Huszonegy halott a palesztin merényletsorozatban

2002.03.03. 22:23
Huszonegy halottja és csaknem ötven sebesültje van Jeruzsálemben a legutóbbi pokolgépes merényletnek, és két katonai poszt ellen elkövetett palesztin terrorcselekményeknek. Izrael válaszul rámalláhi célpontokat támadott, ismét három részre osztotta a Gáza-övezetet és leállította a názáreti mecset építkezését.
A szombati jeruzsálemi merényletben kilencen vesztették életüket, köztük öt gyermek, s a robbanásnak csaknem félszáz sebesültje volt. A terrorcselekmény szombaton este történt a város nyugati, ortodoxok lakta negyedében, amikor a zsidó hívek az istentisztelet után elhagyták a környező zsinagógákat. Izrael Jasszer Arafat palesztin elnököt tette személyesen felelőssé az újabb terrorcselekményért.

Palesztin golyózápor

Vasárnap reggel egy palesztin fegyveres golyózáport zúdított az izraeli hadsereg egyik ciszjordániai közúti ellenőrző posztjára, ahol három személyautó várakozott. Nyolcan a helyszínen életüket vesztették, többen megsérültek, akik közül hárman belehaltak sérüléseikbe. A palesztin a Rámalláhtól keletre fekvő Ofra zsidó telep közelében nyitott tüzet az izraeliekre.

Két csoport vállalta magára a merényleteket

A támadást - akárcsak a szombat esti merényletet - a Fatahhoz közel álló Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai nevű fegyveres csoport, valamint az Iszlám Dzsihád vállalta magára. A Palesztin Hatóság elítélte a jeruzsálemi robbantást. Izraelben ugyanakkor hangoztatták, hogy az izraeli célpontok elleni támadásra személyesen Jasszer Arafat palesztin vezető adott utasítást. Közben a palesztinok a Gázai övezetben, Necarim zsidó településtől nem messze ismét tüzet nyitottak egy izraeli katonai konvojra. E támadás során senki sem sebesült meg.

Izrael válaszul bombáz

Izraeli repülőgépek és harckocsik vasárnap reggel Rámalláhban, Jasszer Arafat főhadiszállásának közelében palesztin objektumokat támadtak: egy palesztin meghalt, többen megsebesültek. Az izraeli hadsereg tűz alá vette a palesztinok betlehemi főhadiszállását is. Két palesztin vesztette életét a ciszjordániai Kalkilijában, amikor izraeli katonák hatoltak be a településre.

Izrael a katonai válaszcsapások mellett elrendelte a názáreti Születés Temploma mellett a mecset építését.

Három szektorra osztott Gáza-övezet

Az izraeli hadsereg vasárnap este torlaszokat emelt a Gáza városát a déli Rafahhal összekötő országúton, ismét három szektorra osztva a Gáza-övezetet.

A Gázai övezet észak-déli főútján izraeli tankok foglaltak állást a központi Necarim zsidó telep magasságában, délen pedig a Deir al-Balah melletti Abu-Holnál és a Hán Júnisz melletti al-Matahennél. Palesztin biztonsági szolgálatok szerint eltorlaszolták a tengerpart mentén haladó utat is, szintén Necarim magasságában. Ezzel az akcióval Izrael teljesen elszigetelte a Gázai övezetet, mert egyiptomi határon lévő rafahi átkelőhelyet már előzőleg határozatlan időre lezárta - írta az EFE.

Az izraeli hadsereg szombaton kivonult a dzseníni és a balatai menekülttáborból, de lezárva tartja a területet. Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy Kasszam típusú rakéták elkészítésére szolgáló üzemcsarnokra bukkantak a Náblusz környéki Balata menekülttáborban.

Arafat nemzetközi megfigyelőket kér

Jasszer Arafat palesztin vezető ismételten nemzetközi megfigyelőket kért a palesztin területekre, az Európai Unió pedig az izraeli csapatok távozását sürgette a palesztin menekülttáborokból. II. János Pál pápa vasárnap Úrangyala imádságában ismét a közel-keleti megbékélést, az azonnali tűzszünetet sürgette a nemzetközi jog tiszteletben tartása mellett.

A szaudi terv

Vasárnap váratlanul Bejrútban találkozott egymással Bassár el-Aszad szíriai elnök és Emile Lahud libanoni államfő. A szíriai vezető bizalmatlanságát fejezte ki a szaúd-arábiai béketervvel kapcsolatban, egyúttal palesztin állam létrehozását sürgette Jeruzsálem fővárossal és állást foglalt amellett, hogy a palesztinoknak joga van visszatérni korábbi lakhelyükre.

Amr Musza, az Arab Liga főtitkára közben vasárnap Líbiába érkezett és Moamer el-Kadhafi líbiai vezetővel tárgyalt , aki a regionális szervezetből való távozással fenyegetőzött, amennyiben nem az ő tavaly előterjesztett béketervét támogatja. A líbiai vezető elutasította a szaúdi tervet és a békefeltételként a hétmillió palesztin korábbi lakhelyére való visszatérését jelölte meg. Szaúd-Arábia tervének lényege, hogy Izrael vonuljon ki az 1967-ben megszállt összes arab területről, cserében az arab országok normalizálnák kapcsolataikat a zsidó állammal  • Tippek
  • Árfolyam