Kerthelyiséget robbantott fel a palesztin merénylő

2002.03.10. 02:04
Legkevesebb tizenegy ember halálát okozta szombaton este Jeruzsálemben egy öngyilkos merénylet. A palesztin elkövető Ariel Saron izraeli miniszterelnök rezidenciájának közvetlen közelében, egy tömött kávéházban robbantotta fel magát. Az izraeli hadsereg helikopterei válaszcsapást mértek.
Egy palesztin férfi önmagát felrobbantva merényletet követett el a jeruzsálemi Memento kávéház ellen. A robbanás következtében az elkövetőn kívül legkevesebb tíz ember életét vesztette és több mint negyvenen megsebesültek - közölte a DPA-val a jeruzsálemi rendőrség.

A merényletért egy libanoni televízióhoz intézett telefonhívással a Jasszer Arafat palesztin vezető Fatah mozgalmához közel álló Al-Aksza Mártírjainak Brigádja vállalta a felelősséget.

A kerthelységet üzemeltető kávéházat a robbanás súlyosan megrongálta. A merénylet idején a Mementóban tolongtak a vendégek. Az épület alig 100 méterre található Ariel Saron miniszterelnök lakhelyétől, aki viszont a robbanás idején nem tartózkodott otthon.

Az izraeli rádió jelentése szerint a Gáza-övezet északi részén, Asdod kikötővárosban ugyancsak egy erős robbanás történt szombaton este. Nem sokkal korábban palesztin merénylők Netanjában válogatás nélkül tüzet nyitottak a járókelőkre, és 38 embert megsebesítettek. A négy merénylőt végül lelőtték a rendőrök.

Ezért az akcióért is az Al-Aksza brigádok vállalták a felelősséget. Válaszul az izraeli hadsereg Jasszer Arafat gázai irodáját és nabluszi főhadiszállását bombázta. Harci helikopterek Hebronban egy palesztin rendőrposztot támadtak.

Vasárnap kora hajnali jelentések szerint izraeli helikopterek támadást intéztek palesztin célpontok ellen, Ramallahban például kilőtték azt az autót, amelyben az Al-Aksza egyik vezetőjének (aki egyébként a palesztin hírszerzés magasrangú tisztje) testvére utazott. A férfit megölték, valószínűleg tévedésből, hiszen a célpont a magas rangú testvér lehetett.

A netanjai merénylet előtt izraeli katonák Betlehemben egy 15 éves lányt lőttek le. A hadsereg ezen kívül megrohamozott egy további menekülttábort Betlehem közelében. A katonák a Gáza-övezet déli részén Wadi el Salka faluba is behatoltak.

Egy palesztin asszony elvetélt, majd meghalt, miután Kalkilja város közelében egy katonai ellenőrzőponton feltartóztatták. A Gáza-övezetben egy izraeli telepest agyonlőttek, mert a katonák merénylőnek hitték.  • Hírek
  • Támogatások