Ágnes
-1 °C
2 °C

Olimpiai terrortámadástól tart Olaszország

2005.12.02. 16:19
A februári, torinói téli olimpián 9000 biztonsági ember felügyeli majd a rendet, írja a Reuters. Tartani lehet az iszlám szélsőségesek mellett olasz anarchista és szélsőjobboldali csoportok támadásától is. Egy terrorortámadás érdemben befolyásolhatja az áprilisi parlamenti választások kimenetelét és az Irakban állomásozó csapatok visszavonását is.

A torinói téli olimpia eseményei terrorista csoportok célpontjai lehetnek, figyelmeztetett az olasz belügyminiszter. Ígéretet tett, hogy az esemény biztosítására 9000 fős biztonsági személyzetet vezényel a helyszínre, akik precízen kidolgozott akciótervvel lesznek felvértezve. Giuseppe Pisanu jelezte a parlamentnek, hogy Olaszországot számos iszlám szélsőséges csoport fenyegette meg, ezért magasabb védelmi készültséget kell fenntartani a 2006 áprilisában esedékes választásokig. "Szem előtt kell tartanunk, hogy Olaszországot bármikor terrorista támadás érheti. Annak ellenére, hogy ma nem látjuk jelét semmiféle előkészületnek, a Torinói Téli Olimpia eseményei kiemelt figyelmet érdemelnek."

"A február 10. és 16. között zajló olimpiai játékok nemzetközi visszhangja és az ezzel párhuzamosan folyó választási kampány különösen értékes célpontot teremthet a terroristáknak" - mondta Pisanu. Az aggodalmakat tovább fokozza, hogy Olaszország az Egyesült Államok szövetségeseként csapatokat állomásoztat Irakban.

Biztonsági szakértők szerint hasonlóságokat lehet felfedezni a tavaly márciusi madridi merénylet körülményeivel. A támadás utáni napokban tartották Spanyolországban a parlamenti választásokat, ahol a merénylet eredményeként az Irakban állomásozó csapatok visszavonását ígérő szocialista párt kerekedett felül. Olaszországban a képlet hasonló, a balközép ellenzék ugyanis nem értett egyet Berlusconival a csapatok Irakba küldésével kapcsolatban. Így ha az ellenzék nyeri a 2006-os választásokat, várhatóan az olasz csapatok hazatérhetnek Irakból.

Az iszlám szélsőségesek mellett további fenyegetettséget jelentenek az olasz anarchista és szélsőjobboldali csoportok, akik felhasználhatják az olimpiát arra, hogy több figyelmet vonjanak magukra és tevékenységükre.

A múltban már volt példa terrorista akcióra olimpiai játékok idején. 1972-ben, Münchenben a szélsőséges Palesztin Felszabadítási Szervezet egyik tagja meggyilkolt két izraeli sportolót az olimpiai faluban, és kilenc társukat túszul ejtette. A mentőakciónak áldozatul estek a túszok, egy rendőr és öt terrorista. Az 1996-os atlantai olimpián egy bombarobbanás ölt meg egy embert. A 2004-es athéni olimpia 70 ezer biztonsági ember munkájának köszönhetően békés körülmények között zajlott le.