Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Szárazföldi harcok Libanonban

2006.07.20. 21:04
Egyre intenzívebben bombázza Libanont Izrael, csütörtök reggelig már nyolcvan támadást hajtottak végre a vadászgépek. Szárazföldi harcok is kezdődtek, két körzetben is súlyos összecsapások zajlanak a Hezbollah és az izraeli gyalogság között.

Forrás: about.com

Ütközet alakult ki a Hezbollah és az izraeli katonák között csütörtök este Libanonban, a határ közelében, jelentette be az izraeli hadsereg.

A helyszíni szárazföldi erők parancsnoka a televízióban elmondta, hogy az izraeli erők azért lépték át a határt, hogy egy sávban megsemmisítsék a Hezbollah létesítményeit, s eközben keveredtek harcba. A gyalogság támogatására harci helikoptereket is bevetettek. A jelentés idején a harc még folyt. Izraeli részről hat főben adták meg a veszteségeket, de azt nem árulták el, hogy halottakról vagy sebesültekről beszélnek.

Gyalogsági harcok zajlanak Libanonban, az ország területére behatoló izraeli gépesítettlövész-alakulatok a Hezbollah terroristáival csaptak össze. Izrael a légi hadműveleteket is folytatta, a BBC jelentése szerint csütörtökön eddig nyolcvan támadást hajtottak végre a repülők.

Veszteségek mindkét oldalon

A gyalogsági összecsapások két libanoni körzetben zajlanak, mindkét oldal komoly veszteségeket szenvedett el, mondta el a BBC-nek Eric Schneider, az izraeli hadsereg századosa. A katonatiszt egyelőre csak sérülteket említett. "A Hezbollah egy tankelhárító rakétája eltalált egy izraeli harcjárművet" - mondta.


Izreali tankok útban Libanon felé

A libanoni kormány azonnali tűzszünetet kért, mivel a kilencedik napja tartó harcokban már több mint 300 libanoni civil vesztette életét, félmillió pedig menekülésre kényszerült. A harcokban eddig 29 izraeli, köztük 15 civil vesztette életét.

A harcok egyre komolyabb humanitárius válságot okoznak. Az ENSZ vészhelyzeti koordinátora, Jan Egeland szerint a harcoló felek, azaz a Hezbollah és Izrael látszólag nem törődik a civilekkel, akik így gyakran két tűz közé szorulnak. "Nagyjából lehetetlen elmenekülni Dél-Libanonból, munkatársainknak is túl veszélyes a segítségnyújtás" - nyilatkozta a BBC-nek. A koordinátor szerint egy most indított mentőakció katasztrófába torkollna.

Egeland beszámolója szerint a harcok áldozatainak legalább fele gyerek vagy nő.

Könyörgés a békéért

A libanoni kormányfő, Fuad Sziniora is népe szenvedésére hivatkozott szerdai, túlfűtött tévébeszédében. A kormányfő szerint országát "miszlikre szaggatta" a bombázás. "A Nemzetközi közösség tényleg félre tud állni, amikor Izrael ilyen felháborító bosszúhadjáratot folytat ellenünk?" - szólította beavatkozásra a nemzetközi közösséget.

Könyörgése egyelőre nem talált értő fülekre. Izrael kitart amellett, hogy a hadműveleteket csak a "játékszabályok teljes megváltoztatása" után, azaz a Hezbollah csapásmérő képességének felszámolása után hagyja abba. Ehhez ráadásul diplomáciai források szerint az Egyesült Államok és Nagy-Britannia beleegyezését is megszerezte, a két nagyhatalom egy hetet adott Izraelnek a hadműveletek sikeres lezárására.

Háború a Hezbollahhal

július 12. szerda
Rakétatámadást indít Izrael ellen az Irán és Szíria támogatását élvező szélsőséges síita párt, a Hezbollah terrorcsoportja. A Libanonból támadó terroristák két izraeli katonát el is rabolnak. Izrael válaszcsapást indít, légiereje hidakat, utakat, terrorista állásokat bombáz, miközben több ezer katona szárazföldi inváziót indít. A Hezbollah támadásakor már két hete tart a válság Gilad Salit tizedes elrablása miatt, akit a Hamász terroristái tartanak fogva. Izrael két hete gyakorlatilag háborút folytat a palesztinok ellen.

július 13. csütörtök
Libanon azonnali és átfogó tűzszünetet kért, miután Izrael Bejrút egy déli kerületének evakuálására szólította fel. Libanon légi és tengeri blokád alatt van. A Hezbollah fegyveresei közben rakétákkal lőnek észak-izraeli városokat. Folytatódnak a harcok a Gázai övezetben is. Az USA megvétózta az Izrael elleni BT-határozatot.

július 14. péntek
Romokban a bejrúti reptér, Izrael továbbra is Libanon infrastruktúráját bombázza. A Hezbollah több tucat rakétát lő ki észak-izraeli városokra. Az ENSZ BT megkezdi tanácskozását. Izrael kivonul a Gázai övezet közepéről, de teljes készültségben marad.

július 15. szombat
Az izraeli légierő folytatta támadásait libanoni célpontok ellen, utakat, üzemanyagraktárakat bombáztak, a Hezbollah fegyveresei pedig több tucat rakétát lőttek ki észak-izraeli városokra. Az elmúlt napok összecsapásaiban 88 libanoni és 15 izraeli vesztette életét.

július 16. vasárnap
A Hezbollah, beváltva fenyegetéseit, rakétákkal lőtte Izrael harmadik legnagyobb városát, Haifát. Egy rakéta a város forgalmas vasútállomásán csapódott be, kilencen életüket vesztették. Izrael Irán felelősségét emlegette, mivel a Hezbollah iráni gyártású - szakértők szerint iráni katonák által is működtetett - rakétákkal tudja csak lőni Haifát. Az izraeli hadsereg mindeközben Gázát bombázta.

július 17. hétfő
A nyugati hatalmak elkezdték kimenekíteni állampolgáraikat Libanonból. A lassan ébredő nemzetközi közösség a hétvégi csúcstalálkozók után azonnali tűzszüneti javaslattal állt elő, és nemzetközi békefenntartó erők küldését javasolta a térségbe. A javaslatról egyelőre Izrael és a Hezbollah sem akar hallani. Bush megelégelte a "szarkavarást".

július 18. kedd
A folytatódó légicsapások mellett az izraeli vezérkari főnök helyettese immár Libanon részleges megszállására is utalt. A folyamatos bombázásokban kedden libanoni jelentések szerint 31-en vesztették életüket, de a Hezbollah is folytatta rakétatámadásait, melyben egy izrael halt meg. Libanonból időközben tízezrével menekülnek a külföldiek, köztük magyarok is.

július 19. szerda
egy hetet kapott az Egyesült Államoktól és Nagy-Britanniától a hadművelet sikeres befejezésére. Tonby Blair és George W. Bush szerint értelmetlen lenne azelőtt beszüntetni a harcokat, hogy a Hezbollahot felszámolták volna.