Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Az Iszlambuli Brigádok szerint Moszkva a felelős

2004.09.04. 12:08
A két orosz utasszállító felrobbantását, valamint egy moszkvai metróállomás bejáratánál kedden végrehajtott öngyilkos merényletet is magára vállaló Iszlambuli Brigádok szerint a Beszlanban legalább 250 áldozatot szedő túszejtésért az orosz kormány a felelős. Török lapok az orosz különleges egységek amatőrizmusával magyarázzák az áldozatok magas számát.
Az orosz kormányt tette felelőssé az észak-oszétiai iskolai túszejtésért szombati közleményében az Iszlambuli Brigádok nevű terrorszervezet. "Üdvözöljük csecsenföldi testvéreinknek a méltóságuk és vallásuk védelmében tett erőfeszítéseit, és a gyűlöletes orosz kormányra hárítjuk az oszétiai akció miatti felelősséget" - írta a terrorcsoport egy iszlámista internetes oldalra feltett közleményében, amelynek hitelességét egyelőre nem lehet megerősíteni.

Az Iszlambuli Brigádok vállalták magukra a múlt héten lezuhant két orosz utasszállító felrobbantását, valamint a moszkvai Rizsszkaja metróállomás bejáratánál kedden végrehajtott öngyilkos merényletet is.

A török sajtó szombaton egyhangúlag "elborzadva" tálalta a beszlani túszdráma végkifejletének "vérfürdőjét", s a nagy számú halálos áldozatért az orosz különleges erők "amatőrizmusát" tette felelőssé. "Putyin rulettje" címmel fejelte meg frontoldalát a Vatan című lap, azt állítva, hogy az orosz erők nem tervezett ostroma változtatta "tömegmészárlássá" a túszejtő akciót.

A liberális Milliyet szintén az orosz erők amatőrizmusát bírálta, amiért nem volt képes véget vetni egy ilyen túszejtő akciónak. "Ez nem egy (antiterrorista) hadművelet volt, hanem a túszejtőkkel folytatott tűzpárbaj" - írja a napilap. A Yeni Safak című iszlámista napilap "gyilkos mentőakcióként" ostorozta az orosz hatóságok fellépését.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!