Donát
-4 °C
2 °C

Izraeliek öt palesztint öltek meg Ciszjordániában

2006.05.14. 22:18
Izraeli katonák öt palesztint öltek meg vasárnap a Ciszjordánia északi részén fekvő Dzsenín térségében. Ketten az ötből az Iszlám Dzsihád szélsőséges szervezet katonai szárnyának, az al-Kudsz Brigádoknak magas rangú emberei voltak. Szintén vasárnap egy közel fél tonna robbanóanyaggal megrakott palesztin bárkát tartóztatott fel az izraeli haditengerészet a Gázai övezet közelében.

A két 28 éves fiatalemberrel, akiket évek óta köröztek, Kabatíjában végeztek. Az izraeli katonák a településen járműveikkel körbevettek egy házat, majd buldózerrel lerombolták. Ezután a romok közül holtan húzták ki a két férfit. A hadművelet során további két fiatalt lelőttek.

5051 halott az intifáda óta

A közeli Dzsenínben a palesztin hírszerzés egyik tisztjét lőtték le a városba behatoló izraeli katonák, miután körülvették a palesztin titkosszolgálat főhadiszállását. A hírszerzőtiszt, aki korábban az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai militáns szervezethez tartozott, a kirobbant lövöldözésben vesztette életét. Ali Dzsabarín véráztatta holttestét az utcán találták meg közvetlenül a tűzpárbaj után - mondták a palesztin biztonsági szolgálat nevük mellőzését kérő tisztségviselői.

A legutóbbi áldozatokkal 5051-re emelkedett az összecsapásokban és merényletekben életüket vesztettek száma a palesztin népfelkelés kezdete, 2000 szeptembere óta az izraeli és a palesztin területeken. A halottak többsége palesztin.

Szintén vasárnap egy Közel fél tonna robbanóanyaggal megrakott palesztin bárkát tartóztatott fel az izraeli haditengerészet a Gázai övezet közelében. Joram Lahsz ezredes egy tévéállomásnak elmondta, hogy a hajóban 450 kilogramm TNT és aknaalkatrészek voltak. A fedélzetről további robbanószereket az izraeli haditengerészet hajójának közeledtekor a tengerbe dobtak.

Robbanóanyag a bárkán

A palesztin hajó a Gázai övezet déli részén hajózott közel a parthoz, majd behatolt az egyiptomi felségvizekre és Gázából volt visszatérőben, amikor az izraeli haditengerészet figyelmeztető lövésekkel megállásra szólította fel. A bárka nem állt meg, ezért az izraeliek rálőttek. Senki sem sérült meg. A palesztin legénységet kihallgatásra őrizetbe vették.

Az izraeli haditengerészet a palesztin felkelés öt évének nagy részében blokád alatt tartotta a Gázai övezet tengerpartját, arra kényszerítve a palesztin halászhajókat, hogy maradjanak szorosan a part mellett. Izrael ezt biztonsági intézkedésnek tekinti, amellyel a tengeren át történő fegyvercsempészetnek és az izraeliek elleni támadásoknak igyekszik elejét venni. A palesztinok viszont kollektív büntetést és a gázai halászat tönkretételét emlegetik. A korlátozó intézkedések zöme érvényben maradt azután is, hogy 38 évi katonai kormányzás után Izrael tavaly szeptemberben kivonult a Gázai övezetből.