Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Amerikai katonákat küld Bush Libanonba

2006.07.19. 16:53
Átlépték a libanoni határt az izraeli szárazföldi alakulatok. a "korlátozott akció" célja a Hezbollah határmenti állásainak kifüstölése volt. Bush a kongresszushoz írt levelében újabb katonák Libanonba küldését valószínűsítette, amíg az amerikai állampolgárokat nem evakuálják.

Forrás: about.com

Legalább 41 libanoni és 9 palesztin vesztette életét szerdán Izrael megtorló akcióiban. A Hezbollah túszejtése és rakétatámadásai miatt pont egy hete indított légitámadásokat Libanon ellen. Szerdán Dél-Libanont és a kelet-libanoni Beeka-völgyet bombázták.

Szárazföldi behatolás

Az amerikai elnök arra készül, hogy katonai egységeket vezényeljen Libanonba az ott élő amerikai állampolgárok evakuálásának biztosítása és a létesítmények védelme céljából. Ilyen értelmű levelet küldött George Bush elnök szerdán a kongresszusnak, "valószínűnek" nevezve újabb egységek Libanonba, Ciprusra és "más helyekre" történő küldését. Egyúttal leszögezte: a katonákat hazahívnák, mihelyst elmúlik az amerikai állampolgárokat fenyegető veszély, illetve minden távozni kívánó személy elhagyta Libanont.

A közel-keleti országban élő több mint 25 ezer amerikai közül szerdán mintegy ezren egy luxus óceánjáró fedélzetén elutaztak Libanonból. Washingtoni hivatalos források szerint a következő két napban további 6000 amerikai állampolgár evakuálását tervezik.

A dél-libanoni Szrifa faluban legalább tizenketten vesztették életüket. A falu polgármestere az al-Arabija hírtelevíziónak nyilatkozva "mészárlást" és "több tucatnyi halottat" emlegetett. "A mentőalakulatok nem tudták megfékezni a tüzeket, ezért még nem sikerült kimenteni a romok alatt rekedteket" - nyilatkozta. Libanonban már legalább 280 civil vesztette életét a harcok múlt heti kezdete óta.


Ágyúcsőtisztítás az izraeli-libanoni határon
Háború a Hezbollahhal

július 12. szerda
Rakétatámadást indít Izrael ellen az Irán és Szíria támogatását élvező szélsőséges síita párt, a Hezbollah terrorcsoportja. A Libanonból támadó terroristák két izraeli katonát el is rabolnak. Izrael válaszcsapást indít, légiereje hidakat, utakat, terrorista állásokat bombáz, miközben több ezer katona szárazföldi inváziót indít. A Hezbollah támadásakor már két hete tart a válság Gilad Salit tizedes elrablása miatt, akit a Hamász terroristái tartanak fogva. Izrael két hete gyakorlatilag háborút folytat a palesztinok ellen.

július 13. csütörtök
Libanon azonnali és átfogó tűzszünetet kért, miután Izrael Bejrút egy déli kerületének evakuálására szólította fel. Libanon légi és tengeri blokád alatt van. A Hezbollah fegyveresei közben rakétákkal lőnek észak-izraeli városokat. Folytatódnak a harcok a Gázai övezetben is. Az USA megvétózta az Izrael elleni BT-határozatot.

július 14. péntek
Romokban a bejrúti reptér, Izrael továbbra is Libanon infrastruktúráját bombázza. A Hezbollah több tucat rakétát lő ki észak-izraeli városokra. Az ENSZ BT megkezdi tanácskozását. Izrael kivonul a Gázai övezet közepéről, de teljes készültségben marad.

július 15. szombat
Az izraeli légierő folytatta támadásait libanoni célpontok ellen, utakat, üzemanyagraktárakat bombáztak, a Hezbollah fegyveresei pedig több tucat rakétát lőttek ki észak-izraeli városokra. Az elmúlt napok összecsapásaiban 88 libanoni és 15 izraeli vesztette életét.

július 16. vasárnap
A Hezbollah, beváltva fenyegetéseit, rakétákkal lőtte Izrael harmadik legnagyobb városát, Haifát. Egy rakéta a város forgalmas vasútállomásán csapódott be, kilencen életüket vesztették. Izrael Irán felelősségét emlegette, mivel a Hezbollah iráni gyártású - szakértők szerint iráni katonák által is működtetett - rakétákkal tudja csak lőni Haifát. Az izraeli hadsereg mindeközben Gázát bombázta.

július 17. hétfő
A nyugati hatalmak elkezdték kimenekíteni állampolgáraikat Libanonból. A lassan ébredő nemzetközi közösség a hétvégi csúcstalálkozók után azonnali tűzszüneti javaslattal állt elő, és nemzetközi békefenntartó erők küldését javasolta a térségbe. A javaslatról egyelőre Izrael és a Hezbollah sem akar hallani. Bush megelégelte a "szarkavarást".

július 18. kedd
A folytatódó légicsapások mellett az izraeli vezérkari főnök helyettese immár Libanon részleges megszállására is utalt. A folyamatos bombázásokban kedden libanoni jelentések szerint 31-en vesztették életüket, de a Hezbollah is folytatta rakétatámadásait, melyben egy izrael halt meg. Libanonból időközben tízezrével menekülnek a külföldiek, köztük magyarok is.

A légierő Bejrút déli részén újra támadta a Hezbollah állásait. A légitámadásokkla egyidőben a szárazföldi haderő is behatolt Libanonba. Az izraeli hadsereg közlése szerint a "korlátozott akció" célja a Hezbollah határmenti állásainak kifüstölése volt. Az al-Arabija értesülései szerint a betörés során két izraeli katona vesztette életét, az értesülést az izraeli hadsereg nem erősítette meg.

A Hezbollah szerdán is rakétákkal lőtte Észak-Izraelt, a támadásokban öten megsérültek.

Rakétákat semmisítettek meg

Izrael amúgy eredményesnek tartja eddigi hadműveleteit. Alon Friedman dandártábornok szerint a légicsapások során megsemmisítették a Hezbollah fegyvereinek felét. A légierő megsemmisítette a Hezbollah ballisztikus rakétakilövőit - a kétszáz kilométer hatótávolságú rakétákkal már Tel-Avivot is lőni tudta volna a terrorcsoport. Az izraeli hírszerzés értesülései szerint a Hezbollahnak 20 ballisztikus rakétája lehet, írja a Guardian.

Az izraeli küllügyi szóvivő már kedden is ballisztikus rakéták megsemmisítéséről beszélt, a légierő állítása szerint Bejrút közelében lőtt ki egy rakétaszállító kamiont. Aznap Bejrútban két teherautót is kilőttek, az egyik helyi jelentések szerint cementett szállított, a másik üres volt.

Gázában is harcok dúlnak

Izrael Gázában is folytatta az elmúlt héten kevesebb nemzetközi figyelmet kapó katonai akcióit. A Mugazi menekülttáborban öt, Gázavárosban egy palesztin vesztette életét. Az izraeli hadsereg a ciszjordániai Nabluszba is behatolt, ott három palesztin vesztette életét, írja a Guardian.

Folytatódott a külföldiek kimenekítése is. Nagy-Britannia 180 polgárát menekítette ki, a még Libanonban rekedteket szerdán és csütörtökön viszik el az országból. A Libanonban rekedt több tucatnyi magyar közül kedden 25-en indultak el az országból. A libanoni magyar nagykövetség az MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint tucatnyian közülük már Damaszkusban, öten Cipruson vannak, a többiek folyamatosan hagyják el az országot.

Látszatdiplomácia

Szerdán az olasz és a német államfő, illetve az orosz külügyminiszter szólított azonnali tűzszünetre, az olasz külügyminiszter meg elítélte Izrael aránytalan katonai akcióját. Mivel azonban az Egyesült Államok és Nagy-Britannia eddig elengedte füle mellett a követeléseket, a nemzetközi közösség nem tudja egységesen követelni a harcok befejezését. Geroge W. Bush és Tony Blair a Guardian értesülései szerint értelmetlennek tartaná a harcok befejezését, amíg a Hezbollah még harcképes - azaz időt adtak Izraelnek a terrorcsoport felszámolásához.