Lövöldözés egy török béketüntetésen

2003.03.12. 12:04
A török katonaság figyelmeztetésül a levegőbe lőtt, a rendőrök pedig összecsaptak a béketüntetőkkel szerdán Iszkenderunban. Sérültekről nem érkezett jelentés.
Több tucat török tüntető próbált behatolni a dél-törökországi Iszkenderun kikötőjébe, ahol éppen az amerikai fegyveres erők rakodtak ki különböző hadifelszereléseket. A transzparenseken "Amerikaiak takaródjatok! Ez a mi országunk!" feliratok voltak olvashatók. A katonák a levegőbe lőttek, a gumibotos rendőrök pedig összecsaptak a vörös zászlókat is lengető tüntetőkel, hogy feltartóztassák őket. Az incidensben amerikai katonák nem vettek részt.

Az utóbbi hetekben az Egyesült Államok egyre gyakrabban használja Iszkenderun kikötőjét, ahol főleg terepjárókat, üzemanyag-szállítókat és nyergesvontatókat rakodnak ki. Ezeket az eszközöket utána közúton és vasúton a török-iraki határ közelébe viszik, és segítségükkel azokat a török bázisokat hozzák rendbe, amelyeket egy esetleges Irak elleni háborúban használnának.

Csak engedéllyel

Washington hetek óta nyomást gyakorol Törökországra, hogy engedélyezze 60 ezer amerikai katona állomásoztatását az országban, hogy egy északi frontot lehessen nyitni Irak felé, ha szükséges. Az eddigi megállapodás értelmében az Egyesült Államok külön engedély nélkül nem szállíthat támadó fegyvereket a török kikötőkbe. Több, fegyvert szállító amerikai teherhajó ezért a kikötő környékén horgonyoz, várva a kirakodási engedélyre, jelentette az AP.  • Csok