Károly, Karola
-4 °C
2 °C

Elítélte a terrort az iszlám konferencia

2002.04.03. 09:06
Az Iszlám Konferencia Szervezetének (OIC) külügyminiszterei szerdán Kuala Lumpurban elfogadtak egy terrorizmust elítélő zárónyilatkozatot, de nem határozták meg pontosan a terrorcselekmény fogalmát. Fölhívták a világ közvéleményét, hogy ne mossa egybe a terrorizmust az iszlámmal.
Az Iszlám Konferencia Szervezetének (OIC) külügyminiszterei szerdán Kuala Lumpurban elfogadtak egy terrorizmust elítélő zárónyilatkozatot, de nyitva hagyták a terrorcselekmény fogalmának meghatározását.

Az iszlám országokat képviselő miniszterek mindenesetre rámutattak arra, hogy a terrorizmust meg kell különböztetni az idegen uralommal vagy megszállással szembeni jogos ellenállástól.

Így a külügyminiszterek elutasítottak minden olyan próbálkozást, amely a terrorizmussal azonosítaná a palesztinok önálló állam létrehozásáért vívott harcát. Irakkal vállalt szolidaritásuk jeléül pedig elutasították, hogy a terrorizmus elleni küzdelem keretében egyoldalú akciót hajtsanak végre bármely iszlám állam ellen.

A miniszterek felhívták a világ többi részét: ne mossa egybe a terrorizmust az iszlámmal és a világ népességének egyötödét kitevő muszlimokkal. A terrorizmust nem szabad valamely vallással, etnikai csoporttal vagy nemzettel azonosítani - állt konferenciájuk zárónyilatkozatában.

A Reuters jelentése szerint a miniszterek úgy vélték, hogy a terrorizmus elleni nemzetközi fellépést csak hátráltatná, ha összefüggésbe hoznák a terrorizmust iszlám államokkal vagy az Izraellel szembeni libanoni ellenállással.

Mindamellett a konferencia résztvevőinek meggyűlt a bajuk annak eldöntésével, hogy az öngyilkos merényletek terrorizmusnak tekintendők-e. Mohamed Mahathir maláj miniszterelnök (aki egyébként a palesztin ügy régi támogatója) úgy vélte, hogy a civilek elleni szándékos támadások a terrorcselekmények kategóriájába tartoznak.