Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Muszlimmá válhatnak európai városok

2005.07.21. 09:58
Fokozták a Nagy-Britanniába bejutni akaró külföldiek ellenőrzését a július 7-i terrorcselekmények miatt. De mivel a robbantások elkövetői brit állampolgárok voltak, fontos feladat a muszlimok integrálása is az - egyelőre - többségi társadalomba.

Automatikusan meg fogják tiltani a belépést Nagy-Britannia területére azoknak a külföldieknek, akik "vallási gyűlöletet" ébresztenek, jelentette be Charles Clarke brit belügyminiszter a londoni alsóházban. A brit kormány jelenleg is dolgozik az "elfogadhatatlan viselkedésformák" listázásán: az országba való belépést kérelmezők esetében rutinszerűen megvizsgálják, hogy az illető tevékenysége nem egyezik-e a kódex valamely elemével.

Az "elfogadhatatlan viselkedésformák" listája tartalmazza majd a terrorakciókra buzdító prédikációk tartását, ilyen célú weboldalak üzemeltetését vagy újságcikkek írását, idézi az AFX a brit minisztert.

Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a július 7-i támadásokat brit állampolgárok hajtották végre, ezért a gyanús külföldiek kiszűrése mellett legalább olyan fontos lenne az országban élő muszlimok társadalmi integrációja. A Religion Watch című folyóirat Marseille-t állítja követendő példaként, ahol a város vallási és politikai vezetői közös tanácsba tömörültek. Ez a szervezet azonnal összeül mindenféle vallási alapú incidens után, és közös közleményben ítéli azt el. A tapasztalatok szerint jó hatással volt a zsinagógákat felgyújtó szélsőséges iszlamistákra, amikor a tévében azt látták, hogy saját imámjuk a polgármester társaságában vigasztalja a zokogó rabbit.

Iszlamizálódó Európa

A marseille-i példa különösen Európa gyorsan iszlamizálódó nagyvárosaiban lehet hatásos. Egyes előrejelzések szerint Rotterdamban öt-tíz éven belül többségbe kerülnek a muszlimok. Ennek oka egyrészt az erős bevándorlás, amely mindig is elsősorban a nagyvárosokba koncentrálódott (a holland kikötőváros hatszázezer lakosából már ma is 288 ezer a bevándorló), másrészt az muszlim bevándorlók körében megfigyelhető magas népszaporulat, harmadrészt az őshonos lakosság alacsony népszaporulata. Hasonló tendenciák tapasztalhatók a svédországi Malmőben vagy az angliai Birminghamben is.