Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

A Likud nyerte az izraeli választásokat

2003.01.28. 23:19
A Likud az első eredmények szerint 36 helyet szerzett a 120 fős parlamentben. A szociáldemokrata Munkapárt, Amram Mitzna vezetésével kereken 18 helyhez jutott, amely a párt legrosszabb eredményének számít 1949, az első parlamenti választások óta.
Ariel Saron miniszterelnök jobboldali irányultságú Likud pártja egyértelműen megnyerte az izraeli parlamenti választásokat. A választási helyiségek kedd esti zárása után az állami televízió arról számolt be, hogy a Likud az első eredmények szerint 36 helyet szerzett a 120 fős parlamentben. A szociáldemokrata Munkapárt, Amram Mitzna vezetésével kereken 18 helyhez jutott, amely a párt legrosszabb eredményének számít 1949, az első parlamenti választások óta.

A Munkapárt vezére nyilatkozatában elismerte a vereséget, és telefonon beszélt Ariel Sharon miniszterelnökkel. A parlament harmadik legerősebb frakciója 14 helyet szerezve a Shinui párt lett, amely programjában az állam és a vallás szétválasztását szorgalmazza. A Knesszet 120 helyéért összesen 27 párt versengett.

Becslések szerint ezek felének sikerülhetett átlépni a 1,5 százalékos küszöböt. A szavazóhelyiségekbe a keddi munkaszüneti napon összesen 4,7 millió választásra jogosultat vártak.

Saeb Erekat palesztin főtárgyaló első reakciója Saron választási győzelmére az volt, hogy ennek nyomán a Közel-Keleten újra fellángolhat az erőszak. "A helyzet egyre rosszabb lesz, és teljesen megreked a békefolyamat" - jelentette ki a palesztin politikus az AFP hírügynökségnek.

Az új izraeli kormány megalakítása nehéz feladat elé állítja a Likudot, mivel a Munkapárt kizárt a Saronnal való koalíciót. A Shinui kijelentette, hogy nem vesz részt olyan kormányban, amelynek ultra-ortodox pártok is tagjai.

Az új kormány összetétele dönti el a palesztin konfliktus további kezelését is. Ha a Munkapárt és a Shinui ragaszkodik a koalíció elutasításához, az Saront a jobboldali pártokkal való összefogásra kényszerítheti. Jasszer Arafat palesztin elnök a választási helyiségek zárása előtt nem sokkal a Munkapárt mellett foglalt állást.