Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Még tíz napig tarthat a háború

2006.07.24. 13:12
Immár az Egyesült Államok is tűzszünetet sürget a Közel-Keleten, de valószínű, hogy Izrael még tíz napot kap hadműveletei befejezésére. Izrael elfogadná, hogy nemzetközi ellenőrzés alá kerüljön Dél-Libanon, de csak ha a nemzetközi erők harcra készek.

Még tíz napja lehet az izraeli hadseregnek a Hezbollah támadófegyvereinek megsemmisítését célzó hadműveletei befejezésére, értesült a Jerusalem Post izraeli hírszerzési forrásokból. A hírszerzők szerint a katonai akció eddig is sikeresnek bizonyult, "a terroristák kezdenek kifogyni a rakétákból".

Körvonalazódó megoldás

A Jerusalem Post értesüléseit a BBC-nek nyilatkozó izraeli kormánytagok is megerősítették. A brit közműsorszolgálatónak nyilatkozó vezető kormányzati források szerint is még legalább egy hétig, de inkább tíz napig folytatni kéne az akciót a Hezbollah meggyengítéséhez. Azt azonban az izraeli kormány sem gondolja, hogy kizárólag katonai akciókkal lefegyverezheti a Hezbollahot.

Ezért Izrael engedni látszik a nemzetközi békefenntartó erők bevetését követelőknek. Ehud Olmert kormányfő a BBC-nek nyilatkozva csak annyit kötött ki, hogy a most Libanonban állomásozó fegyvertelen ENSZ-alakulatokkal szemben harcedzett, felfegyverzett, erős mandátumú - azaz a harcra is felhatalmazott - NATO- vagy EU-alakulatok ellenőrizzék Dél-Libanont és a libanoni-szír határt is, megakadályozandó a Hezbollah újbóli felfegyverzését.


Sebesült izraeli katonát szállítanak társai

Haladék

Az Egyesült Államok is finomította eddigi álláspontját. A térségbe látogató Condoleezza Rice külügyminiszter Washingtonból távozóban már a tűzszünet fontosságáról beszélt, igaz, ennek feltételéül szabta, hogy biztosítani kell tartósságát is - azaz az amerikaiak továbbra is adnának némi időt az izraeli hadseregnek a Hezbollah lefegyverzésére. Rice egyébként hétfőn, előre beharangozott utitervével ellentétben Bejrútban is leszállt, ahol helyi vezetőkkel tárgyalt.

Hasonló álláspontra kezd helyezkedni az eddig azonnali tűzszünetet követelő és a libanoni kormányt többször támogatásáról biztosító francia diplomácia is. A Haifába látogató francia külügyminiszter, Phillipe Douste-Blazy szerint olyan tűzszünetre van szükség, "ami garantálja Izrael jogos biztonsági igényeit és Libanon független létezését", írja a BBC.

Egy rakétáért tíz ház

A diplomáciai előrelépések ellenére Izrael változatlan keménységgel folytatja harcát. Bár a légitámadások eddig is több mint 300 libanoni civil halálát követelték, a hadsereg legújabb fenyegetése szerint minden egyes, Haifára kilőtt rakétát tíz libanoni ház lerombolásával fognak megbosszulni. Izrael a palesztinok ellen már sikerrel alkalmazta bosszútaktikáját, a házrombolásoktól rettegő palesztin családok gyakran kiadják saját, öngyilkos merényletre készülő rokonaikat is.

A fronton a helyzet változatlan, az izraeli légierő vasárnap éjszaka újra több hullámban bombázta szokásos célpontjait, Bejrút déli részét és Dél-Libanont. A szárazföldi alakulatok is folytatták a Hezbollah határközeli állásainak kifüstölését - a szárazföldi harcokban megsérült egy olasz ENSZ-megfigyelő is.

Hétfőn az izraeli csapatok Marún ar-Rasz és Bint-Dzsebil határ menti településeket ostromolták. Az összecsapásokban az al-Dzsazíra jelentése szerint két izraeli katona életét vesztette, tizenhét megsebesült. Marún ar-Raszba már a hétvégén benyomultak az izraeli csapatok.

Hétfőn lezuhant egy izraeli helikopter a határ térségében. A balesetben hat izraeli katona megsérült. A légierő két helikoptert már vesztett a múlt héten, az izraeli gépek a levegőben ütköztek. Az egyik pilóta életét vesztette.

Meggyengíthetik, de le nem győzhetik

A Jerusalem Postnak nyilatkozó hírszerzők leírása szerint a Hezbollah katonai alapon szervezett terrorcsoportja Libanonon belül három nagy egységre, az északira, a délire és a középsőre van osztva. Az izraeli határmenti településeket a déli csoport támadja katyusákkal. Az izraeli hírszerzés értesülései szerint a csoportnak nehézségei támadtak, például nem tudja mozgósítani északon állomásozó tartalékosait, akik nem hajlandóak az ország bombázott, déli részébe utazni.

Az alakulat rakátautánpótlása is akadozik, mivel az izraeli légierő megsemmisítette az ellátóútvonalakat is.

A hírszerzők szerint a közép-libanoni egység még gondokat okozhat, ez a csoport van kétszáz kilométeres hatótávolságú, ballisztikus rakétákkal felszerelve. Ráadásul a Hezbollah irányítási központai közül sem sikerült mindet megsemmisíteni. A hírszerzők a Hezbollah vezetőinek célzott kilövését is értelmetlennek tartják, szerintük Haszán Naszrallah sejk meggyilkolása nem változtatna a helyzeten.

Háború a Hezbollahhal

július 12. szerda
Rakétatámadást indít Izrael ellen az Irán és Szíria támogatását élvező szélsőséges síita párt, a Hezbollah terrorcsoportja. A Libanonból támadó terroristák két izraeli katonát el is rabolnak. Izrael válaszcsapást indít, légiereje hidakat, utakat, terrorista állásokat bombáz, miközben több ezer katona szárazföldi inváziót indít. A Hezbollah támadásakor már két hete tart a válság Gilad Salit tizedes elrablása miatt, akit a Hamász terroristái tartanak fogva. Izrael két hete gyakorlatilag háborút folytat a palesztinok ellen.

július 13. csütörtök
Libanon azonnali és átfogó tűzszünetet kért, miután Izrael Bejrút egy déli kerületének evakuálására szólította fel. Libanon légi és tengeri blokád alatt van. A Hezbollah fegyveresei közben rakétákkal lőnek észak-izraeli városokat. Folytatódnak a harcok a Gázai övezetben is. Az USA megvétózta az Izrael elleni BT-határozatot.

július 14. péntek
Romokban a bejrúti reptér, Izrael továbbra is Libanon infrastruktúráját bombázza. A Hezbollah több tucat rakétát lő ki észak-izraeli városokra. Az ENSZ BT megkezdi tanácskozását. Izrael kivonul a Gázai övezet közepéről, de teljes készültségben marad.

július 15. szombat
Az izraeli légierő folytatta támadásait libanoni célpontok ellen, utakat, üzemanyagraktárakat bombáztak, a Hezbollah fegyveresei pedig több tucat rakétát lőttek ki észak-izraeli városokra. Az elmúlt napok összecsapásaiban 88 libanoni és 15 izraeli vesztette életét.

július 16. vasárnap
A Hezbollah, beváltva fenyegetéseit, rakétákkal lőtte Izrael harmadik legnagyobb városát, Haifát. Egy rakéta a város forgalmas vasútállomásán csapódott be, kilencen életüket vesztették. Izrael Irán felelősségét emlegette, mivel a Hezbollah iráni gyártású - szakértők szerint iráni katonák által is működtetett - rakétákkal tudja csak lőni Haifát. Az izraeli hadsereg mindeközben Gázát bombázta.

július 17. hétfő
A nyugati hatalmak elkezdték kimenekíteni állampolgáraikat Libanonból. A lassan ébredő nemzetközi közösség a hétvégi csúcstalálkozók után azonnali tűzszüneti javaslattal állt elő, és nemzetközi békefenntartó erők küldését javasolta a térségbe. A javaslatról egyelőre Izrael és a Hezbollah sem akar hallani. Bush megelégelte a "szarkavarást".

július 18. kedd
A folytatódó légicsapások mellett az izraeli vezérkari főnök helyettese immár Libanon részleges megszállására is utalt. A folyamatos bombázásokban kedden libanoni jelentések szerint 31-en vesztették életüket, de a Hezbollah is folytatta rakétatámadásait, melyben egy izrael halt meg. Libanonból időközben tízezrével menekülnek a külföldiek, köztük magyarok is.

július 19. szerda
egy hetet kapott az Egyesült Államoktól és Nagy-Britanniától a hadművelet sikeres befejezésére. Tonby Blair és George W. Bush szerint értelmetlen lenne azelőtt beszüntetni a harcokat, hogy a Hezbollahot felszámolták volna.

július 20. csütörtök
Az izraeli hadsereg korlátozott szárazföldi támadást indított a Hezbollah határmenti állásai ellen. A hadsereg közlése szerint mintegy ezer izraeli katona hatolt be Libanonba, céljuk a terrorcsoport jól álcázott állásainak kifüstölése. Folytatódtak a bombázások is, de még lényegibb, hogy Izrael újabb tartalékosokat mozgósított, egyre több jel utal rá, hogy inváziót készítenek elő. Izrael célja ütközőzóna kialakítása lehet Libanonon belül.

július 21. péntek
Izrael további tartalékosokat mozgósít, egyre több jel utal arra, hogy Libanon megszállására készül. Az izraeli invázió a konfliktus kiszélesedésével fenyeget, a libanoni kormányhadsereg a hadügyminiszter fenyegetései szerint izraeli támadás esetén a Hezbollah oldalán szállhat harcba.

július 22. szombat
A válság a francia külügyminiszter szerint Libanon teljes pusztulásával fenyeget. Egyes hírek szerint a palesztin terrorcsoportok - Gázában a libanoni harcokkal egyidejűleg Izrael folytatta az elrabolt Gilad Salit tizedes kiszabadítására és a palesztinok megrendszabályozására indított akcióját - fegyverszünetet kötöttek Izraellel. A hírt vasárnapra cáfolják.

július 23. vasárnap
A Hezbollah újból rakétákkal lőtte Haifát, a támadásban két civil vesztette életét. Izrael hadihajókról is löveti Bejrútot. A légierő támadásaiban rakétatalálat éri egy menbekülő libanoni család kisbuszát is, A család az izraeli utasításoknak megfelelően menekült Dél-Libanonból de kisbuszuk leszakadt a konvojtól.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!