Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Csökkent Berlusconi pártjának előnye

2008.03.21. 16:05
Három héttel az olasz parlamenti választások előtt csökkent a Silvio Berlusconi ellenzéki vezető által irányított Szabadság Népe (PDL) választási pártszövetség előnye a legújabb közvélemény-kutatások eredményeinek tanúsága szerint.

Az SWG közvélemény-kutató intézet véleményszondázásának kedden nyilvánosságra hozott eredménye szerint 43 százalékos támogatottsággal még mindig az élen áll Berlusconi februárban megalakított választási szövetsége, de a múlt heti hét százalékpontról ötre csökkent az előnye Walter Veltroni Demokrata Pártjával szemben.

Veltroni pártja és annak szövetségese, az Értékek Olaszországa a szavazatok 38 százalékát kapná, ha most rendeznék a választásokat. A zöldek és három radikálisan baloldali párt választási szövetsége 7,5 százalékon áll az SWG által közölt adatok szerint.

A kereszténydemokrata UDC a voksok 5,5 százalékára számíthatna, ha most lenne a szavazás. Az újonnan alapított jobboldali párt, a La Destra mellett a megkérdezettek 2,5 százaléka tett hitet.

Olaszországban április 13-14-én lesznek a parlamenti választások, miután megbukott a baloldali Romano Prodi pártja. A jobboldal megint a 71 éves Silvio Berlusconit jelöli kormányfőnek, a baloldal Róma főpolgármesterét, Walter Veltronit.

A baloldal most először a kis baloldali pártok nélkül vág neki a választásnak, ami nagy kockázattal jár, mivel hiányozhatnak ezek a szavazatok, ugyanakkor kormányalakítás esetén nem lesznek zsarolhatók. Az olasz helyzetről készült elemzést itt olvashatják>>>

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!