Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Föderációvá alakulhat Olaszország

2006.04.27. 16:16
Júniusban ismét a szavazóurnákhoz járulnák az olaszok, most a föderalizmusról döntenek. A parlamenti választáson vereséget szenvedett Silvio Berlusconi azt szeretné, ha az igenek győznének.

Népszavazást tartanak Olaszországban június 25-26-án arról a reformtervről, amely megnövelné a kormányfő hatalmát, és a föderalizmus nevében nagyobb jogkörrel ruházná fel a tartományokat, jelentette be csütörtökön Antonio Martino, a leköszönő Berlusconi-kormány védelmi minisztere.

A jobboldal sem egységes

Romano Prodi, az április 9-10-én tartott parlamenti választások győztese már március 23-án, a törvényhozásban való elfogadása napján elítélte a tervezetet, és bejelentette: kampányt kezd a népszavazáson leadandó "nem" szavazat érdekében. Úgy vélekedett ugyanis, hogy a reform "megkérdőjelezi azt a kiegyensúlyozottságot, amely az alapja az olasz demokráciának". Egyúttal "a diktatúra előszobájának" nevezte a kormányfő hatalmának megerősítésére irányuló törekvést.

A föderalista reformot az Umberto Bossi vezette populista, szélsőségesen nacionalista Északi Liga követelte, és elfogadását szabta feltételül a Berlusconival kötött koalíció fenntartásához. A Liga figyelmeztetett: ha a referendumon a "nem" szavazatok győznek, akkor önálló erő lesz az ellenzéken belül. A keresztény-demokrata UDC viszont máris bejelentette, hogy elveti a reformtervet.

Nagyobb jogkört biztosítana

A reform értelmében a kormányfőnek a jövőben nem kellene a köztársasági elnök jóváhagyását kérnie egy-egy miniszter kinevezéséhez vagy menesztéséhez, és jogában állna "meghatározni" a kormány általános politikáját, míg a jelenlegi rendszer szerint csupán annak "irányítására" van felhatalmazása.

A képviselőház a jelenlegi 630 fős helyett 518 fős lenne, továbbá lehetősége nyílna, hogy "konstruktív bizalmatlansági indítványt" szavazzon meg. Így parlamenti többség bizalmatlanságát nyilváníthatná ki a hivatalban lévő kormányfővel szemben, és egyben megnevezhetné helyettesét. A szenátus szövetségi jellegűvé alakulna át. A tartományoknak nagyobb jogkört biztosítana a reform az egészségügy és az oktatás, valamint a helyi rendőrség ellenőrzésének a területén.