Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Figyelmeztetés ellenére bombázták le az ENSZ megfigyelőit

2006.07.26. 16:00
Tudnia kellett az izraeli hadseregnek, hogy bombatámadásai az ENSZ megfigyelőinek életét fenyegetik. A kedd este életét vesztő megfigyelők hat óra alatt tízszer is figyelmeztették a támadókat, hogy túl közel bombáznak állásaikhoz. Kofi Annan már kedden "szándékos akciónak" minősítette a támadást.

Tíz alkalommal figyelmeztették az ENSZ libanoni megfigyelői az izraeli hadsereget arra, hogy állásaikat bombázza a légierő, mielőtt a négy megfigyelő halálát okozó bomba becsapódott volna libanoni megfigyelőállásukba, jelentette a Guardian. A CNN egy neve elhallgatását kérő ENSZ-tisztviselőtől a keddi támadásról készült jegyzőkönyvet is megszerezte.

A feljegyzések szerint az első izraeli bomba helyi idő szerint 13 óra 20 perckor robbant, kétszáz méterre az ENSZ megfigyelőállásától. A személyzet telefonon kapcsolatba lépett izraeli közvetítőtisztjével, aki ígéretet tett a támadások felfüggesztésére. Mégis, a következő órákban további kilenc rakéta csapódott be a megfigyelőállás közelében, a személyzet pedig minden alkalommal újra telefonon figyelmeztette az izraelieket.

19 óra 40 perckor aztán az ENSZ megfigyelőinek nakurai központja elveszítette a kapcsolatot a megfigyelőállással, amit ekkor ért a végzetes találat. A Guardiannak nem sikerült kapcsolatba lépnie a nakurai központtal.

Bár az ENSZ jelentése szerint az izraeli hadseregnek pontosan tudnia kellett, hogy ENSZ-megfigyelők életét veszélyeztetik bombatámadásai, Ehud Olmert miniszterelnök "véletlen balesetnek" nevezte az esetet.

Olmert "mély sajnálatát" fejezte ki a négy megfigyelő, egy osztrák, egy kínai, egy kanadai és egy finn ENSZ-alkalmazott halála miatt. Kofi Annan kedd éjszaka "szándékos akciónak" minősítette a támadást. Véleményét alátámasztani látszanak az esetről készült feljegyzések. Az izraeli hadsereg a körülmények kivizsgálását ígérte.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!