi alakulatok a Hezbollah harcosaival csaptak össze az ország déli részén. Libanoni illetékesek szerint a legújabb légicsapásokban tizenegyen vesztették életüket. A konfliktus kezdete óta kilencszáz, többségében civil libanoni és nyocvan izraeli vesztette életét. Az izraeli áldozatok döntő többsége katona.

Az izraeli szárazföldi erők Hula falu környékén folytatták előrenyomulásukat. A harcokban a Hezbollah szerint négy izraeli katona életét vesztette, a hadsereg szerint csupán könnyebben megsérültek. Az izraeli hadsereg most legkeményebben Türosz környékét támadja, a gyakorlatilag kiürült várost teljesen elvágták a külvilágtól a bombázásokkal. A városban a BBC helyszíni tudósítója szerint csupán háromezren maradtak.

Újra bombáztak

Ismét bombázta hétfő este az izraeli légierő - más, szintén libanoni források szerint a haditengerészet - Bejrút déli, Hezbollah által uralt részét. Három nagy erejű robbanás rázta meg a libanoni fővárost az este beállta után, nem egész két órával az előtt, hogy az Arab Liga tagállamainak külügyminiszterei távozni készültek bejrúti tanácskozásukról.

Az izraeli légierő az ország területi vizei fölött lelőtte hétfőn a libanoni Hezbollah egy robotrepülőgépét - közölte este a légierő magas rangú tisztje. Johanan Locker repülőtábornok tv-nyilatkozata szerint izraeli F16-os vadászgépek lőtték le a pilóta nélküli gépet, amint déli irányban haladt. "Úgy tudjuk, nem volt felfegyverezve és nem szállított robbanóanyagot" - fűzte hozzá. A tiszt szerint a robotrepülőgép útnak indítása a Hezbollah részéről elsősorban propagandacélokat szolgált. "Egy órával ezelőtt a légierő radarjai azonosítottak egy Libanonból küldött robotrepülőgépet. Még mielőtt a határt elérte volna, izraeli vadászgépek indultak érte, majd kis magasságban a tenger fölött lelőtték" - hangzott a tábornok beszámolója, amelyet azzal egészített ki, hogy a haditengerészet hajói összeszedték a légi jármű roncsait.


Izraeli tüzérségi támadás

"Szíria felkészült egy regionális háború megvívására Izraellel" - jelentette ki vasárnapi bejrúti látogatása után Valid Moalem szír külügyminiszter. A diplomata az ENSZ Biztonsági Tanácsának tűzszüneti tervét is bírálta, mivel az szerinte kizárólag Izrael érdekeit veszi figyelembe. A béketerv szerinte "recept a háború folytatásához".

A libanoni kormány hétfőn egyhangúlag megszavazta, hogy katonákat küld az ország déli részébe, amint az izraeli csapatok kivonulnak onnan - közölte Gázi Aridi tájékoztatási miniszter. "A kormány kijelenti, hogy kész 15 ezer katonát telepíteni Dél-Libanonba, amint megtörténik az izraeli csapatok kivonása, és az UNIFIL-hez (az ENSZ libanoni ideiglenes haderejéhez) fordul, hogy segítse ezt a csapattelepítést" - mondta a miniszter.

Azonnali válaszcsapás

"Ha Izrael bármilyen támadást intéz Szíria ellen, legyen az légi vagy szárazföldi, a hadsereg készen áll az azonnali válaszcsapásra" - jelentette ki Moalem a Jerusalem Post tudósítása szerint.

Moalem az első szír hivatalosság, aki a szír csapatok tavalyi kivonulása és a két ország viszonyának megromlása óta Libanonba látogatott.

Szíria a Hezbollah egyik legfőbb támogatója, a síita terrorcsoporthoz kötődő politikusok képviselik a szír érdekeket LIbanonban. Szíria 29 évig tartotta megszállva szomszédját. Az ország Izraellel sem kötött még békét, Izrael megszállva tartja a Szíriához tartozó Golán-fennsíkot is. Izrael a válság kitörése óta Szíriát gyanúsítja a konfliktus gerjesztésével, ezért tulajdonképpen megalapozottak a damaszkuszi vezetés félelmei. Bővebben>>

Határozatra várva

Mivel a válság az ENSZ Biztonsági Tanácsának béketerve ellenére sem látszik csitulni, a nagyhatalmak várhatóan még hétfőn újból egyeztetéseket kezdenek. A tárgyalások napirendjén a BT határozatához érkezett libanoni kifogások lesznek. Libanon határozott menetrendet szeretne szabni az izraeli csapatok kivonásához. A BBC értesülései szerint kedd estig nem valószínű új határozat.