Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Kilenc embert vádolnak az isztambuli merénylettel

2003.11.25. 10:31
Kilenc személy ellen emeltek vádat a török hatóságok a múlt heti kettős öngyilkos merénylettel kapcsolatban. Lapértesülések szerint a hatóságok azonosították az egyik öngyilkos merénylőt.
Egy török bíróság "illegális szervezet létrehozásának, segítésének, és annak tagjaként való közreműködésének" bűntette miatt emelt vádat kilenc török állampolgár ellen. A bíróság ugyanakkor szabadlábra helyezett három olyan személyt, akiket a csütörtöki, isztambuli kettős öngyilkos robbantással kapcsolatban vettek őrizetbe. A hatóságok a merényletekkel kapcsolatban összesen tizennyolc embert vettek őrizetbe.

Al-Kaida

A huszonnyolc halálos áldozatot követelő terrorakció végrehajtásának hátterében a török hatóságok az al-Kaidát sejtik, jelentette a BBC. A nyilvánvalóan az Oszama bin Laden szervezetével kapcsolatban álló csoportok vállalták a felelősséget az isztambuli brit konzulátusnál és a HSBC bank székházánál elkövetett öngyilkos robbantásokért.

DNS

Közben Isztambul kormányzója bejelentette, hogy a rendőrségnek sikerült azonosítani a konzulátus előtt robbantó személyét, de a nevet egyelőre nem hozták nyilvánosságra. A török lapok szerint azonban az egyik teherautóban talált DNS-minta alapján egy Feridun Ugurlu nevű férfi volt a merénylő. A Milliyet nevű napilap szerint a férfi korábban harcolt Afganisztánban és Csecsenföldön is. Ugurlu személyét a huszonhárom halálos áldozatot követelő, két isztanbuli zsinagóga ellen elkövetett merényletekkel is összefüggésbe hozták. A rendőrség nem kommentálta a lapértesüléseket.