Árpád
-2 °C
4 °C

60 halott egy pakisztáni merényletben

2008.09.20. 17:01
Nagy erejű, gépkocsiba rejtett pokolgép robbant szombaton a kora esti órákban Pakisztán fővárosában. A cseh nagykövet is az áldozatok között van.

Legalább 60 halottja és 200 sebesültje volt a szombat kora esti iszlámábádi pokolgépes merényletnek. A feltehetően öngyilkos akciót a Marriott luxusszálloda bejárata előtt hajtották végre a pakisztáni fővárosban. A hatóságok szerint összedőlhet az iszlámábádi hotel.

Kétszázan rekedtek az égő hotelben

A robbanás után gáz kezdett szivárogni, és a hotel kigyulladt. A közelben parkoló tucatnyi autóból csak roncsok maradtak. A CNN amerikai hírtelevízió értesülése szerint még legalább 200-an tartózkodnak az épületben. A rendőrök megkezdték a bent rekedtek mentését.

A detonáció helyszínén hat méter mély kráter keletkezett - számolt be a BBC helyszíni tudósítója. A szálloda több emelete jelenleg is ég, egyes helyeken kék lángokat lehet látni. A detonáció komoly károkat okozott a közelben parkoló autókban is.

Nincs magyar sérült

Nincs magyar sérültje a szombati iszlámábádi merényletnek - közölte Mátyus Sándor, az iszlámábádi magyar nagykövetség első beosztottja, konzul. Mint a magyar diplomata elmondta, a magyar kolónia tagjai közül senki sem sérült meg a robbanásban, csupán magyarok lakta házak szenvedtek kisebb sérüléseket. Így volt ez a magyar nagykövetség épületének esetében is, amelynek több ablaka betört. A külképviselet szigorú mozgáskorlátozásra szólította fel a Pakisztánban élő magyarokat és tovább erősítették a nagykövetség körüli, amúgy is szigorú biztonsági intézkedéseket.

Az AFP forrása szerint sokan akkor vesztették életüket, amikor a tűz elől menekülve kiugrottak a harmadik és negyedik emeletekről. A robbanást több beszámoló szerint egy teherautóba rejtett bomba okozta. Egyes rendőrségi becslések szerint több mint egy tonna robbanóanyag lehetett a járműben.

A merényletben életétt vesztette a cseh nagykövet. Ivo Zdárek, aki a nyáron érkezett Vietnamból pakisztáni állomáshelyére, ideiglenesen a Marriott szállodában lakott, és a robbanás idején ott tartózkodott - jelentette be vasárnap a cseh külügyi szóvivő. A robbanást követő percekben munkatársai kétszer is beszéltek telefonon a nagykövettel, aki épnek és egészségesnek mondta magát, de segítséget kért ahhoz, hogy ki tudjon menekülni az épületből.

A német külügyminisztérium vasárnap közölte, hogy a merényletben legalább hét német állampolgár sebesült meg. A dán külügyminisztérium arról számolt be, hogy egy diplomatája valószínűleg meghalt, egy másik pedig könnyebben megsebesült.

A CNN helyszíni tudósítója szerint szombat esténként általában sokan vannak a Marriott hotelben, ezért valószínű, hogy még emelkedni fog az áldozatok száma. A szálloda ráadásul rendkívül népszerű a külföldiek körében - tette hozzá a tudósító. A pakisztáni fővárosban lévő Marriott hotelt egyébként szigorúan őrzik. A területére belépő embereket és autókat átvizsgálják, mivel kormányzati és diplomáciai épületek közelében van.

Az újonnan megválasztott pakisztáni elnök, Benazir Bhutto özvegye, Aszif Ali Zardari, a merénylet előtt pár órával mondott beszédet parlamentben, ahol a terrorizmus visszaszorítására is ígéretet tett.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?