Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elítélte a terrort az iszlám konferencia

2002.04.03. 09:06
Az Iszlám Konferencia Szervezetének (OIC) külügyminiszterei szerdán Kuala Lumpurban elfogadtak egy terrorizmust elítélő zárónyilatkozatot, de nem határozták meg pontosan a terrorcselekmény fogalmát. Fölhívták a világ közvéleményét, hogy ne mossa egybe a terrorizmust az iszlámmal.
Az Iszlám Konferencia Szervezetének (OIC) külügyminiszterei szerdán Kuala Lumpurban elfogadtak egy terrorizmust elítélő zárónyilatkozatot, de nyitva hagyták a terrorcselekmény fogalmának meghatározását.

Az iszlám országokat képviselő miniszterek mindenesetre rámutattak arra, hogy a terrorizmust meg kell különböztetni az idegen uralommal vagy megszállással szembeni jogos ellenállástól.

Így a külügyminiszterek elutasítottak minden olyan próbálkozást, amely a terrorizmussal azonosítaná a palesztinok önálló állam létrehozásáért vívott harcát. Irakkal vállalt szolidaritásuk jeléül pedig elutasították, hogy a terrorizmus elleni küzdelem keretében egyoldalú akciót hajtsanak végre bármely iszlám állam ellen.

A miniszterek felhívták a világ többi részét: ne mossa egybe a terrorizmust az iszlámmal és a világ népességének egyötödét kitevő muszlimokkal. A terrorizmust nem szabad valamely vallással, etnikai csoporttal vagy nemzettel azonosítani - állt konferenciájuk zárónyilatkozatában.

A Reuters jelentése szerint a miniszterek úgy vélték, hogy a terrorizmus elleni nemzetközi fellépést csak hátráltatná, ha összefüggésbe hoznák a terrorizmust iszlám államokkal vagy az Izraellel szembeni libanoni ellenállással.

Mindamellett a konferencia résztvevőinek meggyűlt a bajuk annak eldöntésével, hogy az öngyilkos merényletek terrorizmusnak tekintendők-e. Mohamed Mahathir maláj miniszterelnök (aki egyébként a palesztin ügy régi támogatója) úgy vélte, hogy a civilek elleni szándékos támadások a terrorcselekmények kategóriájába tartoznak.