Valér
4 °C
8 °C

Terrorriadó Olaszországban

2003.01.24. 11:09
Észak-Olaszországi NATO-támaszpontok ellen tervezet merényleteket öt marokkói állampolgár - véli az olasz rendőrség. A nyomozók illegális bevándorlók után kutattak, amikor egy kiló robbanóanyagot találtak egy szennyeskupac alatt. A marokkóiak lakásán a szétdobált sörösdobozok között NATO-támaszpontokat jelölő térképeket is találtak.
Terrortámadásra készülhetett az az öt marokkói, akiket a héten tartóztattak le Észak-Olaszországban. A férfiak rovigói lakásán egy kiló C4 típusú robbanóanyagot foglaltak le - írja a BBC. Mivel a férfiak kapcsolatban álltak európai radikális muzulmán csoportokkal, a hatóságok elrendelték a katonai létesítmények és a kiemelt műemlékek megerősített védelmét.

Bomba a szennyes alatt, térképek a sörösdobozok közt

A rendőrség illegális bevándorlók utáni rutin házkutatása során bukkant a terroristákra - nyilatkozta a BBC-nek egy rendőrségi tisztviselő. A robbanószert egy zokniba rejtve, egy halom szennyes ruha alatt találták meg. A lakásban esetleges célpontokat megjelölő térképeket is találtak a szétdobált sörösdobozok között.

A térképeken észak-olaszországi NATO-támaszpontok voltak bekarikázva. Bár a nyomozók egy London-térképet is találtak, nem valószínű, hogy Nagy-Britanniában készültek volna merényletre a marokkóiak - írja a BBC.

Vallási vezető a letartóztatottak között

A letartóztatottak egyike a rovigói muzulmánok egyik vallási vezetője is - jelentette az AP rendőrségi forrásokra hivatkozva. Az öt letartóztatottat robbanóanyag birtoklásával vádolják - mondta el a BBC-nek Sofia Tiengo, két marokkói védője, hozzátéve, hogy ügyfelei tagadják a vádakat. Amennyiben a bíróság bűnösnek találja a férfiakat, akár nyolc év börtönbüntetést is kiszabhat.