Kormányfőváltás Izlandon

2006.06.06. 21:24
Reykjavíkban hivatalosan is megerősítették kedden, hogy Geir Hilmar Haarde jelenlegi külügyminiszter, a kormánykoalíció tagját alkotó Függetlenségi Párt vezetője lesz az új izlandi kormányfő, miután a súlyos választási vereséget szenvedő Haladó Párt vezetője, Halldór Ásgrímsson miniszterelnök bejelentette lemondását. Az ellenzék előre hozott választásokat követel.

Halldór Ásgrímsson izlandi miniszterelnök hétfő estére összehívott sajtóértekezleten jelentette be, hogy lemond posztjáról és távozik a nagypolitikából pártjának a közelmúltbeli önkormányzati választásokon elszenvedett veresége miatt. A reykjavíki kormányszóvivő keddi sajtóértekezletén hangsúlyozta, hogy nincs szükség új választások kiírására, Geir Hilmar Haarde jelenlegi külügyminiszter, a kormánykoalíció tagját alkotó Függetlenségi Párt vezetője lesz az új izlandi kormányfő. A kormányfőváltás nem módosítja a kormány politikáját, csupán "személyi változásokhoz" vezet, és már a következő napokban megindulhatnak a tárgyalások az új kormány megalakulásáról.

Az ellenzéki Baloldali-Zöld Párt és a Szövetség Párt a teljes kormány lemondását és előre hozott választások kiírását követeli arra hivatkozva, hogy a kormányzó Haladó Párton belüli hatalmi küzdelem miatt, a gyakori személyi változások miatt a kormány nem képes érdemben foglalkozni az ország égető problémáival. Izlandnak három éven belül már a harmadik miniszterelnöke és a harmadik külügyminisztere lesz, mutatott rá Ingibjorg Solrun Gisladottir, a Szövetség Párt elnöknője.

Az Ásgrímsson vezette Haladó Párt a május 27-én tartott helyhatósági választásokon Reykjavíkban mindössze egyetlen egy mandátumot nyert, és országos szinten a támogatottsága 12 százalékosra esett vissza az előző választásokon elért 23 százalékról. A pártelnök-kormányfő azt mondta, hogy személyes felelősséget vállal a vereségért. Az 58 éves politikus jelezte, hogy összehívja a párt tisztújító kongresszusát, amelyen a pártelnöki tisztségről is lemond. Hozzátette, hogy parlamenti mandátumát megtartja, de az új kormányban nem vállal tisztséget.

Ásgrímsson 2004-ben vette át a kormányzást, amikor a gazdaság fellendülőben volt az alumíniumkohászatba és az energiaiparba történt külföldi beruházásoknak és a pénzpiacok liberalizálásának köszönhetően. Az ország gazdasági-pénzügyi egyensúlyát azonban megingatta, hogy az utóbbi két év alatt igen felgyorsult a gazdasági növekedés üteme, a gazdasági túlfűtöttségtől való félelmek "eredményeként" meredeken zuhanni kezdett az izlandi korona árfolyama, jelentősen csökkentek a részvényárfolyamok, felpörgött az infláció, nagyon magasra emelkedtek a kamatok és felduzzadt a fizetési mérleg hiánya.  • Tippek
  • Személyi kölcsön