Natália
1 °C
7 °C

Súlyos harcok Gázában és Libanonban

2006.07.27. 17:19
A Hezbollah elleni légi csapások fokozása mellett foglalt állást az izraeli biztonsági kabinet csütörtöki ülésén. Egy nap alatt kilenc izraeli katona vesztette életét a libanoni harcokban. Az al-Kaida bejelentette, hogy az egész világot harcmezőnek tekinti. A diplomáciai lépések meghiúsultak, az Egyesült Államok megakadályozta, hogy Izraelt elítéljék négy ENSZ-megfigyelő haláláért.

A Hezbollah elleni légi csapások fokozása és újabb tartalékosok behívásáról döntött az izraeli biztonsági kabinet tagjainak többsége csütörtökön. Az állásfoglalást befolyásolta, hogy a szárazföldi haderő veszteségei megnövekedtek Dél-Libanonban, számolt be az izraeli hadsereg rádiója, illetve egy hivatalos közlemény.

Eddigi legnagyobb emberveszteségét szenvedte el a libanoni-izraeli válságban a szerdai szárazföldi harcokban az izraeli hadsereg. Bint Dzsbejl határvárosnál a Hezbollah fegyveresei kilenc izraeli katonával végeztek az összecsapásokban.

Nem változik az izraeli stratégia

Egy névtelenül nyilatkozó politikus szerint tel-avivi ülésén a kabinet összességében a stratégia változatlansága mellett foglalt állást. "Az offenzíva a korábban meghatározott módon folytatódik" - fogalmaz a tanácskozásról kiadott hivatalos közlemény.

A hadsereg rádiója szerint a kabinet elvetette, hogy kiszélesítsék a szárazföldi műveleteket, amelyek célja több kilométerre visszaszorítani a síita Hezbollah szervezet erőit az észak-izraeli határtól. A kabinettagok egyértelművé tették azt is, hogy nem áll szándékukban kiszélesíteni a konfliktust és szembekerülni Szíriával.

A kormány közleményt adott ki arról, hogy újabb tartalékosokat - illetékesek szerint három hadosztálynyit, vagyis több ezer főt - hívnak be. A miniszterek közlése szerint így frissítenék fel a Libanonban harcoló csapatokat. A mozgósítás mérete azonban megfigyelők szerint kérdéseket vet fel a hadsereg stratégiáját illetően. A zárt ajtók mögött megtartott kabinetülésen Ehud Olmert kormányfő felszólította a résztvevő minisztereket, hogy járuljanak hozzá a Hezbollah bástyáinak tekintett települések még erőteljesebb bombázásához.

Légi háború

Izrael csütörtökön légitámadásokkal és tüzérségi bombázással folytatta a Hezbollah megfékezését célzó akcióit. A légierő távközlési antennákat bombázott, előzőleg három - gyógyszert és élelmiszert szállító - teherautóra mért légi csapást. Két teherautósofőr életét vesztette.

Az izraeli légierő más gépei a síita többségű Dél-Libanonban bombáztak több falut és várost, illetve környéküket, a tüzérség pedig az izraeli-libanoni határ libanoni oldalát ágyúzta.

Rakétatámadás ért egy vegyi üzemet

A Hezbollah újabb rakétatámadást intézett észak-izraeli települések ellen. Kirjat-Smona közelében egy vegyi üzem raktárát találat érte, de nem kerültek a környezetbe ennek hatására mérgező anyagok, közölték izraeli biztonsági források. Az üzem a Galim Chemicals tulajdona, amely mosószereket gyárt, az épületben senki sem tartózkodott. A lángok megfékezésére hat tűzoltókocsit vezényeltek a helyszínre.

Találat érte továbbá Slomi, Cefat, Karmiel, Maalot és Naharíja településeket, de a negyven becsapódó lövedék csak egy embert sebesített meg, bár anyagi károkat okozott. A Libanon elleni izraeli offenzíva 15 napja alatt a Hezbollah több mint 1400 rakétát lőtt ki Izraelre, ebből csak csütörtökön 48-at, szerdán különböző számítások szerint 119-151-et. A támadásokban 18 ember életét vesztette, és legalább 300 civil megsebesült.

Állítólagos kémeket végzett ki a Hezbollah

Szemtanúk szerint tizennyolc kémkedéssel gyanúsított libanonit végeztek ki a dél-libanoni Szúr (Türosz) kikötővárosában. Az értesülést csütörtökön tárta a nyilvánosság elé egy evakuáltakat kísérő müncheni orvos, aki egy menekülteket szállító hajó német utasaitól szerzett tudomást a kivégzésekről. A Ciprusra tartó utasok elmondták, hogy szerdára virradó éjjel látták, amint a síita Hezbollah tagjai vagy a mozgalom szimpatizánsai 18 kémkedéssel vádolt libanonit lőttek agyon a kikötővárosban. Azzal gyanúsították az állítólagos kémeket, hogy segítséget nyújtottak az izraeli légierőnek a bombázások célpontjainak kiválasztásában oly módon, hogy foszforeszkáló festékkel jelölték meg azokat a házakat, ahol a Hezbollah fegyveresei tudomásuk szerint tartózkodtak.

Durvul a helyzet Gázában

Súlyos harcok robbantak ki a Gázai övezetben, az izraeli légierő csütörtök délután rakétacsapást mért egy kelet-gázai célpontra, 15 ember megsebesült. Egyelőre nem világos, hogy mi volt a légi csapás célpontja. Egy korábbi izraeli támadásban 24 palesztin életét vesztette, csaknem 70 megsérült. A 24 halálos áldozat közül legalább nyolc valamely palesztin fegyveres csoport tagja volt, a többiek polgári személyek; a halottak között van három kislány és több kamasz is.

Az izraeli hadsereg június 28-án kezdett hadműveleteket az övezetben, amelyekkel a palesztin radikálisok fogságába esett egyik katonájának a szabadon engedését és az Izrael ellen az övezetből kiinduló palesztin rakétatámadások beszüntetését kívánja elérni.

Letartóztatások Ciszjordániában

Negyven izraeli dzsip és különlegesen kiképzett katonák hatoltak be csütörtökön az észak-ciszjordániai Dzsenínbe, ahol ezután tűzpárbaj alakult ki, közölték palesztin biztonsági források. Az izraeli erők a palesztin város keleti részén lévő menekülttábor területére vonultak be, majd körbevettek néhány házat, ahol terroristák után kutattak. Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy "letartóztatási művelet van folyamatban".


Romokban a lebombázott ENSZ épület

Üzent az al-Kaida

Ajmán az-Zavahri, az al-Kaida második számú vezetője csütörtökön al-Dzsazíra arab hírtelevízióban felszólította a muszlimokat, hogy egyesítsék erőiket és szálljanak szembe "a cionista keresztesek" Libanon, a palesztinok és más muzulmán nemzetek ellen vívott háborújával. Zavahri kijelentette, hogy az al-Kaida nem fogja ölbe tett kézzel nézni a Libanon és a Gázai övezet elleni Izraeli offenzívát és mostantól "az egész világot harcmezőnek tekinti".

Ez volt az al-Kaida első nyilvános reakciója a június 25-én kezdődött gázai és a július 12-én indított izraeli hadműveletekre.

Amerika fedezi szövetségesét

Szerdán becsődölt a diplomácia. Kudarcba fulladt a békéltetést célzó római találkozó, ahol eleve nem sikerült megállapodni a nemzetközi békefenntartó erők küldéséről, majd az Egyesült Államok megvétózta az azonnali tűzszünetet is. Döntésképtelennek bizonyult az ENSZ Biztonsági Tanácsa is, ami négy libanoni ENSZ-megfigyelő halálának körülményeit vizsgálta ki.

A megfigyelőkkel az izraeli légierő rakétacsapása végzett, izraeli illetékesek szerint véletlenül. Ennek ellentmond, hogy a jegyzőkönyvek szerint a megfigyelők legalább tízszer jelezték telefonon, hogy állásaikhoz túl közel potyognak az izraeli bombák.

A BT-ben is az Egyesült Államok akadályozta meg az Izraelt elítélő határozat meghozatalát.

Háború a Hezbollahhal

július 12. szerda
Rakétatámadást indít Izrael ellen az Irán és Szíria támogatását élvező szélsőséges síita párt, a Hezbollah terrorcsoportja. A Libanonból támadó terroristák két izraeli katonát el is rabolnak. Izrael válaszcsapást indít, légiereje hidakat, utakat, terrorista állásokat bombáz, miközben több ezer katona szárazföldi inváziót indít. A Hezbollah támadásakor már két hete tart a válság Gilad Salit tizedes elrablása miatt, akit a Hamász terroristái tartanak fogva. Izrael két hete gyakorlatilag háborút folytat a palesztinok ellen.

július 13. csütörtök
Libanon azonnali és átfogó tűzszünetet kért, miután Izrael Bejrút egy déli kerületének evakuálására szólította fel. Libanon légi és tengeri blokád alatt van. A Hezbollah fegyveresei közben rakétákkal lőnek észak-izraeli városokat. Folytatódnak a harcok a Gázai övezetben is. Az USA megvétózta az Izrael elleni BT-határozatot.

július 14. péntek
Romokban a bejrúti reptér, Izrael továbbra is Libanon infrastruktúráját bombázza. A Hezbollah több tucat rakétát lő ki észak-izraeli városokra. Az ENSZ BT megkezdi tanácskozását. Izrael kivonul a Gázai övezet közepéről, de teljes készültségben marad.

július 15. szombat
Az izraeli légierő folytatta támadásait libanoni célpontok ellen, utakat, üzemanyagraktárakat bombáztak, a Hezbollah fegyveresei pedig több tucat rakétát lőttek ki észak-izraeli városokra. Az elmúlt napok összecsapásaiban 88 libanoni és 15 izraeli vesztette életét.

július 16. vasárnap
A Hezbollah, beváltva fenyegetéseit, rakétákkal lőtte Izrael harmadik legnagyobb városát, Haifát. Egy rakéta a város forgalmas vasútállomásán csapódott be, kilencen életüket vesztették. Izrael Irán felelősségét emlegette, mivel a Hezbollah iráni gyártású - szakértők szerint iráni katonák által is működtetett - rakétákkal tudja csak lőni Haifát. Az izraeli hadsereg mindeközben Gázát bombázta.

július 17. hétfő
A nyugati hatalmak elkezdték kimenekíteni állampolgáraikat Libanonból. A lassan ébredő nemzetközi közösség a hétvégi csúcstalálkozók után azonnali tűzszüneti javaslattal állt elő, és nemzetközi békefenntartó erők küldését javasolta a térségbe. A javaslatról egyelőre Izrael és a Hezbollah sem akar hallani. Bush megelégelte a "szarkavarást".

július 18. kedd
A folytatódó légicsapások mellett az izraeli vezérkari főnök helyettese immár Libanon részleges megszállására is utalt. A folyamatos bombázásokban kedden libanoni jelentések szerint 31-en vesztették életüket, de a Hezbollah is folytatta rakétatámadásait, melyben egy izrael halt meg. Libanonból időközben tízezrével menekülnek a külföldiek, köztük magyarok is.

július 19. szerda
egy hetet kapott az Egyesült Államoktól és Nagy-Britanniától a hadművelet sikeres befejezésére. Tonby Blair és George W. Bush szerint értelmetlen lenne azelőtt beszüntetni a harcokat, hogy a Hezbollahot felszámolták volna.

július 20. csütörtök
Az izraeli hadsereg korlátozott szárazföldi támadást indított a Hezbollah határmenti állásai ellen. A hadsereg közlése szerint mintegy ezer izraeli katona hatolt be Libanonba, céljuk a terrorcsoport jól álcázott állásainak kifüstölése. Folytatódtak a bombázások is, de még lényegibb, hogy Izrael újabb tartalékosokat mozgósított, egyre több jel utal rá, hogy inváziót készítenek elő. Izrael célja ütközőzóna kialakítása lehet Libanonon belül.

július 21. péntek
Izrael további tartalékosokat mozgósít, egyre több jel utal arra, hogy Libanon megszállására készül. Az izraeli invázió a konfliktus kiszélesedésével fenyeget, a libanoni kormányhadsereg a hadügyminiszter fenyegetései szerint izraeli támadás esetén a Hezbollah oldalán szállhat harcba.

július 22. szombat
A válság a francia külügyminiszter szerint Libanon teljes pusztulásával fenyeget. Egyes hírek szerint a palesztin terrorcsoportok - Gázában a libanoni harcokkal egyidejűleg Izrael folytatta az elrabolt Gilad Salit tizedes kiszabadítására és a palesztinok megrendszabályozására indított akcióját - fegyverszünetet kötöttek Izraellel. A hírt vasárnapra cáfolják.

július 23. vasárnap
A Hezbollah újból rakétákkal lőtte Haifát, a támadásban két civil vesztette életét. Izrael hadihajókról is löveti Bejrútot. A légierő támadásaiban rakétatalálat éri egy menbekülő libanoni család kisbuszát is, A család az izraeli utasításoknak megfelelően menekült Dél-Libanonból de kisbuszuk leszakadt a konvojtól.

július 24. hétfő
A folytatódó légicsapások mellett egyre intenzívebbé válnak a szárazföldi összecsapások is. Az izraeli hadsereg Bint Dzsbejl irányába tör előrefele. Az izraeli hírszerzés kétségeit fejezi ki affelől, hogy a Hezbollah felszámolható az akcióval, fel is gyorsulnak a diplomáciai lépések. Izrael NATO vagy EU irányítású nemzetközi haderő Dél-Libanonba vezénylését indítványozza, bár három nappal korábban még az invázió tűnt a következő lépésnek.

július 25. kedd
Öt gyermek vesztette életét Libanonban az izraeli bombázásban. A Hezbollah is folytatta rakétatámadásait, látszólag - az izraeli titkosszolgálat értesüléseivel szemben - nem fogytak még el készleteik. A Jeruzsálemben tárgyaló Condi Rice amerikai külügyminiszter a hétfői izraeli javaslattal egybehangzó rendezési tervet terjesztett elő, nemzetközi békefenntartó erők Libanonba vezénylését javasolta.

július 26. szerda
Izrael még kedd este lebombázta az ENSZ megfigyelőinek egyik dél-libanoni állását. A támadásban négy ENSZ-katona vesztette életét. Szerdán kiderül, hogy az izraeli hadseregnek tisztában kellett lennie azzal, hogy ENSZ-megfigyelőket támad. Lezajlik a háború eddigi legsúlyosabb szárazföldi összecsapása is Bint Dzsbejlnél, egy nap alatt kilenc izraeli katona veszti életét a harcokban. A diplomácia kudarcot vall.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?