Angelika
-1 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Lemondott az izlandi kereskedelmi miniszter

2009.01.25. 14:21
Lemondott tisztségéről vasárnap Björgvin Sigurdsson izlandi kereskedelmi miniszter.

A 38 éves politikus két nap múltán követi a kormányfő példáját, aki az ország gazdasági összeomlása miatt kialakult körülmények hatására távozik a hatalomból.

Sigurdsson, a miniszterelnök vezette konzervatív Függetlenségi Párt koalíciós partnerének, a szociáldemokrata pártnak a tagja. Távozásakor közölte: "azért határoztam így, hogy vállaljam a felelősséget". Arra a kérdésre, hogy miért várt két napot, azt válaszolta: azt hitte, meggyőzheti a lakosságot arról, hogy a kormány az elmúlt hónapokban helyes döntéseket hozott.

A múlt héten kedden a pénzügyi válság miatt a fővárosban, Reykjavíkban heves tiltakozás robbant ki a törvényhozás épülete előtt. A rendőrségnek csak könnygáz bevetésével sikerült visszaszorítani a mintegy ezerfős tömeget. Geir Haarde miniszterelnök rendőri őrizet alatt hagyta el a parlament épületét; a tiltakozók tojás- és hógolyózáport zúdítottak rá.

A kormányfő ezt követően jelentette be, hogy május 9-ére előre hozott választásokat hirdetett és azon nem kíván indulni.

Izland, amely 2007-ben még a világ egyik leggazdagabb országa volt, tavaly ősszel, a világméretű hitelválság következményeként súlyos helyzetbe jutott. Nemzeti valutája, a korona zuhanórepülésbe kezdett, a pénzügyi rendszer összeomlott. A teljes csőd elkerülése végett a kormány 2 milliárd dolláros segélycsomagról kötött megállapodást a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), és gyakorlatilag befagyasztotta a koronával történő kereskedést.