Koronavírus adatok

2021. dec. 01.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
3 °C
8 °C

Azonosították az isztambuli merénylőket

2003.11.18. 13:48
A robbantások előtt egy afgán terrorszervezettel volt kapcsolata a két meggyőződéses iszlámista merénylőnek. Régebben a Nagy Iszlám Keleti Harci Front török terrorszervezettel és a kisebb Iszlám Mozgalommal működtek együtt a most DNS-vizsgálatokkal azonosított öngyilkos elkövetők.
"Afganisztáni szálra" bukkantak a két isztambuli zsinagóga ellen elkövetett robbantásos merényletek ügyében a török nyomozók - közölte kedden Abdullah Gül török külügyminiszter.

Lehetett az al-Kaida

"Kiderült, hogy kapcsolat van az öngyilkos merényletek és egy afganisztáni szervezet között" - mondta a miniszter arra az újságírói kérdésre felelve, hogy van-e köze az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetnek a véres bűncselekményekhez. A szombaton végrehajtott merényletek 24 halálos áldozatot követeltek, és mintegy 300 embernek okoztak sérüléseket. Az áldozatok többsége török muzulmán járókelő; a halottak közül heten voltak a helyi zsidó közösség tagjai.

Eredményes nyomozás

Egy londoni arab újsághoz küldött elektronikus levélben az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet jelentkezett elkövetőként. Az üzenet hitelességét még vizsgálják a török hatóságok. Az al-Kaida legkiterjedtebb támaszponthálózata Afganisztánban volt 2001-ig, amíg amerikai katonai beavatkozás folytán megbukott a terrorszervezettel együttműködő szunnita muzulmán fanatikusok, a tálibok kabuli kormánya.

Gül kijelentette keddi nyilatkozatában, hogy a biztonsági szolgálatok nagyon eredményesen dolgoznak a bűntett hátterének felderítésén. Szavai szerint sikerült nyomot találni és bizonyos kapcsolatokra fényt deríteni. Keddi török médiajelentések szerint a nyomozók meglehetős biztonsággal azonosítottak két öngyilkos tettest. Az Anadolu Ajansi (AA) félhivatalos hírügynökség jelentése szerint a két férfi, Mesut Cabuk és Azad Ekinci török állampolgár és meggyőződéses iszlámista volt.

DNS-vizsgálatok

Rendőrségi illetékesek vasárnap arról számoltak be, hogy a merényletek helyszínén olyan emberi maradványokat találtak, amelyek szövetei megegyeznek a felrobbant gépkocsik kormányán fellelt emberi szövetekkel. A keddi sajtójelentések szerint a DNS-vizsgálatok megerősítették a feltételezést, és a szövetminták alapján a hatóságok megállapíthatták az elkövetők személyazonosságát.

A rendőrség már korábbról ismerte a szóban forgó személyeket. Azad Ekincit a Nagy Iszlám Keleti Harci Front (IBDA-C) török terrorszervezet feltételezett tagjaként vették egykor őrizetbe. A szombati merényletek után az IBDA-C is jelentkezett elkövetőként, de a török hatóságok akkor nem adtak ennek hitelt. Ekinci az 1990-es években harcolt Bosznia-Hercegovinában, azután Csecsenföldön - jelentette a Sabah című napilap. Mesut Cabuk szintén volt hatósági őrizetben, őt egy kisebb iszlámista csoporttal, az Iszlám Mozgalommal való együttműködés miatt figyelte meg a rendőrség. Állítólag ő látható azon a felvételen is, amelyet az egyik zsinagógánál elhelyezett biztonsági kamera rögzített a merénylet előtti pillanatokban.