Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Libanon elutasította a tűzszüneti tervet

2006.08.08. 10:35
Folytatódtak a harcok a Hezbollah fegyveresei és az izraeli hadsereg között az izraeli-libanoni határ közelében, 15 terrorista és egy izraeli katona életét vesztette. A libanoni kormány elutasította az ENSZ BT tűzszüneti javaslatát, a testület keddi ülésen részt vesz az Arab Liga küldöttsége is álláspontjuk támogatására.

A Hezbollah fegyveresei és az izraeli katonák közt kiújultak a harcok kedden kora reggel az izraeli-libanoni határnál. A Bint Dzsbejlnél vívott összecsapásban 15 terrorista és egy izraeli katona életét vesztette. Az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint a közkatona a hadsereg egyik járművét kísérte, amelyet harckocsi-elhárító rakéta talált el. A becsapódás következtében további öt katona könnyebben megsérült. Az újabb halálesettel 62-re nőtt az izraeli hadsereg vesztesége. A Hezbollah tévécsatornája, az Al-Manar jelentése szerint a terroristák csapást mértek az izraeli csapatokra Nakura városának közelében, a csatorna azonban nem említett harcokat Bint Dzsbejl környékéről.

Udi Adam, az észak-izraeli katonai körzet parancsnoka hétfőn 450 főre becsülte a Hezbollah veszteségeit Izrael libanoni offenzívájának kezdete óta. " 450 terroristát sikerült likvidálnunk, közülük 240-nek a nevét is azonosítani tudjuk" - közölte a tábornok. A Hezbollah eddig 53 fegyverese halálát erősítette meg.

Izraeli figyelmeztetés

Az izraeli haderő minden mozgó járművet célba vesz a Lítáni folyótól délre eső libanoni területen, figyelmeztette a libanoniakat a zsidó állam hadserege kedden repülőgépekről Libanonra leszórt röpcédulákon. "A Lítánitól délre közlekedő minden járművet bombázni fogunk, mert fennáll a gyanú, hogy rakétákat és egyéb fegyvereket szállítanak a terroristáknak" - olvasható az arab nyelvű lapokon.

A Bekaa-völgy keleti részén eredő, és a Türosztól északra a Földközi-tengerbe ömlő Lítáni folyó 5-30 kilométerre kanyarog az izraeli határtól. A 140 kilométer hosszú folyam az egyik legfontosabb édesvízforrás Libanonban. Az izraeli közszolgálati rádió, az izraeli hadsereg rádiója és egy névtelenül nyilatkozó magas rangú izraeli kormányilletékes augusztus első napján úgy nyilatkozott, hogy az izraeli szárazföldi erők egészen a Lítáni folyóig, harminc kilométeres mélységig bevonulhatnak Libanonba.

Az izraeli kormány távozásra ösztökéli a libanoni határhoz közeli izraeli települések lakosait, és kész fizetni azoknak a szállásköltségeit, akik szűkös anyagi helyzetük miatt nem tudták eddig elhagyni a Hezbollah rakétatámadásaitól fenyegetett észak-izraeli területet, közölte kedden Jeruzsálemben egy magas rangú kormánytisztviselő. Az izraeli kormány azért ajánlott anyagi segítséget, mert a Hezbollah rakétatámadásaitól sújtott területeken egyre rosszabbak az életkörülmények, és túlzsúfoltak az óvóhelyek, ahova a rakéták elől behúzódhatnak a térség lakosai.

Ülésezik az ENSZ BT

A libanoni kormány elutasította az ENSZ BT tűzszüneti javaslatát, azt követelte, hogy Izrael azonnal vonja vissza csapatait, akár a nemzetközi békefenntartók megérkezése előtt. Hétfőn döntés született arról is, hogy az izraeli hadsereg kivonulása után a libanoni hadsereg 15 ezer katonát vezényel az ország déli határához, a jelenleg Hezbollah uralta területekre, írja az AP.

"A kormány kijelenti, hogy kész 15 ezer katonát telepíteni Dél-Libanonba, amint megtörténik az izraeli csapatok kivonása, és az UNIFIL-hez (az ENSZ libanoni ideiglenes haderejéhez) fordul, hogy segítse ezt a csapattelepítést" - jelentette be Gázi Aridi tájékoztatási miniszter. Eliász Murr védelmi miniszter azt mondta, hogy a Hezbollah egyetért a minisztertanáccsal a libanoni hadseregnek Dél-Libanonba, az ország izraeli határára történő felvonultatásával.

A döntéssel a libanoni kormány azt szeretné bizonyítani, hogy képes rá és szándékában is áll, hogy kontrollálja az ország déli részét, ami jelenleg az Irán és Szíria támogatását élvező Hezbollah kezében van. Az Egyesült Államok elnöke, George Bush a tűzszünet elfogadását sürgette az ENSZ-nél, hogy meg lehessen akadályozni a Hezbollah további erősödését, és az áldozatok számának növekedését.

Trükk vagy lefegyverzés

Cahi Hanegbi izraeli kabinetminiszter kétségbe vonta a bejelentés komolyságát, az izraeli hadsereg rádiójának nyilatkozva trükknek nevezte a libanoni kormány hétfői ajánlatát. "Tudjuk, hogy a libanoni hadsereg virtuális haderő, sohasem lett kipróbálva igazi konfliktusban. Az ajánlat csak trükk, hogy csökkentsék a Hezbollahra nehezedő nyomást" - mondta. Szavaiból nem derült ki, hogy az izraeli kormány nevében beszél-e, vagy csak saját véleményének ad hangot.

Az izraeli külügyi szóvivő, Mark Regev a CNN-nek adott nyilatkozatában támogatásáról biztosította a libanoni hadsereget, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy ez egyet jelent a Hezbollah lefegyverzésével.


Nézze meg képeinket!

Ehud Olmert izraeli miniszterelnök érdekesnek és megfontolásra érdemesnek nevezte a bejrúti kormány ajánlatát. Olmert ugyanakkor hangsúlyozta, hogy egy ilyen intézkedést párhuzamosan kell végrehajtani a Hezbollah síita szervezet harcosainak lefegyverzésével. "Ez érdekes kezdeményezés, amelyet meg kell vizsgálnunk. Szemügyre kell vennünk minden vonatkozását és azt is, milyen mértékben valósítható meg belátható időn belül" - jelentette ki kedden a jeruzsálemi miniszterelnöki hivatalban tartott sajtótájékoztatóján a libanoni javaslatról.

Izrael közben azt kérte az Egyesült Államoktól, hogy módosítsák az ENSZ BT határozattervezetét, hogy véget vessenek a Hezbollahhal vívott konfliktusnak, írta hétfőn este a Haarec. A lap izraeli kormányforrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy Izrael a határozatban szigorúbb intézkedéseket követel a Hezbollah fegyverutánpótlásával kapcsolatban. Azt követeli, hogy a tervezet szerint a libanoni kormány vállalja felelősséget a fegyvereladások megelőzésére, továbbá, hogy rendeljenek el nemzetközi fegyvereladási embargót a Hezbollahhal szemben, a tilalomra való jövőbeli felszólítás helyett.

Vita a Sebaa-tanyákról

Az izraeli kormány azt is szeretné, ha a határozatban nem lenne szó az Izrael által megszállt, de Libanon által magáénak követelt Sebaa-tanyákról. Az idézett források szerint viszont kevés az esély arra, hogy ebbe Washington beleegyezik. Libanon ezzel szemben azt követeli, hogy a BT szólítsa fel Izraelt a Sebaa-tanyákról való azonnali kivonulásra, és a végleges határok megállapításáig helyezzék a területet ENSZ-ellenőrzés alá. Az izraeli kabinet azt is szeretné elérni, ha a Hezbollah elleni katonai akciót "védelmi hadműveletnek" tekintenék és nem "offenzívának".

Nyilvános ülést tart kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsa, hogy megvitassa a Libanonban dúló harcok megfékezésére hivatott határozati javaslatokat. Bejrútban hétfőn jelentették be, hogy az Arab Liga küldöttséget meneszt a testület ülésére a libanoni álláspont megtámogatására. Az ülésen jelen lesz a Biztonsági Tanács több tagállamának külügyminisztere, közöttük Condoleezza Rice, az amerikai diplomácia vezetője.

Mozgósítás Libanonban

Korábban a nap folyamán a libanoni hadseregben tartalékosok behívását rendelték el, Fuád Szinjóra libanoni kormányfő pedig az Arab Liga külügyminiszteri értekezletén hangoztatta hajlandóságát arra, hogy hazája gyorsan telepít katonai erőket a déli országrészbe a Hezbollah síita szervezet és Izraeli közötti harcok leállítása érdekében.

Legkevesebb 15 halottja van a Bejrút déli része elleni hétfő esti bombázásnak, harmincan megsebesültek, közölték a mentőszolgálat munkatársai. Az ANI hivatalos libanoni hírügynökség jelentése szerint a Sijáh elleni támadás húsz emberéletet követelt. A közeli Haret Hreik negyedet, ahol a Hezbollah főhadiszállása volt, a légi csapások az elmúlt négy hét alatt a föld színével tették egyenlővé. Milos Strugar, az UNIFIL szóvivője elmondta, hogy legkevesebb öt civil vesztette életét az izraeli határ közelében fekvő Hula falu elleni hétfői támadásban.

Előzőleg Fuád Szinjóra libanoni kormányfő azt közölte, hogy negyven polgári személy halt meg a faluban, majd később visszavonta korábbi állítását, és egy halálos áldozatról beszélt. A rendőrség szerint 65 emberre élve találtak rá egy óvóhelyen a bombázások befejezése után. A Hezbollah erősségének számító Baalbek térségében legkevesebb 11 civil halt meg és harmincan sebesültek meg hétfő este, amikor az izraeli légierő három település ellen intézett támadást, közölte a rendőrség és a polgári védelem.

Vallott az elfogott Hezbollah-fegyveres

A két izraeli katonát elrabló Hezbollah-különítmény elfogott tagja az izraeli hadsereg által hétfőn közzétett videofelvétel szerint azt vallotta, hogy Iránban képezték ki. A Hezbollah-fegyveres kihallgatásáról készült felvételen a 22 éves Huszein Ali Szulejman közölte, hogy a július 12-i akció már a második túszejtési kísérlet volt, amelyben részt vett. Izrael közlése szerint a Hezbollah több alkalommal is megpróbált izraelieket túszul ejteni, hogy kicserélje őket az izraeli börtönökben őrzött foglyokra.

Izrael vasárnap jelentette be, hogy elfogta a július 12-i támadásban részt vett egyik Hezbollah-fegyverest, de azt nem közölte, hogy a férfi mikor került kézre. Az erősen megszerkesztettnek látszó felvételen Szulejman azt mondta, hogy tizenöt éves korában csatlakozott a milíciához, és négy alkalommal is kiképzést kapott, mielőtt részt vett volna túszejtési kísérletben.

Szulejman kihallgatóinak azt mondta, hogy 2003-ban 40 vagy 50 Hezbollah-fegyveressel együtt hadgyakorlaton vett részt Iránban. A férfi elmondása szerint Bejrútból a Hezbollah gépkocsijain vitték őket Damaszkuszban, onnan pedig különgéppel Iránba, útlevél-ellenőrzés nélkül. Szulejman első bevetése 2005 végén volt, amikor szintén izraeli foglyokat akartak ejteni. A sikertelenül végződött akcióban a harckocsi-elhárító rakétákat kezelte.

A július 12-i akcióról, amelyen egysége három izraeli katonát megölt és két másikat elhurcolt, Szulejman közölte, hogy a feladata egy előőrshöz vezető út elvágása volt. (MTI)