Izrael bojkottálja a Nemzetközi Bíróság munkáját?

2004.01.16. 11:38
Izrael várhatóan bojkottálja a Nemzetközi Bíróság munkáját, és nem vesz részt abban a februárban kezdődő nemzetközi perben, amelynek témája a Jordán nyugati partvidékén általa épített biztonsági kerítés jogossága.
A hágai testület február 23-án tartja az első meghallgatást a ciszjordániai kerítés ügyében. A két félnek még ebben a hónapban a bíróság elé kell terjesztenie bizonyítékait. Izraeli kormánykörökből származó pénteki értesülés szerint Ariel Saron miniszterelnök és kabinetje a jövő héten hoz végső döntést az ügyben, mégpedig alighanem elutasítja a részvételt az Arab Liga bekapcsolódásának Hága által történt engedélyezése miatt.

Célzott támadások
Izrael várhatóan felújítja célzott támadásait a Hamász vezetői ellen. Figyelmeztették a szélsőséges palesztin szervezet idős szellemi vezetőjét, Ahmed Jaszin sejket, hogy ő az első számú célpont. A figyelmeztetés azután hangzott el, hogy a Hamász egyik aktívistája - egy kétgyermekes fiatalasszony - szerdán öngyilkos merényletet hajtott végre az Izraelt és a Gázai övezetet összekötő erezi átkelőnél. Egy izraeli biztonsági tisztségviselő elmondta: a Hamász szellemi vezetője maga adta ki azt a "vallási rendeletet", amely megengedte, hogy most már nők is elkövethessenek öngyilkos robbantásokat, amit a szervezet korábban elvetett, sőt Jaszin személyesen hagyta jóvá a szerdai támadást. Izrael rendszerint a légierő helikoptereiről indított rakétákkal hajtja végre a szélsőséges palesztin vezetők és aktivisták elleni célzott támadásokat. Maga Ahmed Jaszin sejk, tavaly szeptemberben jelentéktelen kézsérüléssel élt túl egy ellene irányuló izraeli bombatámadást.
Arab segítség

A per - amely az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatára indul - Izrael és a Palesztin Hatóság között folyik, de az arab országok már jelezték, hogy segítenek a palesztinoknak a bizonyítékok gyűjtésében. Palesztin forrás szerint nem arab országok ugyancsak bekapcsolódnak a bizonyítási eljárásba az ő oldalukon.

Faji diszkrimináció?

Izrael a palesztin merénylők beszivárgását megakadályozó biztonsági zárnak tekinti az - eredetihez képest módosított nyomon épülő - kerítést. Azonban a palesztinok egyes nyilatkozatokban már a faji megkülönböztetés falaként emlegették azt.  • Hírek
  • Hírek