Hedvig
4 °C
15 °C
27 900 szavazat
41 554 szavazat

Az EU gyorsan felvenné a becsődölt Izlandot

2008.10.20. 23:19
Izland eddig a halászati lobbi miatt nem akart belépni, most az államcsőd miatt újragondolnák a dolgot.

Gyors uniós csatlakozási tárgyalásokat helyezett kilátásba az államcsőd fenyegette Izlandnak az EU bővítési biztosa, amennyiben az ország egyáltalán jelentkezne.

Olli Rehn szerint - ki az AFP-nek nyilatkozott Brüsszelben - a csatlakozási tárgyalásokat gyorsan meg lehetne kezdeni Izlanddal, amely - mint mondta - egyértelműen európai és demokratikus ország, és már része az Európai Gazdasági Térségnek. A finn biztos utalt rá, hogy az EU és Izland között már jelenleg sincs vámhatár.

Rejkjavík eddig hivatalosan elutasította az EU-tagságot, de a pénzügyi válságra tekintettel az izlandi halászati miniszter a múlt héten először vetette fel, hogy gondolják át ezt az álláspontot. Mint mondta, minden lehetőséget mérlegelniük kell a jelenlegi helyzetben. Az esetleges izlandi EU-csatlakozás legfőbb akadálya az izlandi halászati szektor, amely az export közel 30, a gazdaság összteljesítményének pedig mintegy 5 százalékát adja. Belépés esetén Izlandnak halászati politikáját az uniós szabályozáshoz kellene igazítania, és saját felségvizeire kellene engednie más uniós államok hajóit is.