Nándor
3 °C
16 °C

Áthelyeznék Irán fővárosát

2004.01.06. 12:25
Az iráni hatóságok komolyan fontolgatják, hogy másik városba költöztetik az államirányítást. Teherán ugyanis pont egy nagy geológiai törésvonalon fekszik, és szakértők szerint bármikor elpusztíthatja egy erősebb földrengés.
"Át kell költöztetni a fővárost" - idézi a BBC Hasszán Rohani iráni nemzeti televízióban elhangzott véleményét. A magas rangú biztonsági tisztviselő szerint földrengésveszély miatt komolyan fontolóra kell venni a főváros áthelyezését Teheránból. A jelenlegi főváros ugyanis egy nagy geológiai törésvonalon fölött helyezkedik el, és szakértők régóta figyelmeztetnek arra, hogy egy erősebb rengés elpusztíthatja a várost.

Iszfahán
Iszfahán
Vissza Iszfahánba?

Rohani, aki az Iszlám Köztársaság Legfelsőbb Nemzeti Biztonsági Tanácsának feje, arra nem tért ki a tévéműsorban, hogy hol lenne a jövőben irán fővárosa. A találgatások szerint erre legesélyesebb a Teherántól 415 kilométerre délre fekvő Iszfahán városa, mely a XVI. század végétől 1788-ig a Szafavida dinasztia uralma alatt Perzsia fővárosa volt.

A legújabb kori költöztetés gondolata először 1991-ben merült fel, de akkor megbukott a terv. Rohani szerint most épp ideje újragondolni a dolgot, és a márciusban - az iráni naptár szerint év végén - előterjeszteni azt.

Százezrek halhatnak meg

Bahram Akaseh, a Teheráni Egyetem geofizika professzora arra figyelmeztetett, hogy akár hétszázezer halálos áldozata is lehet, ha egy a Bámot elpusztító erejű földrengés rázná meg Teheránt. Egy ilyen - 6,8-as erejű - rengésben bizonyosan elpusztulnának a kormányzati épületek - írja az iráni elnökhöz küldött levelében a tudós, azt javasolva Mohammad Khataminak, hogy költöztessék Iszfahánba a fővárost.15%
7999 Ft
6800 Ft
15%
3490 Ft
2967 Ft