Eleonóra
-1 °C
2 °C

Videofelvétel az egyik isztambuli merénylőről?

2003.11.17. 12:01
A török belügyminiszter szerint Törökországban nem létezik olyan szervezet, amely egyedül tudott volna hasonló merényleteket megtervezni. Bár egy arab napilapnak küldött e-mail-ben az al-Kaida terrorhálózat magára vállalta robbantásokat, az elkövetők személyéről egyelőre nincsenek hiteles információk.
A Nevé-Salom zsinagóga előtti biztonsági kamera felvételt készített az isztambuli öngyilkos merényletek egy feltételezett elkövetőjéről, ám a kép meglehetősen elmosódott. A felvételről Abdulkadir Aksu belügyminiszter számolt be az al-Vatan című török újság hétfői számában. Aksu megismételte, hogy öngyilkos merénylők követték el a támadásokat két, robbanószerekkel megrakott kisteherautóval. A merénylők állampolgárságát még nem sikerült kideríteni, de a belügyminiszter három-négy napon belül határozott előrelépést ígért a nyomozásban.

Megítélése szerint a pokolgépeket Törökországban fabrikálták, ugyanakkor elvetette azt a feltevést, hogy egy török földalatti csoportocska képes lett volna a merényletek megszervezésére. "Törökországban nem létezik olyan szervezet, amely ezt egyedül meg tudta volna tervezni. Kézenfekvő, hogy külföldről készítették elő" - mondta. Kifejtette: a Nevé-Salom előtti zsinagóga előtti furgon az épület felé tartott, amikor felrobbant. "A biztonsági kamera megsérült a detonáció során, és kikapcsolt" - tette hozzá.

A két isztambuli zsinagógánál elkövetett merényleteket az al-Kaida terrorhálózat vállalta egy arab napilap szerkesztőségének küldött elektronikus levelében. A beismerést Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök hétfőn óvatosan fogadta, mondván: először meg kell bizonyosodni az üzenet hitelességéről. Ennek kiderítése a biztonsági szervek feladata - tette hozzá.

Német és lengyel sajtóvisszhangok

Öngyilkos merényletre készülő kurdokat tartóztatott le a török rendőrség.
A Kurdisztáni Szabadság és Demokrácia Kongresszusa (KADEK) szakadár fegyveres szervezethez tartozó öt személy egy isztambuli rendőrőrs ellen készült támadásra - jelentette be hétfőn a török rendőrség terrorelhárító egysége. Úgy tűnik, a tervezett merényletnek nincs köze a zsinagógák előtt elkövetett szombati robbantásokhoz. Az elfogottak egyike nő, de a rendőrség nem pontosította, hogy a merénylőjelöltekhez tartozott-e. A letartóztatások során, amelyek időpontját nem közölték, az Anatolia török hírügynökség értesülése szerint pokolgépek készítésére alkalmas anyagokat, térképeket, a rendőrőrs alaprajzát és egyéb iratokat is lefoglaltak.
Törökország hozzászokott a terrorhoz: saját területén háborút viselt a kurdok ellen, s különböző színezetű szélsőségesek újra meg újra kezet emeltek politikai ellenfeleikre. Az utóbbi időben azonban Törökország biztonságban érezte magát - írta hétfői számában a liberális müncheni Süddeutsche Zeitung. A terror azonban az isztambuli merényletekkel visszatért, s a tettesek ezúttal nem a távoli kurd vidékeken, hanem az ország európai szívében csaptak le. Törökország egyúttal tökéletes ellenségkép az iszlámista szélsőségesek szemében is. Az arab szomszédok szemében Törökország még mindig eléggé Amerika-barát, ezen kívül a térség egyetlen, muzulmán színezetű országa, amely szoros politikai és katonai kapcsolatokat ápol Izraellel.

A két isztambuli zsinagóga ellen elkövetett merényletnek kettős célja lehetett: a terroristák csapást akartak mérni a zsidókra, egyben Törökországra, amely az Egyesült Államok legközelebbi szövetségese a térségben, ráadásul muzulmán ország létére világi berendezkedésű, és nem tolerálja az iszlamistákat - írta hétfőn a Rzeczpospolita című független lengyel konzervatív napilap.

Az al-Kaida és "testvérszervezetei" ez idáig kevéssé voltak aktívak Törökországban, amely szinte kizárólag a kurd terrorszervezetek terepe volt - idézte egy amerikai terrorizmus-szakértő véleményét a liberális Gazeta Wyborcza. A kurdok azonban nem támadnak zsidó célpontokat, mert az antiszemitizmus nem része ideológiájuknak. Az al-Kaida szerint Törökországnak olyan állammá kell válnia, amelyben az iszlám törvénykezés érvényesül, emellett meg akarja büntetni a török kormányt az iraki amerikai beavatkozás támogatásáért. Ezért további merényletekre lehet számítani az országban - írta a Gazeta Wyborcza.