Ödön
1 °C
11 °C

Szárazföldi harcok Libanonban

2006.07.20. 21:04
Egyre intenzívebben bombázza Libanont Izrael, csütörtök reggelig már nyolcvan támadást hajtottak végre a vadászgépek. Szárazföldi harcok is kezdődtek, két körzetben is súlyos összecsapások zajlanak a Hezbollah és az izraeli gyalogság között.

Forrás: about.com

Ütközet alakult ki a Hezbollah és az izraeli katonák között csütörtök este Libanonban, a határ közelében, jelentette be az izraeli hadsereg.

A helyszíni szárazföldi erők parancsnoka a televízióban elmondta, hogy az izraeli erők azért lépték át a határt, hogy egy sávban megsemmisítsék a Hezbollah létesítményeit, s eközben keveredtek harcba. A gyalogság támogatására harci helikoptereket is bevetettek. A jelentés idején a harc még folyt. Izraeli részről hat főben adták meg a veszteségeket, de azt nem árulták el, hogy halottakról vagy sebesültekről beszélnek.

Gyalogsági harcok zajlanak Libanonban, az ország területére behatoló izraeli gépesítettlövész-alakulatok a Hezbollah terroristáival csaptak össze. Izrael a légi hadműveleteket is folytatta, a BBC jelentése szerint csütörtökön eddig nyolcvan támadást hajtottak végre a repülők.

Veszteségek mindkét oldalon

A gyalogsági összecsapások két libanoni körzetben zajlanak, mindkét oldal komoly veszteségeket szenvedett el, mondta el a BBC-nek Eric Schneider, az izraeli hadsereg századosa. A katonatiszt egyelőre csak sérülteket említett. "A Hezbollah egy tankelhárító rakétája eltalált egy izraeli harcjárművet" - mondta.


Izreali tankok útban Libanon felé

A libanoni kormány azonnali tűzszünetet kért, mivel a kilencedik napja tartó harcokban már több mint 300 libanoni civil vesztette életét, félmillió pedig menekülésre kényszerült. A harcokban eddig 29 izraeli, köztük 15 civil vesztette életét.

A harcok egyre komolyabb humanitárius válságot okoznak. Az ENSZ vészhelyzeti koordinátora, Jan Egeland szerint a harcoló felek, azaz a Hezbollah és Izrael látszólag nem törődik a civilekkel, akik így gyakran két tűz közé szorulnak. "Nagyjából lehetetlen elmenekülni Dél-Libanonból, munkatársainknak is túl veszélyes a segítségnyújtás" - nyilatkozta a BBC-nek. A koordinátor szerint egy most indított mentőakció katasztrófába torkollna.

Egeland beszámolója szerint a harcok áldozatainak legalább fele gyerek vagy nő.

Könyörgés a békéért

A libanoni kormányfő, Fuad Sziniora is népe szenvedésére hivatkozott szerdai, túlfűtött tévébeszédében. A kormányfő szerint országát "miszlikre szaggatta" a bombázás. "A Nemzetközi közösség tényleg félre tud állni, amikor Izrael ilyen felháborító bosszúhadjáratot folytat ellenünk?" - szólította beavatkozásra a nemzetközi közösséget.

Könyörgése egyelőre nem talált értő fülekre. Izrael kitart amellett, hogy a hadműveleteket csak a "játékszabályok teljes megváltoztatása" után, azaz a Hezbollah csapásmérő képességének felszámolása után hagyja abba. Ehhez ráadásul diplomáciai források szerint az Egyesült Államok és Nagy-Britannia beleegyezését is megszerezte, a két nagyhatalom egy hetet adott Izraelnek a hadműveletek sikeres lezárására.

Háború a Hezbollahhal

július 12. szerda
Rakétatámadást indít Izrael ellen az Irán és Szíria támogatását élvező szélsőséges síita párt, a Hezbollah terrorcsoportja. A Libanonból támadó terroristák két izraeli katonát el is rabolnak. Izrael válaszcsapást indít, légiereje hidakat, utakat, terrorista állásokat bombáz, miközben több ezer katona szárazföldi inváziót indít. A Hezbollah támadásakor már két hete tart a válság Gilad Salit tizedes elrablása miatt, akit a Hamász terroristái tartanak fogva. Izrael két hete gyakorlatilag háborút folytat a palesztinok ellen.

július 13. csütörtök
Libanon azonnali és átfogó tűzszünetet kért, miután Izrael Bejrút egy déli kerületének evakuálására szólította fel. Libanon légi és tengeri blokád alatt van. A Hezbollah fegyveresei közben rakétákkal lőnek észak-izraeli városokat. Folytatódnak a harcok a Gázai övezetben is. Az USA megvétózta az Izrael elleni BT-határozatot.

július 14. péntek
Romokban a bejrúti reptér, Izrael továbbra is Libanon infrastruktúráját bombázza. A Hezbollah több tucat rakétát lő ki észak-izraeli városokra. Az ENSZ BT megkezdi tanácskozását. Izrael kivonul a Gázai övezet közepéről, de teljes készültségben marad.

július 15. szombat
Az izraeli légierő folytatta támadásait libanoni célpontok ellen, utakat, üzemanyagraktárakat bombáztak, a Hezbollah fegyveresei pedig több tucat rakétát lőttek ki észak-izraeli városokra. Az elmúlt napok összecsapásaiban 88 libanoni és 15 izraeli vesztette életét.

július 16. vasárnap
A Hezbollah, beváltva fenyegetéseit, rakétákkal lőtte Izrael harmadik legnagyobb városát, Haifát. Egy rakéta a város forgalmas vasútállomásán csapódott be, kilencen életüket vesztették. Izrael Irán felelősségét emlegette, mivel a Hezbollah iráni gyártású - szakértők szerint iráni katonák által is működtetett - rakétákkal tudja csak lőni Haifát. Az izraeli hadsereg mindeközben Gázát bombázta.

július 17. hétfő
A nyugati hatalmak elkezdték kimenekíteni állampolgáraikat Libanonból. A lassan ébredő nemzetközi közösség a hétvégi csúcstalálkozók után azonnali tűzszüneti javaslattal állt elő, és nemzetközi békefenntartó erők küldését javasolta a térségbe. A javaslatról egyelőre Izrael és a Hezbollah sem akar hallani. Bush megelégelte a "szarkavarást".

július 18. kedd
A folytatódó légicsapások mellett az izraeli vezérkari főnök helyettese immár Libanon részleges megszállására is utalt. A folyamatos bombázásokban kedden libanoni jelentések szerint 31-en vesztették életüket, de a Hezbollah is folytatta rakétatámadásait, melyben egy izrael halt meg. Libanonból időközben tízezrével menekülnek a külföldiek, köztük magyarok is.

július 19. szerda
egy hetet kapott az Egyesült Államoktól és Nagy-Britanniától a hadművelet sikeres befejezésére. Tonby Blair és George W. Bush szerint értelmetlen lenne azelőtt beszüntetni a harcokat, hogy a Hezbollahot felszámolták volna.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?