Szilvia
5 °C
16 °C

Ivan Lexa börtönben marad

2002.07.20. 14:37
Az illetékes pozsonyi bíróság szombaton úgy döntött, hogy nem helyezik szabadlábra Ivan Lexát, a Meciar kormány idején tevékenykedő szlovák titkosszolgálati igazgatót. Lexát, miután több mint két évig külföldön bújkált, a héten szállítottak haza a Dél-afrikai Köztársaságból, ahol vasárnap fogták el.
A több bűncselekmény elkövetésével is gyanúsított férfi további sorsáról a csütörtöki hazaérkezését követő 72 órán belül volt köteles dönteni a bíróság. Az eltérő jogértelmezések miatt szombaton délig azt sem lehetett kizárni, Ivan Lexát esetleg szabadlábra helyezik. Ez nem következett be.

A Kovac-ügy

A Vladimír Meciar exkormányfő egyik leghűségesebb emberének számító Lexa egyelőre - több vádpont, így hivatali hatalommal való visszaélésben való bűnrészesség alapján - börtönben marad. Lexa ügyvédei a legkülönfélébb eszközökkel próbálták menteni védencüket, aki elsősorban arról híresült el, hogy 1995 nyarán a szlovák titkosszolgálat keretében megszervezte és a titkosszolgálat apparátusával végrehajtatta az akkori államfő, Michal Kovác fiának erőszakos erhurcolását.

Az ifjabb Kovácot akkor Pozsonyból erőszakkal Ausztriába vitték, hogy kiszolgáltassák a német hatóságoknak, ahol csalás gyanújával folyt ellene eljárás. Az akció a Meciarral hadilábon álló államfő lejáratását volt hivatott szolgálni. 1998-ban, Kovác mandátumának lejárta után Meciar kormányfőként az elnöki jogköröket is gyakorolta, és élve a kezében levő jogkörrel, "személyre szóló kegyelemben" részesítette Ivan Lexát, aki ennek következtében az ifjabb Kovác-ügyben már aligha vonható felelősségre.

Igaz, a Meciar után következő kormányfő, Mikulás Dzurinda - hasonlóképpen az elnöki jogkörök birtokában - semmissé nyilvánította a Meciar-féle amnesztia-rendeletet, de ezt az alkotmánybíróság nem találta jogszerűnek.

Nyoma veszett

Meciar az 1998-as választásokon szerzett saját képviselői mandátumát engedte át Lexának, aki ilymódon mentelmi joghoz jutott, ám ezt a jogát a parlament később megvonta és Lexát vizsgálati fogságba vették. Nyolc hónap múltán Lexát a vizsgálóbíró szabadlábra helyezte, majd egy idő múltán nyoma veszett.

Hollétéről a legkülönfélébb találgatások láttak napvilágot. Felmerült, hogy az orosz titkosszolgálat segítségével tudott kimenekülni az országból, de a sajtóban olyan találgatások is megjelentek, miszerint Ivan Lexa a belorusz elnök, Lukasenko vendégszeretetét élvezi.

Egy éve figyelték

Ivan Simko szlovák belügyminiszter szombaton beismerte: a nemzetközi elfogatóparancs elől bújkáló Lexát a Dél-afrikai Köztársaságban nem alkalomszerűen fogták el, hanem a szlovák rendőrségnek már egy éve voltak bizonyos információi a körözött hollétéről, elfogatásának részletes tervén a dél-afrikai és a szlovák rendőrség egy hétig dolgozott.

Simko szombaton elmondta: a dél-afrikai Durbanban Ivan Lexával együtt két másik személyt is őrizetbe vettek, de ezek személyazonosságát egyelőre nem tudták megállapítani. Szlovák lapokban korábban felmerült: Lexa belorusz testőreiről lehet szó.

Ártatlannak vallja magát

Ivan Lexa ártatlannak vallja magát, és ezt hangoztatják az ügyvédei, valamint pártja, a Meciar vezette Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom - Néppárt (HZDS - LS) is. Egyszersmind rendre azt hangoztatják, hogy az ősszel esedékes választások eredményétől - Meciarék győzelmétől - rettegő jelenlegi kormány "kampányműsorként" időzítette Lexa elfogatását és hazaszállítását. Mikulás Dzurinda és belügyminisztere ezt a gyanúsítást határozottan visszautasította.

A bíróság szóvivője, Tibor Kubík szerint a Lexa-per a szeptemberben esedékes képviselőválasztások előtt már aligha kezdődik el, bár elméletileg ez sincs kizárva.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?