Piroska
3 °C
4 °C

Amerikai katonákat küld Bush Libanonba

2006.07.19. 16:53
Átlépték a libanoni határt az izraeli szárazföldi alakulatok. a "korlátozott akció" célja a Hezbollah határmenti állásainak kifüstölése volt. Bush a kongresszushoz írt levelében újabb katonák Libanonba küldését valószínűsítette, amíg az amerikai állampolgárokat nem evakuálják.

Forrás: about.com

Legalább 41 libanoni és 9 palesztin vesztette életét szerdán Izrael megtorló akcióiban. A Hezbollah túszejtése és rakétatámadásai miatt pont egy hete indított légitámadásokat Libanon ellen. Szerdán Dél-Libanont és a kelet-libanoni Beeka-völgyet bombázták.

Szárazföldi behatolás

Az amerikai elnök arra készül, hogy katonai egységeket vezényeljen Libanonba az ott élő amerikai állampolgárok evakuálásának biztosítása és a létesítmények védelme céljából. Ilyen értelmű levelet küldött George Bush elnök szerdán a kongresszusnak, "valószínűnek" nevezve újabb egységek Libanonba, Ciprusra és "más helyekre" történő küldését. Egyúttal leszögezte: a katonákat hazahívnák, mihelyst elmúlik az amerikai állampolgárokat fenyegető veszély, illetve minden távozni kívánó személy elhagyta Libanont.

A közel-keleti országban élő több mint 25 ezer amerikai közül szerdán mintegy ezren egy luxus óceánjáró fedélzetén elutaztak Libanonból. Washingtoni hivatalos források szerint a következő két napban további 6000 amerikai állampolgár evakuálását tervezik.

A dél-libanoni Szrifa faluban legalább tizenketten vesztették életüket. A falu polgármestere az al-Arabija hírtelevíziónak nyilatkozva "mészárlást" és "több tucatnyi halottat" emlegetett. "A mentőalakulatok nem tudták megfékezni a tüzeket, ezért még nem sikerült kimenteni a romok alatt rekedteket" - nyilatkozta. Libanonban már legalább 280 civil vesztette életét a harcok múlt heti kezdete óta.


Ágyúcsőtisztítás az izraeli-libanoni határon
Háború a Hezbollahhal

július 12. szerda
Rakétatámadást indít Izrael ellen az Irán és Szíria támogatását élvező szélsőséges síita párt, a Hezbollah terrorcsoportja. A Libanonból támadó terroristák két izraeli katonát el is rabolnak. Izrael válaszcsapást indít, légiereje hidakat, utakat, terrorista állásokat bombáz, miközben több ezer katona szárazföldi inváziót indít. A Hezbollah támadásakor már két hete tart a válság Gilad Salit tizedes elrablása miatt, akit a Hamász terroristái tartanak fogva. Izrael két hete gyakorlatilag háborút folytat a palesztinok ellen.

július 13. csütörtök
Libanon azonnali és átfogó tűzszünetet kért, miután Izrael Bejrút egy déli kerületének evakuálására szólította fel. Libanon légi és tengeri blokád alatt van. A Hezbollah fegyveresei közben rakétákkal lőnek észak-izraeli városokat. Folytatódnak a harcok a Gázai övezetben is. Az USA megvétózta az Izrael elleni BT-határozatot.

július 14. péntek
Romokban a bejrúti reptér, Izrael továbbra is Libanon infrastruktúráját bombázza. A Hezbollah több tucat rakétát lő ki észak-izraeli városokra. Az ENSZ BT megkezdi tanácskozását. Izrael kivonul a Gázai övezet közepéről, de teljes készültségben marad.

július 15. szombat
Az izraeli légierő folytatta támadásait libanoni célpontok ellen, utakat, üzemanyagraktárakat bombáztak, a Hezbollah fegyveresei pedig több tucat rakétát lőttek ki észak-izraeli városokra. Az elmúlt napok összecsapásaiban 88 libanoni és 15 izraeli vesztette életét.

július 16. vasárnap
A Hezbollah, beváltva fenyegetéseit, rakétákkal lőtte Izrael harmadik legnagyobb városát, Haifát. Egy rakéta a város forgalmas vasútállomásán csapódott be, kilencen életüket vesztették. Izrael Irán felelősségét emlegette, mivel a Hezbollah iráni gyártású - szakértők szerint iráni katonák által is működtetett - rakétákkal tudja csak lőni Haifát. Az izraeli hadsereg mindeközben Gázát bombázta.

július 17. hétfő
A nyugati hatalmak elkezdték kimenekíteni állampolgáraikat Libanonból. A lassan ébredő nemzetközi közösség a hétvégi csúcstalálkozók után azonnali tűzszüneti javaslattal állt elő, és nemzetközi békefenntartó erők küldését javasolta a térségbe. A javaslatról egyelőre Izrael és a Hezbollah sem akar hallani. Bush megelégelte a "szarkavarást".

július 18. kedd
A folytatódó légicsapások mellett az izraeli vezérkari főnök helyettese immár Libanon részleges megszállására is utalt. A folyamatos bombázásokban kedden libanoni jelentések szerint 31-en vesztették életüket, de a Hezbollah is folytatta rakétatámadásait, melyben egy izrael halt meg. Libanonból időközben tízezrével menekülnek a külföldiek, köztük magyarok is.

A légierő Bejrút déli részén újra támadta a Hezbollah állásait. A légitámadásokkla egyidőben a szárazföldi haderő is behatolt Libanonba. Az izraeli hadsereg közlése szerint a "korlátozott akció" célja a Hezbollah határmenti állásainak kifüstölése volt. Az al-Arabija értesülései szerint a betörés során két izraeli katona vesztette életét, az értesülést az izraeli hadsereg nem erősítette meg.

A Hezbollah szerdán is rakétákkal lőtte Észak-Izraelt, a támadásokban öten megsérültek.

Rakétákat semmisítettek meg

Izrael amúgy eredményesnek tartja eddigi hadműveleteit. Alon Friedman dandártábornok szerint a légicsapások során megsemmisítették a Hezbollah fegyvereinek felét. A légierő megsemmisítette a Hezbollah ballisztikus rakétakilövőit - a kétszáz kilométer hatótávolságú rakétákkal már Tel-Avivot is lőni tudta volna a terrorcsoport. Az izraeli hírszerzés értesülései szerint a Hezbollahnak 20 ballisztikus rakétája lehet, írja a Guardian.

Az izraeli küllügyi szóvivő már kedden is ballisztikus rakéták megsemmisítéséről beszélt, a légierő állítása szerint Bejrút közelében lőtt ki egy rakétaszállító kamiont. Aznap Bejrútban két teherautót is kilőttek, az egyik helyi jelentések szerint cementett szállított, a másik üres volt.

Gázában is harcok dúlnak

Izrael Gázában is folytatta az elmúlt héten kevesebb nemzetközi figyelmet kapó katonai akcióit. A Mugazi menekülttáborban öt, Gázavárosban egy palesztin vesztette életét. Az izraeli hadsereg a ciszjordániai Nabluszba is behatolt, ott három palesztin vesztette életét, írja a Guardian.

Folytatódott a külföldiek kimenekítése is. Nagy-Britannia 180 polgárát menekítette ki, a még Libanonban rekedteket szerdán és csütörtökön viszik el az országból. A Libanonban rekedt több tucatnyi magyar közül kedden 25-en indultak el az országból. A libanoni magyar nagykövetség az MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint tucatnyian közülük már Damaszkusban, öten Cipruson vannak, a többiek folyamatosan hagyják el az országot.

Látszatdiplomácia

Szerdán az olasz és a német államfő, illetve az orosz külügyminiszter szólított azonnali tűzszünetre, az olasz külügyminiszter meg elítélte Izrael aránytalan katonai akcióját. Mivel azonban az Egyesült Államok és Nagy-Britannia eddig elengedte füle mellett a követeléseket, a nemzetközi közösség nem tudja egységesen követelni a harcok befejezését. Geroge W. Bush és Tony Blair a Guardian értesülései szerint értelmetlennek tartaná a harcok befejezését, amíg a Hezbollah még harcképes - azaz időt adtak Izraelnek a terrorcsoport felszámolásához.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!