Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Izrael megállítja csapatait

2006.08.12. 20:11
Egy neve elhallgatását kérő izraeli tisztviselő szerint Izrael elfogadja a BT-határozatot, és csak a már megszállt területeken harcol tovább, mert ezt a határozat megengedi. A Hezbollah sem ellenkezik, viszont tovább támadja Izraelt, mert ez jelen helyzetben „természetes joguk”.

Izrael várhatóan hétfő reggel leállítja a libanoni offenzívát hivatalos jeruzsálemi források szerint Izrael azt tervezi, hogy hétfő reggel hét órakor leállítja támadó jellegű hadműveleteit Libanonban, de továbbra is felveszi a harcot a Hezbollah fegyvereseivel azokban a térségekben, ahova a hadsereg már bevonult - jelentette ki szombaton egy magas rangú izraeli tisztségviselő.

Eszközök

"Izrael be fogja fejezni a támadásokat, és azután meg fogja tisztítani a területet" a Hezbollah harcosaitól és fegyvereitől - mondta a neve elhallgatását kérő illetékes. Hozzátette, hogy a dél-libanoni "terület megtisztítása a védelmi jellegű hadműveletek körébe tartozik, és az ilyen hadműveleteket engedélyezi a (BT-)határozat".

"Mi vagyunk az eszköz, amelynek ki kell űznie a Hezbollahot délről, hogy az ENSZ-erők oda bevonulhassanak" - fejtegette.

Az izraeli televízió kettes csatornája szintén úgy értesült, hogy várhatóan hétfő reggel 7 órakor életbe lép a fegyvernyugvás. Egy másik, ugyancsak névtelenül nyilatkozó izraeli tisztségviselő előzőleg azt mondta, hogy vasárnap késő este vagy hétfőn beszüntethetik az ellenségeskedéseket. Az izraeli miniszterelnöki hivatalban azonban úgy nyilatkoztak, hogy nincs tudomásuk ilyen tervről.

A tisztségviselők és a televízió értesülése ellentmond Dan Haluc izraeli vezérkari főnök néhány órával korábban tett kijelentésének, amely szerint a szombat hajnalban kiterjesztett szárazföldi offenzíva még egy hétig tarthat. Az izraeli csapatok addig maradnak Libanonban, amíg meg nem érkezik a nemzetközi biztonsági erő - toldotta meg.

Az izraeli kabinet vasárnap szavaz az ENSZ BT határozatáról, amely az ellenségeskedések teljes beszüntetésére szólította fel Izraelt és a Hezbollah libanoni síita szervezetet. Kormányzati berkekből származó értesülések szerint Ehud Olmert miniszterelnök a határozat jóváhagyására fogja kérni a minisztereket.

Az izraeli hadsereg szombat este bejelentette: néhány alakulata elérte a Lítáni folyót, amely 20-30 kilométernyire húzódik az izraeli-libanoni határtól. A Lítáni az a vonal, amely mögé a Hezbollah várhatóan visszavonul az ENSZ-határozat alapján.

"Néhány csapatunk elérte a Lítáni vonalát" - mondta Udi Adam vezérőrnagy, az észak-izraeli parancsnokság vezetője a közszolgálati rádióban, bejelentve azt is, hogy legalább félezer Hezbollah-fegyverest öltek meg eddig. A Hezbollah már szombat délelőtt arról számolt be, hogy az izraeli erők néhány helyen eljutottak a folyó partjára, de veszteségeit csak néhány tucat harcosban határozta meg.

Betartják

A Hezbollah tiszteletben fogja tartani az ellenségeskedések beszüntetésére felszólító ENSZ-határozatot, de mindaddig folytatni fogja harcát, amíg izraeli katonák maradnak Dél-Libanonban - jelentette ki szombaton Bejrútban Haszan Naszrallah, a libanoni síita szervezet vezetője.

Naszrallah szerint harcosai be fogják tartani az 1701. számú határozatot, mihelyt a világszervezetben megállapodás születik az ellenségeskedések leállításának időpontjáról és Izrael ezt elfogadja.

Az izraeli offenzívával szembeni ellenállást a Hezbollah "természetes jogának" nevezte, és további heves harcokat jósolt a szervezet televíziójában, az al-Manarban közvetített beszédében.

Hozzátette, hogy a síita szervezet fegyveresei együtt fognak működni a déli országrészbe bevonuló libanoni hadsereggel és ENSZ-erőkkel. A világszervezet Biztonsági Tanácsában elfogadott határozat egyes cikkeit ugyan igazságtalannak és részrehajlónak tartják, de nem fogják megakadályozni, hogy a bejrúti kormány jóváhagyja azt - közölte.

Nyilatkozata nem sokkal azelőtt hangzott el, hogy a libanoni kormány, amelyben a Hezbollahnak két minisztere van, összeült az ENSZ-határozat megvitatására. A kabinet előreláthatólag elfogadja a határozatot.

A síita pap közölte, hogy a Hezbollah csak akkor vet véget az Észak-Izrael elleni rakétatámadásainak, ha Izrael is felhagy légi csapásaival és a libanoni polgári lakosságot sújtó egyéb támadásaival.

"Nem követhetjük el azt a hibát, sem az ellenállásban, sem a kormányban, sem a nép körében, hogy elhisszük, a háborúnak vége(...)A légi csapások folytatódni fognak és továbbra is lesznek áldozatok. A mai nappal semmi sem változott meg, és úgy tűnik, hogy holnap sem lesz semmi változás" - hangoztatta Naszrallah.

Remény

George W. Bush amerikai elnök reményének adott hangot Fuád Szinjóra libanoni miniszterelnökkel folytatott szombati telefonbeszélgetésén, hogy az új ENSZ-határozat meg fogja fosztani a Hezbollah síita szervezetet attól, hogy úgy viselkedjen Libanon déli részén, mint állam az államban.

A nyolcperces eszmecserén Bush elnök az ENSZ Biztonsági Tanácsában szombatra virradóra elfogadott 1701. számú határozatot, valamint "az ellenségeskedések beszüntetéséhez vezető közös erőfeszítéseiket" vitatta meg a libanoni kormányfővel - közölte Frederick Jones, a Fehér Ház nemzetbiztonsági kérdésekben illetékes szóvivője.

"Az elnök kiemelte: a libanoni demokrácia felépítése érdekében meg kell szüntetni, hogy a Hezbollah állam legyen az államban" - mondta Jones. "Annak a nézetének adott hangot, hogy Irán és Szíria fegyverzi fel a Hezbollahot azért, hogy nemkívánatos befolyást gyakorolhassanak Libanon felett" - fűzte hozzá.

A texasi Crawfordban kiadott közleményében Bush előzőleg nagy tragédiának nevezte az ártatlan életek elvesztését mindkét oldalon. A nemzetközi közösségnek most tettekre kell váltani a szavakat, és minden erőfeszítését arra irányítani, hogy a térségben tartós békét teremtsen - hangsúlyozta az ENSZ-határozatot üdvözlő közleményében.

A konfliktus okát ismételten a Hezbollah Izrael elleni "terrortámadásaiban" jelölte meg, Szíriát és Iránt kárhoztatva a háború kirobbanása miatt. "A Hezbollah, valamint iráni és szíriai támogatói egy nem kívánt háborúba sodorták Izraelt és Libanont, és emberek milliói szenvedtek miatta". Az elkövetkezendő lépéseknek meg kell akadályozniuk, hogy a Hezbollah úgy működhessen, mint egy állam az államban. Szíria és Irán próbálkozásainak, hogy "a libanoni népet túszként használják fel szélsőséges terveikhez", véget kell vetni - hangsúlyozta Bush közleményében.