Szilvia
5 °C
16 °C

Izrael védelmi zónát alakítana ki Dél-Libanonban

2006.07.25. 21:46
Izrael egy védelmi zónát tartana megszállva a nemzetközi békefenntartók megérkezésééig, közölte az izraeli védelmi miniszter kedden este. A harcok nem csitultak, a Hezbollah rakétatámadásával és az izraeli hadsereg előrenyomulásával folytatódtak Libanonban. A Bejrútba látogató Condoleezza Rice nem követelt azonnali tűzszünetet és támogatta a nemzetközi békefenntartók bevetését.

Tucatnyi rakéta csapódott kedd délelőtt Észak-Izraelre, Haifa környékére, de arab falvakat is ért támadás. Este az izraeli hadsereg kisebb-nagyobb összecsapások árán elfoglalta Bint Dzsbeil városát Libanonban. Eközben az amerikai külügyminiszter és az európai vezetők Rómában gyűlnek össze, hogy az esetleges beavatkozásról tárgyaljanak.

A Hezbollah keddi rakétatámadásainak egy halálos áldozata, egy 15 éves arab lány és számos sérültje ven. Az izraeli közszolgálati rádió szerint 16 rakéta csapódott be, többnyire nyílt területeken.

Mióta kiújultak a harcok Izrael és a Dél-Libanonban berendezkedett Hezbollah között, az izraeli halálos áldozatok száma 42-re emelkedett, közülük 18 volt civil. A libanoni oldalon sokkal súlyosabb a helyzet, legfrissebb beszámolók szerint 370-re emelkedett a halálos áldozatok száma, többségük civil.

Ostromgyűrű Bint Dzsbejl körül

A Libanon elleni hadműveletek 14. napján Izrael folytatta légitámadásait, Türosz déli domboldalait a tengerészet is bombázta. Folytatódott a szárazföldi előrenyomulás is. Az izraeli hadsereg ostromgyűrűbe zárta a határ menti Bint Dzsbejl városát, ami a Hezbollah egyik erőssége. A várost negyedik napja támadják.

Izraeli ihletésű terv

Felgyorsult a diplomácia is: Jeruzsálembe érkezett Condi Rice amerikai külügyminiszter. Tárgyalásain felvetette, hogy nemzetközi, akár NATO-vezetésű haderőt kéne telepíteni Dél-Libanonba, melynek a Hezbollah lefegyverzése mellett a libanoni hadsereg kiképzése. A nemzetközi haderő idővel átengedné a terület ellenőrzését a libanoni hadseregnek, írja a BBC.

A terv gyakorlatilag egyezik Ehud Olmert izraeli kormányfő hétfői felvetéseivel - Izrael Eu-s vagy NATO csapatokra bízta volna Dél-Libanon ellenőrzését. Izraeli kormányzati tisztviselők hétfőn egybehangzóan még tíz napot tartottak szükségesnek a libanoni harcok befejezéséhez, a BBC jelentése szerint Rice valószínűleg nem is fog azonnali tűzszünetet sürgetni.


Izraeli tüzér munka közben

Az amerikai külügyminiszter ellenfelei jogos igényeire is figyelmeztette Izraelt. Mint mondta, Izraelnek figyelembe kell vennie a libanoniak és a palesztinok humanitárius igényeit. "A térség lakói túl régóta élnek rettegésben és erőszakban" - idézte a BBC.

Kedden este Ami Peretz védelmi miniszter bejelentette, a nemzetközi békefenntartók érkezéséig tíz kilométeres sávban megszállva tartaná Dél-Libanont, hogy biztosítsa a határ védelmét.

Szerdán Rómában egyeztetnek az európai vezetők az amerikai külügyminiszterrel a békefenntartók bevetéséről, amit Izrael is támogat. Jelenleg 4egy 2000 fős ENSZ-kontigens állomásozik Libanonban.

Izrael szerint mintegy 20 ezer fős békefenntartó erőt kellene Libanon déli térségébe vezényelni, és a csapatok helyszínre telepítését két héten belül végre kellene hajtani azt követően, hogy a nagyhatalmak erről döntenek, közölték kedden magas rangú izraeli illetékesek. Ez a szám nagyjából kétszerese annak, amelyre a vezető európai országok gondolnak.

khg \ kmo

A demokráciát is terjesztené

Rice hétfőn, meglepetésre, Bejrútban tárgyalt. A libanoniak csalódotságukat fejezték ki amiatt, hogy Fuad Sziniora kormányfővel folytatott tárgyalása ellenére sem követel azonnali lépéseket, tűzszünetet. Látogatása és mostani javaslata azonban jelzi, hogy fontosnak tartja a demokratikus libanoni erők támogatását.

Libanonban nemzeti egységkormány van hatalmon, ennek része a Hezbollah is. Jelentős erőt képviselnek azonban a szírellenes demokratikus erők is, Sziniora közéjük tartozik. A kormányhadsereg megerősítése is a szírbarát Hezbollah gyengítését szolgálhatja.

"Csak az lehet tartós megoldás, ami erősíti a békét és demokráciát akarók táborát. Eljött egy új Közel-Kelet ideje, ideje megmondanunk azoknak, akik másfajta Közel-Keletet akarnak, hogy mi győzünk, ők vesztenek" - fejezte be jeruzsálemi sajtótájékoztatóját szónoki hangulatban Rice.

Háború a Hezbollahhal

július 12. szerda
Rakétatámadást indít Izrael ellen az Irán és Szíria támogatását élvező szélsőséges síita párt, a Hezbollah terrorcsoportja. A Libanonból támadó terroristák két izraeli katonát el is rabolnak. Izrael válaszcsapást indít, légiereje hidakat, utakat, terrorista állásokat bombáz, miközben több ezer katona szárazföldi inváziót indít. A Hezbollah támadásakor már két hete tart a válság Gilad Salit tizedes elrablása miatt, akit a Hamász terroristái tartanak fogva. Izrael két hete gyakorlatilag háborút folytat a palesztinok ellen.

július 13. csütörtök
Libanon azonnali és átfogó tűzszünetet kért, miután Izrael Bejrút egy déli kerületének evakuálására szólította fel. Libanon légi és tengeri blokád alatt van. A Hezbollah fegyveresei közben rakétákkal lőnek észak-izraeli városokat. Folytatódnak a harcok a Gázai övezetben is. Az USA megvétózta az Izrael elleni BT-határozatot.

július 14. péntek
Romokban a bejrúti reptér, Izrael továbbra is Libanon infrastruktúráját bombázza. A Hezbollah több tucat rakétát lő ki észak-izraeli városokra. Az ENSZ BT megkezdi tanácskozását. Izrael kivonul a Gázai övezet közepéről, de teljes készültségben marad.

július 15. szombat
Az izraeli légierő folytatta támadásait libanoni célpontok ellen, utakat, üzemanyagraktárakat bombáztak, a Hezbollah fegyveresei pedig több tucat rakétát lőttek ki észak-izraeli városokra. Az elmúlt napok összecsapásaiban 88 libanoni és 15 izraeli vesztette életét.

július 16. vasárnap
A Hezbollah, beváltva fenyegetéseit, rakétákkal lőtte Izrael harmadik legnagyobb városát, Haifát. Egy rakéta a város forgalmas vasútállomásán csapódott be, kilencen életüket vesztették. Izrael Irán felelősségét emlegette, mivel a Hezbollah iráni gyártású - szakértők szerint iráni katonák által is működtetett - rakétákkal tudja csak lőni Haifát. Az izraeli hadsereg mindeközben Gázát bombázta.

július 17. hétfő
A nyugati hatalmak elkezdték kimenekíteni állampolgáraikat Libanonból. A lassan ébredő nemzetközi közösség a hétvégi csúcstalálkozók után azonnali tűzszüneti javaslattal állt elő, és nemzetközi békefenntartó erők küldését javasolta a térségbe. A javaslatról egyelőre Izrael és a Hezbollah sem akar hallani. Bush megelégelte a "szarkavarást".

július 18. kedd
A folytatódó légicsapások mellett az izraeli vezérkari főnök helyettese immár Libanon részleges megszállására is utalt. A folyamatos bombázásokban kedden libanoni jelentések szerint 31-en vesztették életüket, de a Hezbollah is folytatta rakétatámadásait, melyben egy izrael halt meg. Libanonból időközben tízezrével menekülnek a külföldiek, köztük magyarok is.

július 19. szerda
egy hetet kapott az Egyesült Államoktól és Nagy-Britanniától a hadművelet sikeres befejezésére. Tonby Blair és George W. Bush szerint értelmetlen lenne azelőtt beszüntetni a harcokat, hogy a Hezbollahot felszámolták volna.

július 20. csütörtök
Az izraeli hadsereg korlátozott szárazföldi támadást indított a Hezbollah határmenti állásai ellen. A hadsereg közlése szerint mintegy ezer izraeli katona hatolt be Libanonba, céljuk a terrorcsoport jól álcázott állásainak kifüstölése. Folytatódtak a bombázások is, de még lényegibb, hogy Izrael újabb tartalékosokat mozgósított, egyre több jel utal rá, hogy inváziót készítenek elő. Izrael célja ütközőzóna kialakítása lehet Libanonon belül.

július 21. péntek
Izrael további tartalékosokat mozgósít, egyre több jel utal arra, hogy Libanon megszállására készül. Az izraeli invázió a konfliktus kiszélesedésével fenyeget, a libanoni kormányhadsereg a hadügyminiszter fenyegetései szerint izraeli támadás esetén a Hezbollah oldalán szállhat harcba.

július 22. szombat
A válság a francia külügyminiszter szerint Libanon teljes pusztulásával fenyeget. Egyes hírek szerint a palesztin terrorcsoportok - Gázában a libanoni harcokkal egyidejűleg Izrael folytatta az elrabolt Gilad Salit tizedes kiszabadítására és a palesztinok megrendszabályozására indított akcióját - fegyverszünetet kötöttek Izraellel. A hírt vasárnapra cáfolják.

július 23. vasárnap
A Hezbollah újból rakétákkal lőtte Haifát, a támadásban két civil vesztette életét. Izrael hadihajókról is löveti Bejrútot. A légierő támadásaiban rakétatalálat éri egy menbekülő libanoni család kisbuszát is, A család az izraeli utasításoknak megfelelően menekült Dél-Libanonból de kisbuszuk leszakadt a konvojtól.

július 24. hétfő
A folytatódó légicsapások mellett egyre intenzívebbé válnak a szárazföldi összecsapások is. Az izraeli hadsereg Bint Dzsbejl irányába tör előrefele. Az izraeli hírszerzés kétségeit fejezi ki affelől, hogy a Hezbollah felszámolható az akcióval, fel is gyorsulnak a diplomáciai lépések. Izrael NATO vagy EU irányítású nemzetközi haderő Dél-Libanonba vezénylését indítványozza, bár három nappal korábban még az invázió tűnt a következő lépésnek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?