Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Dél-Libanon megszállása lehet a következő lépés

2006.07.21. 11:20
Valódi háborúvá alakulhat Izrael és a Hezbollah harca. Egyre valószínűbb, hogy Izrael szárazföldi inváziót indít, ebben az esetben a libanoni kormányhadsereg a Hezbollah oldalára állhat.

A csütörtöki korlátozott behatolások után Izrael megkezdte az invázió előkészületeit is, jelentette az AP. A hírügynökség értesülései szerint Izrael, az 1982-es bevonuláshoz hasonlóan, megint ütközőzóna kialakítására, azaz gyakorlatilag Dél-Libanon újbóli megszállására készül. Izrael 2000-ben, 18 évi megszállás után vonult ki Libanonból.

Gondolkodás nélkül megszállják

Az invázióra utal, hogy Izrael a térség "azonnali" elhagyását javasolta Dél-Libanon több százezer lakójának. Szintén nagyszabású támadásra utal, hogy bár az izraeli hadsereg szerint pillanatnyilag csak mintegy ezer katona hajt végre "hajszálpontos" támadásokat, folytatódott a tartalékosok mozgósítása, a határ mentén pedig már több ezer fős sereget sorakoztattak fel.

"Nem áll szándékunkban Libanon elfoglalása, de gondolkodás nélkül megtesszük, ha szükséges" - nyilatkozott harciasan Amir Perec izraeli védelmi miniszter is a BBC-nek.


Izreali tankok útban Libanon felé

Igazi háború

Az invázió szinte biztosan kiszélesítené a konfliktust. Bár Izrael eddig elfogadható megoldásnak nevezte, hogy a libanoni hadsereg vegye át az ellenőrzést Dél-Libanon felett - jelenleg gyakorlatilag a Hezbollah az egyetlen fegyveres erő a térségben -, de az ország megszállása új helyzetet teremthet. Eljasz al-Murr libanoni védelmi miniszter bejelentése szerint a kormányhadsereg kész a Hezbollah oldalán, Libanon területének védelmében bekapcsolódni a harcokba, ha Izrael tényleg megindítja szárazföldi támadását, jelentette a KUNA kuvaiti hírügynökség.

Ciprus kezd megtelni háború elől menekülőkkel
Libanonból menekülő magyarokkal péntek délután érkezik meg egy autóbusz Damaszkuszba, ahonnan még az éjjel visszatérnek Budapestre a Malév két repülőgépén - közölte az MTI-vel a szíriai fővárosból Polgár Viktor, a Külügyminisztérium szóvivője. Ciprus eközben kezd megtelni a Libanonból menekülőkkel, ezért Törökország válhat a távozók másik tranzit útvonalává. Részletek>>>

Al-Murr az első libanoni kormánytag, aki nyíltan utalt a háború lehetőségére. Nem sokkal később a CNN-nek nyilatkozó libanoni kormányfő, Fuad Sziniora is Libanon elleni háborúnak minősítette Izrael támadását.

Harcolnak és bombáznak

Az izraeli szárazföldi alakulatok csütörtökön a Hezbollah határmenti állásait támadták. Az összecsapásokban izraeli jelentések szerint négy izraeli katona vesztette életét. A tizedik napja tartó harcokban eddig legalább 330 libanoni és 31 izraeli halt meg. A palesztin áldozatok többsége civil.

A harcok miatt a lakosság az ország északi részére kezdett menekülni, az otthonaikat elhagyó mintegy félmillió ember iskolákban kialakított szükségszállásokon húzhatja meg magát. A konfliktus egyre nagyobb humanitárius válságot okoz, Libanon egyes részein csütörtökön megnégyszereződött a benzin, az alapélelmiszerek és a gyógyszerek ára, jelentette az AP.

Izrael folytatta légi hadjáratát is, A BBC jelentése szerint a hajnali órákban negyven dél-bejrúti célpontot ért rakétatalálat.

Folytatta rakétatámadásait a Hezbollah is. Haifában délelőtt csapódott be rakéta a Kikar Masarik térre a postahivatal közelében. 17-en könnyen megsérültek, jelentette a BBC.

Háború a Hezbollahhal

július 12. szerda
Rakétatámadást indít Izrael ellen az Irán és Szíria támogatását élvező szélsőséges síita párt, a Hezbollah terrorcsoportja. A Libanonból támadó terroristák két izraeli katonát el is rabolnak. Izrael válaszcsapást indít, légiereje hidakat, utakat, terrorista állásokat bombáz, miközben több ezer katona szárazföldi inváziót indít. A Hezbollah támadásakor már két hete tart a válság Gilad Salit tizedes elrablása miatt, akit a Hamász terroristái tartanak fogva. Izrael két hete gyakorlatilag háborút folytat a palesztinok ellen.

július 13. csütörtök
Libanon azonnali és átfogó tűzszünetet kért, miután Izrael Bejrút egy déli kerületének evakuálására szólította fel. Libanon légi és tengeri blokád alatt van. A Hezbollah fegyveresei közben rakétákkal lőnek észak-izraeli városokat. Folytatódnak a harcok a Gázai övezetben is. Az USA megvétózta az Izrael elleni BT-határozatot.

július 14. péntek
Romokban a bejrúti reptér, Izrael továbbra is Libanon infrastruktúráját bombázza. A Hezbollah több tucat rakétát lő ki észak-izraeli városokra. Az ENSZ BT megkezdi tanácskozását. Izrael kivonul a Gázai övezet közepéről, de teljes készültségben marad.

július 15. szombat
Az izraeli légierő folytatta támadásait libanoni célpontok ellen, utakat, üzemanyagraktárakat bombáztak, a Hezbollah fegyveresei pedig több tucat rakétát lőttek ki észak-izraeli városokra. Az elmúlt napok összecsapásaiban 88 libanoni és 15 izraeli vesztette életét.

július 16. vasárnap
A Hezbollah, beváltva fenyegetéseit, rakétákkal lőtte Izrael harmadik legnagyobb városát, Haifát. Egy rakéta a város forgalmas vasútállomásán csapódott be, kilencen életüket vesztették. Izrael Irán felelősségét emlegette, mivel a Hezbollah iráni gyártású - szakértők szerint iráni katonák által is működtetett - rakétákkal tudja csak lőni Haifát. Az izraeli hadsereg mindeközben Gázát bombázta.

július 17. hétfő
A nyugati hatalmak elkezdték kimenekíteni állampolgáraikat Libanonból. A lassan ébredő nemzetközi közösség a hétvégi csúcstalálkozók után azonnali tűzszüneti javaslattal állt elő, és nemzetközi békefenntartó erők küldését javasolta a térségbe. A javaslatról egyelőre Izrael és a Hezbollah sem akar hallani. Bush megelégelte a "szarkavarást".

július 18. kedd
A folytatódó légicsapások mellett az izraeli vezérkari főnök helyettese immár Libanon részleges megszállására is utalt. A folyamatos bombázásokban kedden libanoni jelentések szerint 31-en vesztették életüket, de a Hezbollah is folytatta rakétatámadásait, melyben egy izrael halt meg. Libanonból időközben tízezrével menekülnek a külföldiek, köztük magyarok is.

július 19. szerda
egy hetet kapott az Egyesült Államoktól és Nagy-Britanniától a hadművelet sikeres befejezésére. Tonby Blair és George W. Bush szerint értelmetlen lenne azelőtt beszüntetni a harcokat, hogy a Hezbollahot felszámolták volna.

július 20. csütörtök
Az izraeli hadsereg korlátozott szárazföldi támadást indított a Hezbollah határmenti állásai ellen. A hadsereg közlése szerint mintegy ezer izraeli katona hatolt be Libanonba, céljuk a terrorcsoport jól álcázott állásainak kifüstölése. Folytatódtak a bombázások is, de még lényegibb, hogy Izrael újabb tartalékosokat mozgósított, egyre több jel utal rá, hogy inváziót készítenek elő. Izrael célja ütközőzóna kialakítása lehet Libanonon belül.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!