Sára, Márió
2 °C
6 °C

Tovább tököl az ENSZ a tűzszüneti javaslattal

2006.08.09. 11:45
Az ENSZ szerdán tovább tárgyal a libanoni konfliktus lezárására hivatott tűzszüneti javaslatról, az izraeli biztonsági kabinet szerdai ülésén döntést hozhat az offenzíva további kiszélesítéséről. Közben folytatódtak a harcok a Hezbollah és az izraeli hadsereg között, az izraeliek először támadtak libanoni palesztin menekülttábort, a táborban fegyvereseket képeztek ki.

Libanon és az Arab Liga kifogásait figyelembe véve módosítják a Franciaország és az Egyesült Államok által a libanoni konfliktus rendezésére benyújtott ENSZ-határozattervezetet, jelentette be helyi idő szerint kedden New Yorkban Franciaország ENSZ-nagykövete. "Azon vagyunk, hogy a lehető legjobb szöveget dolgozzuk ki, figyelembe véve mindenkinek az aggodalmait, tehát új szöveg lesz" - mondta Marc de la Sabliere újságíróknak a Biztonsági Tanács öt állandó tagjának és az Arab Liga küldöttségének tanácskozása után.

A módosítás késlelteti a határozat elfogadását, de Marc de la Sabliere reményei szerint még így szavazhatnak ezen a héten, ezért folytatódnak a Franciaország és az Egyesült Államok közötti tárgyalások, közölte a francia ENSZ-képviselet. A Reuters szerint legkorábban csütörtökre készülhet el az új határozat tervezete. Bejrút elutasította jelenlegi formájában a biztonsági tanácsi határozattervezetet, amelyben felszólítják a feleket az ellenségeskedések azonnali beszüntetésére, de nem követeli az izraeli csapatok kivonását Libanonból.

Az Arab Liga követelése

Az Arab Liga Amr Musza főtitkár vezette küldöttsége követelte az izraeli csapatok azonnali kivonását Libanonból és az azonnali fegyvernyugvást. A katari külügyminiszter a szervezet nevében kijelentette, hogy Izrael semmit sem nyerhet a háború folytatásával, "csak a gyűlölet és a szélsőségesség magvait hinti el". Hamad bin Dzsaszim bin Dzsabir asz-Szani sejk azzal vádolta a BT-t, hogy "tétlenül, bénultan nézi a vérontást".

"Ami most történik, ürügyet szolgáltat azoknak, akik úgy érzik, hogy a nemzetközi közösség elfogult a konfliktusban" - hangoztatta az arab küldöttség. Kifejezték továbbá azt a félelmüket, hogy polgárháború fenyegethet Libanonban, ha a nemzetközi közösség nem veszi figyelembe az Arab Liga követeléseit, írja a Reuters.

Folytatódnak a harcok

Izraeli kommandósok helikoptere szállt le szerdán a Libanon déli részén fekvő Szidón várostól délkeletre egy faluban, ahol az izraeli katonák több házat átkutattak de nem intéztek támadást az ott lakók ellen, és foglyokat sem ejtettek, közölte Harajib falu polgármestere. A kommandó helyi idő szerint a hajnali órákban érkezett a libanoni településre, ahol a katonák három házat átkutattak, majd távoztak.

Közben újabb négy embert veszített az izraeli hadsereg szerdán Dél-Libanonban az al-Arabíja dubaji arab nyelvű hírtévé értesülése szerint. A katonákkal rakétatámadás végzett Ajta as-Saab falunál. Az izraeli-libanoni határ közelében fekvő település körzetében harc dúl az izraeli haderő alakulatai és a Hezbollah fegyveresei között.

Izraeli légi csapásban életét vesztette szerdán kora hajnalban Kelet-Libanonban a Hezbollah egyik vezetője, valamint a férfi felesége és öt gyermeke, miután izraeli gépek bombát dobtak a családnak a Bekaa-völgy déli részén fekvő Masgarában épült házára.

A négy hete tartó konfliktusnak eddig 1000 libanoni és 100 izraeli áldozata van. A libanoni hatóságok szerint több tucat áldozat lehet még a romok alatt. Az izraeli hadsereg közlése szerint a Hezbollah 400 tagját ölték meg eddig, és további 20-at elfogtak. A Hezbollah ugyanakkor azt állítja, hogy néhány tucat fegyverese halt meg a harcokban.

Az ain-heluei menekülttábort támadták

Legkevesebb két palesztin meghalt és nyolcan, közöttük öt gyermek megsebesült, amikor izraeli hadihajók a legnagyobb libanoni palesztin menekülttábort lőtték szerdára virradó éjszaka, közölték kórházi illetékesek. A sebesülteket a mentők Szidón egyik peremvárosában található tábor bejáratánál lévő ház romjai közül emelték ki, kettejük állapota súlyos.

A szomszédos épületet, ami Munir Makdah, a Fatah milíciája vezetőjének az ellenőrzése alatt áll, szintén találat érte. A Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah milíciájának vezetője a táborban képzett ki fegyvereseket. A libanoni rendőrség közlése szerint az izraeli haditengerészet két lövedéket lőtt ki a táborra, ahol 50 ezer palesztin él.

A július 12-én kezdődött libanoni offenzíva alatt az izraeli hadsereg most először támadt palesztin menekülttábort. Libanonban mintegy 350 ezer palesztin él menekülttáborokban.

Izrael tovább szélesítheti szárazföldi műveleteit

Szerdán ül össze az izraeli kormány biztonsági kabinetje, hogy megvitassa a libanoni szárazföldi hadművelet kibővítését. Az előkészületek a terepen zajlanak, jelenleg 10 ezer izraeli katona munkálkodik a biztonsági zóna kiépítésén, a Hezbollah rakétáinak megsemmisítésén. Az ülésén várhatóan véglegesen jóváhagyják a hadsereg mélyebb libanoni előrenyomulását a két ország határától 30 kilométernyire északra fekvő Lítáni folyóig. Kedden Izrael röplapokon figyelmeztette a dél-libanoni lakosságot, hogy fokozni készül a Hezbollah elleni offenzíváját és a Lítáni folyótól délre minden mozgó járművet célpontnak fog tekinteni.

Az egyik helyi rádió jelentése szerint az északi katonai parancsnok kedden találkozott az ezredparancsnokokkal, és zöld fényt adott nekik a hadműveletek folytatására. Izraeli területen kedden reguláris csapatok és egy tartalékos alakulat folytatták útjukat északnak, a libanoni határ felé.

Mesterlövészeket vetnének be

Oroszországból érkezett, egykori frontharcos zsidó bevándorlókat tervez bevetni Izrael a Hezbollah ellen, akik korábban a szovjet-orosz hadsereg kötelékében szolgáltak mesterlövészként Afganisztánban, illetve Csecsenföldön, adta hírül szerdán a Jediót Ahronót című izraeli lap. A napilap értesülései szerint a "csecsenföldi tartalékosok" az izraeli hadsereg Golani nevű elit alakulatának különleges mesterlövész egységében harcolnának a Hezbollah fegyveresei ellen, amennyiben az izraeli kormány biztonsági kabinetje szerdán a libanoni szárazföldi hadműveletek kiterjesztéséről határoz. Az izraeli újság azonban nem határozta meg közelebbről a mesterlövészek számát, akiket több ezer tartalékossal együtt mozgósítottak a libanoni offenzívára.

Kampány a Hezbollah ellen

Izraeli repülőgépek ezrével szórtak le szerdán olyan röplapokat Bejrútra, amelyek arról próbálják meggyőzni a libanoni lakosságot, hogy a Hezbollah miatt kell elszenvedniük a háború borzalmait. Hasonló tartalmú telefonhívások érkeztek sok libanoni előfizető mobil-, illetve vonalas telefonjára. A libanoni állampolgároknak címzett, "Izrael állam" aláírást viselő röplapok szerint Haszan Naszrallah, a Hezbollah vezetője "a tűzzel játszik, és Libanon áll emiatt lángokban". A röplap szerint hamis Naszrallah állítása, amely szerint a Hezbollah azért "támadta meg Izraelt" (ejtett foglyul két izraeli katonát izraeli területen), mert el akarta érni a zsidó államban fogva tartott libanoniak kiszabadulását. A röplap szerint ezt tárgyalások révén is elérhette volna, nem kellett volna ehhez pusztító háborúskodásba döntenie egész Libanont.

A hasonló tartalmú, hangfelvételről bejátszott telefonhívások szövege szerint a libanoni lakosságnak nem érdemes a Hezbollah pártjára állnia. "Gondolkozzatok el azon, kik ezek, akik élő pajzsként használnak fel benneteket, kik ezek, akik házaitok közül lövöldöznek, kik ezek, akik egerek módjára rejtőzködnek" - mondja kifogástalan, klasszikus arabsággal egy férfihang.

A telefonhívások meg is előzték a röplapok leszórását, az első ilyen üzenetről július 19-én adtak jelzést az ország déli részén fekvő Szidón városából. A libanoni távközlési miniszter, Marván Hamáde közölte egy tévényilatkozatában, hogy a 972-es nemzetközi előhívószámú (vagyis az izraeli) hálózatból érkeznek ezek a hívások, de kerülő úton, olasz és kanadai telefonközpontokon keresztül. A miniszter jelezte, Bejrút kérte a két említett ország távközlési hatóságait, ne továbbítsák ezeket a hívásokat libanoni telefonokra.

Átszervezés és kiszélesítés

Közben Izraelben Dan Haluc vezérkari főnök megbízta helyettesét, Móse Kaplinszki vezérőrnagyot az izraeli hadsereg libanoni műveleteinek felügyeletével. A váratlan átszervezéssel általános megítélés szerint partvonalra szorították az eddigi felelőst, Udi Adam vezérőrnagyot, aki egy elemző szerint túlságosan "lassú és óvatos" volt.

Az izraeli média összefüggést vélt fölfedezni a személycsere és az izraeli hadsereg libanoni szárazföldi offenzívájának küszöbön álló kiszélesítése között. Az izraeli sajtó emellett a hadsereget a libanoni konfliktus kezelésével kapcsolatban ért bírálatokra adott válaszként értékelte Kaplinszki megbízását.

Megölték az Iszlám Dzsihád két vezetőjét

Izraeli rakétacsapások megölték szerdán a ciszjordániai Dzsenín menekülttáborában az Iszlám Dzsihád palesztin szervezet két vezető tisztségviselőjét, közölték palesztin rendőri források. A palesztin közlés szerint izraeli harci helikopterek lőttek ki rakétákat Dzsenín menekülttáborára, annak két házára. Az izraeli hadsereg nem kívánta kommentálni a palesztin bejelentést. Izrael számos ellene elkövetett terrortámadás megszervezésével gyanúsítja az Iszlám Dzsihád szervezetet.