Angelika
-1 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Előrehozott választások Izlandon

2009.01.23. 21:21
A gazdasági világválság kirobbanása óta szinte folyamatosan tüntetnek az Izlandi fővárosban. 2008-ban a pénzromlás mértéke 45 százalékos volt, csak decemberben 18 százalékot ugrott az infláció. Ráadásul a miniszterelnök rákos betegségben szenved.

Május kilencedikét jelölte meg Izland kormányfője az előrehozott parlamenti választások időpontjaként. Geir Haarde egyúttal azt is bejelentette, hogy még a voksolás előtt lemond, miután orvosai megállapították, hogy rákos. A tavaly kezdődött pénzügyi, majd gazdasági világválság a leginkább Izlandot érintette, az ország kabinetje október óta folyamatos nyomás alatt áll, a fővárosban állandósultak a kormányellenes tüntetések, amelyek többször is erőszakba torkolltak.

Emlékeztetőül: Reykjavikban, a világ legészakibb fővárosának parlamentje előtt kedd óta 1000-2000 ember tüntetett folyamatosan, a kormány lemondását követelve a rossz gazdasági helyzet miatt. Izland bankrendszere a pénzügyi, illetve gazdasági világválság miatt gyakorlatilag összeomlott, az ország legnagyobb pénzintézetei állami felügyelet alá kerültek. 2008-ban az izlandi fizetőeszköz értéke 45 százalékkal csökkent, az infláció pedig 18,1 százalékkal nőtt decemberben.

Csütörtökről péntekre virradó éjjel 30-40 tüntető demonstrált dobolva, sípolva és fütyülve a kormányzó Függetlenség Párt székháza előtt. Miután hírt kaptak a kormányfő rákos megbetegedéséről, a hangos demonstrálók előbb elcsendesedtek, majd átvonultak a parlament épülete elé, és ott folytatták tüntetésüket a kabinet lemondását követelve.

A 320 ezres lélekszámú Izlandon októberben még csak 1,9 százalékos volt a munkanélküliségi ráta. Ez decemberre 4,8-ra nőtt, és január végére várhatóan eléri a 6,9 százalékot is. 2009-ben a gazdasági minisztérium becslése szerint átlagosan 7,9-re nőhet a munkanélküliek száma, 2010-ben pedig a 8,6 százalékot is elérheti.