József, Bánk
-6 °C
0 °C

Ellentámadás: vegyes fogadtatás az iszlám világban

2001.10.08. 00:23
Az első jelek szerint a muzulmán országok tartózkodóan viselkednek majd az Egyesült Államoknak az al-Kaida szervezet és a tálibok elleni hadjáratában, annak ellenére, hogy Washington igyekszik a lehető legszélesebbre nyitni szövetségét. A Reuters kommentárja megjegyzi, nem ismert a terrorizmus elleni harc újabb célpontja.
A Reuters hírügynökség vasárnapi elemzése, kiemeli: a legtöbb, amiben a muzulmán országok hajlandók segíteni, az légterük, továbbá leszállási jogok biztosítása a nyugati harci gépeknek és felderítési információk bin Laden tevékenységéről. George W. Bush korábban beszámolt róla: a Közel-Keleten, Afrikában, Európában és Ázsia szerte, több mint 40 ország biztosított légi áthaladást, vagy a jogot a leszállásra.

Fontos országok hiányoznak a koalícióból

Az amerikai elnök listájáról ugyanakkor hiányoznak olyan országok, mint például Egyiptom, Pakisztán, Szaúd Arábia és Üzbegisztán. Washington pedig ezeknek az államoknak a nyílt támogatását kereste annak érdekében, hogy megerősítse: nem az arabok vagy a muzulmánok ellen folytat háborút. De ezek az országok azonban aggódnak amiatt, hogy hazai közvéleményük nem fogadja el a muzulmán társaik ellen irányuló háborút főleg akkor, amikor palesztinok harcolnak az izraeli megszállás megszüntetéséért. A muzulmán kormányok egyben igen kitérően nyilatkoztak arról, hogy mennyire készek segíteni az amerikaiaknak.

A szaúd-arábiai vezetők vegyes jelzéseket küldtek készségükről. Többen nyilatkoztak úgy, hogy az ország nem engedi meg, hogy szaúdi földről indítsanak támadást Afganisztán ellen. Sürgették egyben, hogy az Egyesült Államok foglaljon állást az izraeli és a palesztinok közötti erőszakos cselekményekről.

A következő célpont nem ismert

Bush hangoztatta, hogy a vasárnapi akció része a terrorizmus elleni harcnak, azt azonban kiemeli a Reuters kommentárja, hogy az arab és a muzulmán közvélemény bizalmatlanul tekintene egy Szíria, vagy Irán ellen indítandó hadjáratra, azért mert ezek az országok támogatják Libanont és az Izraelt támadó palesztin csoportokat.

Az amerikai elnök eddig tartózkodott attól, hogy megnevezze a hadjárat következő célpontját. A hírügynökség idézte az elnök kijelentését, hogy az Egyesült Államok ma Afganisztánra összpontosít, de a harc sokkal szélesebb körű. Bush leszögezte: minden nemzetnek megvan a választási lehetősége, ebben a konfliktusban nincs semleges terület. "Ha bármilyen állam törvényen kívülieket, ártatlanok gyilkosokat támogat, ezáltal maga válik törvényen kívülivé és gyilkossá. Ezt a magányos utat saját kockázatukra választják" - hangoztatta az amerikai elnök.

Irán, Irak elítéli az akciót

Az iráni külügyminisztérium "elfogadhatatlannak" minősítette az afganisztáni célpontok elleni amerikai légitámadásokat. "A támadásokat a közvéleményre és különösen a muzulmán nemzetekre való tekintet nélkül indították el és az ártatlan és elnyomott afgánokat is sújtják, ezért elfogadhatatlanok" - jelentette ki az iráni külügyminisztérium szóvivője.

Szaddám Huszein iraki elnök az iraki televízióban "álnok agressziónak" bélyegezte meg az afganisztáni célpontokra mért amerikai és brit csapásokat.