Móric
14 °C
17 °C

60 halott egy pakisztáni merényletben

2008.09.20. 17:01
Nagy erejű, gépkocsiba rejtett pokolgép robbant szombaton a kora esti órákban Pakisztán fővárosában. A cseh nagykövet is az áldozatok között van.

Legalább 60 halottja és 200 sebesültje volt a szombat kora esti iszlámábádi pokolgépes merényletnek. A feltehetően öngyilkos akciót a Marriott luxusszálloda bejárata előtt hajtották végre a pakisztáni fővárosban. A hatóságok szerint összedőlhet az iszlámábádi hotel.

Kétszázan rekedtek az égő hotelben

A robbanás után gáz kezdett szivárogni, és a hotel kigyulladt. A közelben parkoló tucatnyi autóból csak roncsok maradtak. A CNN amerikai hírtelevízió értesülése szerint még legalább 200-an tartózkodnak az épületben. A rendőrök megkezdték a bent rekedtek mentését.

A detonáció helyszínén hat méter mély kráter keletkezett - számolt be a BBC helyszíni tudósítója. A szálloda több emelete jelenleg is ég, egyes helyeken kék lángokat lehet látni. A detonáció komoly károkat okozott a közelben parkoló autókban is.

Nincs magyar sérült

Nincs magyar sérültje a szombati iszlámábádi merényletnek - közölte Mátyus Sándor, az iszlámábádi magyar nagykövetség első beosztottja, konzul. Mint a magyar diplomata elmondta, a magyar kolónia tagjai közül senki sem sérült meg a robbanásban, csupán magyarok lakta házak szenvedtek kisebb sérüléseket. Így volt ez a magyar nagykövetség épületének esetében is, amelynek több ablaka betört. A külképviselet szigorú mozgáskorlátozásra szólította fel a Pakisztánban élő magyarokat és tovább erősítették a nagykövetség körüli, amúgy is szigorú biztonsági intézkedéseket.

Az AFP forrása szerint sokan akkor vesztették életüket, amikor a tűz elől menekülve kiugrottak a harmadik és negyedik emeletekről. A robbanást több beszámoló szerint egy teherautóba rejtett bomba okozta. Egyes rendőrségi becslések szerint több mint egy tonna robbanóanyag lehetett a járműben.

A merényletben életétt vesztette a cseh nagykövet. Ivo Zdárek, aki a nyáron érkezett Vietnamból pakisztáni állomáshelyére, ideiglenesen a Marriott szállodában lakott, és a robbanás idején ott tartózkodott - jelentette be vasárnap a cseh külügyi szóvivő. A robbanást követő percekben munkatársai kétszer is beszéltek telefonon a nagykövettel, aki épnek és egészségesnek mondta magát, de segítséget kért ahhoz, hogy ki tudjon menekülni az épületből.

A német külügyminisztérium vasárnap közölte, hogy a merényletben legalább hét német állampolgár sebesült meg. A dán külügyminisztérium arról számolt be, hogy egy diplomatája valószínűleg meghalt, egy másik pedig könnyebben megsebesült.

A CNN helyszíni tudósítója szerint szombat esténként általában sokan vannak a Marriott hotelben, ezért valószínű, hogy még emelkedni fog az áldozatok száma. A szálloda ráadásul rendkívül népszerű a külföldiek körében - tette hozzá a tudósító. A pakisztáni fővárosban lévő Marriott hotelt egyébként szigorúan őrzik. A területére belépő embereket és autókat átvizsgálják, mivel kormányzati és diplomáciai épületek közelében van.

Az újonnan megválasztott pakisztáni elnök, Benazir Bhutto özvegye, Aszif Ali Zardari, a merénylet előtt pár órával mondott beszédet parlamentben, ahol a terrorizmus visszaszorítására is ígéretet tett.