András, Andor
-3 °C
3 °C

Fel akarta robbantani a Brooklyn hidat az ohioi kamionsofőr

2003.06.20. 11:23
"Kevés esélye" lett volna a Brooklyn híd lerombolására - vallotta a Bíróságon Iyman Faris. A békés polgárnak látszó kamionsofőr titokban az al-Kaidát segítette, bin Ladennel is találkozott. A terroristavezér géprablóknak szánt egyszemélyes menekülőrepülők kifejlesztésével bízta meg a kasmíri származású amerikait.
Bűnösnek vallotta magát Iyman Faris. A kasmíri származású ohioi teherautósofőr a Brooklyn híd felrobbantását tervezte és felszereléseket próbált beszerezni az al-Kaida amerikai támadásaihoz - írja a CNN.

Polgári látszat

"Rosszul vagyok. Egyszerűen nem az az ember, akinek megismertem" - nyilatkozta az AP-nek Geneva Bowling, Faris exneje. Az 1994-ben az Egyesült Államokba vándorolt férfit törvénytisztelő polgárnak ismerték. Szomszédai egyedül hangos zenehallgatási szokásaira panaszkodtak.

Találkozás bin Ladennel

A kamionsofőr a polgári álarc mögött az al-Kaida embere volt. Faris 2000-ben még Oszama bin Ladennel is találkozott, amikor hálózsákokat szállított egy afganisztáni terrorista-kiképző bázisra. Az al-Kaidával a szeptember 11-i terrortámadások után sem szakította meg kapcsolatát, 2003 március 1-én Pakisztán Afganisztánhoz közeli pastu területein fogták el.

Együttműködik

A hatóságok nem árulnak el részleteket Faris elfogásának részleteiről, sem arról, hogy egy aktív al-Kaida sejt tagja lett volna. A férfi mindenben együttműködik a hatóságokkal, elfogása óta rengeteg információt adott a szervezet globális működéséről - írja az AP.

Faris már május 1-én bűnösnek vallotta magát a terrorista szervezet anyagi támogatásában. Az AP információi szerint a férfit a gépeltérítőknek szánt egyszemélyes menekülőrepülők kifejlesztésével bízta meg bin Laden.

Faris mai vallomásában elismerte, hogy 2002 végén a Brooklyn híd felrobbantását tervezte. A híd kábeleit akarta megrongálni, hogy összeomoljon. Utánakeresett a híd adatainak az interneten, végül arra a következtetésre jutott, "kevéssé valószínű tervének sikere".

Teszik, de nem hiszik

John Ashcroft igazságügyi miniszter szerint Faris esete intő jel, jól mutattja "milyen valós is" az Egyesült Államokat fenyegető veszély. "Miközben működésképtelenné tesszük az al-Kaidát, nem hisszük el, hogy nem működik" - nyilatkozta Ashcroft az AP-nek.