Emőke
-4 °C
9 °C

Iráni katonák a libanoni halottak között

2006.08.10. 09:31
A halottaknál talált iratok alapján az iráni Köztársasági Gárda katonái harcolnak a Hezbollah oldalán. A terrorcsoport tagad, bár az irániak jelenléte megmagyarázná rakétatámadásaik pontosságának drámai javulását. Izrael szerdán a hadműveletek kiszélesítéséről döntött.

Az iráni Köztársasági Gárda katonáinak holttesteire bukkantak a dél-libanoni harcok áldozatai között az izraeli csapatok, jelentette az izraeli 10-es csatorna tévéhíradója. Az irániakat irataik alapján azonosították. A hírműsor azt nem közölte, pontosan hány iráni harcolt a Hezbollah oldalán.

A terrorcsoport - amit Irán pénzzel és fegyverrel is támogat - tagadja, hogy irániak is segítenék támadásaikat. Ugyanakkor az izraeli titkosszolgálat már a harcok kezdetén feltételezte, hogy Irán a modernebb és pontosabb rakéták mellé kezelőszemélyzetet is adott a terroristáknak.


Tekintse meg képeinket!

Az iráni személyzet jelenléte megmagyarázná, hogy a korábban vaktába lövöldöző terroristák hogyan növelték váratlanul rakétafegyvereik találati pontosságát.

Előrenyomulás, de még nem offenzíva

Az izraeli hadsereg szerda éjjal folytatta libanoni előrenyomulását. Az izraeli kormány a harcok kiszélesítéséről döntött, a hadsereg két irányban, mintegy hét kilométer mélyen nyomult be a szomszédos országba. Igaz, egy katonai szóvivő szerint az előrenyomulás még nem a nagy offenzíva része.

Csütörtök reggel izraeli alakulatok vonultak be Mardzsajúnba. Az izraeli csapatok nagy erőkkel, harckocsikkal és páncélozott harcjárművekkel érkeztek az izraeli határtól kilenc kilométernyire lévő libanoni város elfoglalására. A Hezbollah libanoni síita szervezet fegyveresei páncéltörő gránátokkal eltaláltak két izraeli harckocsit, mindkét harcjármű kigyulladt, közölte egy szemtanú.

Az izraeliek bevonultak egy közeli faluba is, és állásokat építettek ki egy magaslaton, amelyről szemmel tartható a Lítáni folyó völgye, ahonnan a Hezbollah fegyveresei ki szokták lőni izraeli célpontokra irányzott rakétáikat. Az izraeli katonai erők mostanáig a határtól számított, legfeljebb nyolc kilométer szélességű sávon belül hajtottak végre harci feladatokat az ellenségeskedések július 12-i kezdete óta.

A katonák tüzérségi támogatással a határtól mintegy 5 kilométerre fekvő ad-Dzsibbain közelében lévő al-Hardan dombon igyekeztek harcálláspontokat elfoglalni, míg a hadsereg más egységei Hiam város irányába nyomultak előre.

Hiamot ostromolják

Izraeli harckocsikból és páncélozott járművekből álló hadoszlop tüzérségi tűz és légi csapások fedezete alatt, Burdzs al-Mulúk és Klaja falut megkerülve nyomult előre Hiam irányába, ahová a Hezbollah fegyveresei elsáncolták magukat. A libanoni rendőrség szerint a Hezbollah fegyveresei páncéltörő rakétákkal lövik az izraeli harckocsikat, az izraeli légierő pedig Hiamot bombázza.

Az izraeli erők röviddel éjfél előtt kezdték meg az előrenyomulást Hiam irányába. A városra mintegy ezer tüzérségi lövedék hullott. Előzőleg a 10-es csatorna izraeli magántelevízió jelentős csapatmozgásokról számolt be Észak-Izrael és Dél-Libanon között.

A Hezbollah szerdán több mint 160 rakétát lőtt ki Izrael északi részére, de senki sem sebesült meg - közölte az izraeli rendőrség. A Hezbollah fegyvereseivel való összecsapásokban 15 izraeli katona esett el Dél-Libanonban, az izraeli erők 40 Hezbollah-fegyverest öltek meg.