Zelma, Rajmund
6 °C
11 °C

Ivan Lexa börtönben marad

2002.07.20. 14:37
Az illetékes pozsonyi bíróság szombaton úgy döntött, hogy nem helyezik szabadlábra Ivan Lexát, a Meciar kormány idején tevékenykedő szlovák titkosszolgálati igazgatót. Lexát, miután több mint két évig külföldön bújkált, a héten szállítottak haza a Dél-afrikai Köztársaságból, ahol vasárnap fogták el.
A több bűncselekmény elkövetésével is gyanúsított férfi további sorsáról a csütörtöki hazaérkezését követő 72 órán belül volt köteles dönteni a bíróság. Az eltérő jogértelmezések miatt szombaton délig azt sem lehetett kizárni, Ivan Lexát esetleg szabadlábra helyezik. Ez nem következett be.

A Kovac-ügy

A Vladimír Meciar exkormányfő egyik leghűségesebb emberének számító Lexa egyelőre - több vádpont, így hivatali hatalommal való visszaélésben való bűnrészesség alapján - börtönben marad. Lexa ügyvédei a legkülönfélébb eszközökkel próbálták menteni védencüket, aki elsősorban arról híresült el, hogy 1995 nyarán a szlovák titkosszolgálat keretében megszervezte és a titkosszolgálat apparátusával végrehajtatta az akkori államfő, Michal Kovác fiának erőszakos erhurcolását.

Az ifjabb Kovácot akkor Pozsonyból erőszakkal Ausztriába vitték, hogy kiszolgáltassák a német hatóságoknak, ahol csalás gyanújával folyt ellene eljárás. Az akció a Meciarral hadilábon álló államfő lejáratását volt hivatott szolgálni. 1998-ban, Kovác mandátumának lejárta után Meciar kormányfőként az elnöki jogköröket is gyakorolta, és élve a kezében levő jogkörrel, "személyre szóló kegyelemben" részesítette Ivan Lexát, aki ennek következtében az ifjabb Kovác-ügyben már aligha vonható felelősségre.

Igaz, a Meciar után következő kormányfő, Mikulás Dzurinda - hasonlóképpen az elnöki jogkörök birtokában - semmissé nyilvánította a Meciar-féle amnesztia-rendeletet, de ezt az alkotmánybíróság nem találta jogszerűnek.

Nyoma veszett

Meciar az 1998-as választásokon szerzett saját képviselői mandátumát engedte át Lexának, aki ilymódon mentelmi joghoz jutott, ám ezt a jogát a parlament később megvonta és Lexát vizsgálati fogságba vették. Nyolc hónap múltán Lexát a vizsgálóbíró szabadlábra helyezte, majd egy idő múltán nyoma veszett.

Hollétéről a legkülönfélébb találgatások láttak napvilágot. Felmerült, hogy az orosz titkosszolgálat segítségével tudott kimenekülni az országból, de a sajtóban olyan találgatások is megjelentek, miszerint Ivan Lexa a belorusz elnök, Lukasenko vendégszeretetét élvezi.

Egy éve figyelték

Ivan Simko szlovák belügyminiszter szombaton beismerte: a nemzetközi elfogatóparancs elől bújkáló Lexát a Dél-afrikai Köztársaságban nem alkalomszerűen fogták el, hanem a szlovák rendőrségnek már egy éve voltak bizonyos információi a körözött hollétéről, elfogatásának részletes tervén a dél-afrikai és a szlovák rendőrség egy hétig dolgozott.

Simko szombaton elmondta: a dél-afrikai Durbanban Ivan Lexával együtt két másik személyt is őrizetbe vettek, de ezek személyazonosságát egyelőre nem tudták megállapítani. Szlovák lapokban korábban felmerült: Lexa belorusz testőreiről lehet szó.

Ártatlannak vallja magát

Ivan Lexa ártatlannak vallja magát, és ezt hangoztatják az ügyvédei, valamint pártja, a Meciar vezette Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom - Néppárt (HZDS - LS) is. Egyszersmind rendre azt hangoztatják, hogy az ősszel esedékes választások eredményétől - Meciarék győzelmétől - rettegő jelenlegi kormány "kampányműsorként" időzítette Lexa elfogatását és hazaszállítását. Mikulás Dzurinda és belügyminisztere ezt a gyanúsítást határozottan visszautasította.

A bíróság szóvivője, Tibor Kubík szerint a Lexa-per a szeptemberben esedékes képviselőválasztások előtt már aligha kezdődik el, bár elméletileg ez sincs kizárva.