Donát
-2 °C
12 °C

A szlovák elnököt zavarja a Pozsony szó

2008.12.19. 12:16
Engedve a Szlovák Nemzeti Párt kérésének a szlovák államfő nem írta alá azt a törvényt, ami engedte volna a tankönyvekben a települések kisebbségi neveinek használatát. A szlovák parlament februárban újra szavaz.

Ivan Gašparovič szlovák elnök visszaküldte a parlamentnek a közoktatási törvény módosítását. Ez a jogszabály engedélyezte volna, hogy a tankönyvekben a kisebbségek nyelvén - így magyarul is - szerepelhessenek a települések nevei. A törvény a kisebbségek tankönyveit érintette. (A térképeken továbbra is tilos a nem szlovák nevek feltüntetése.) A törvény visszaküldését a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt kérte az elnöktől.

A szlovák államfő azért küldte vissza a törvényt, mert szerinte a módosítás ellentétes az alkotmány azon részével, amely Szlovákiát jogállamnak minősíti. Ezen kívül a jogszabályban "olyan szókapcsolatok vannak, amelyek nem világosak, egyértelműek, terminológiailag nem pontosak, ami (a jogszabály) általános érthetetlenségéhez vezet". A módosított törvény néhány szakasza a térképészeti és az államnyelvtörvénnyel is ellentétes szerinte. "Sajnáljuk, hogy Gašparovič nem minden szlovák állampolgár elnöke. Csak abban tudunk bízni, hogy a 107 képviselő ismét megszavazza a javaslatot" - mondta Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke a bumm.sk beszámolója szerint.

A törvényt a Magyar Koalíció Pártja terjesztette be és hosszas alkudozások és módosítások után meggyőzték a legerősebb kormánypártot, a Fico miniszterelnök vezette Smert is a támogatásáról. A Smer koalíciós partnerei azonban ellenezték a törvénymódosítást. A Smer és az ellenzék együtt elfogadta a törvényt, de az elnök döntése miatt februárban újabb szavazásra lesz szükség. Gašparovič azt kérte a képviselőktől, hogy ne szavazzák meg a törvényt.

A magyar kormány határozottan ragaszkodott a törvény elfogadását.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!