Sára, Márió
2 °C
6 °C

Újabb palesztin vezető fogtak el az izraeliek

2006.08.20. 20:02
Korábban már sikerült elmenekülnie egy őrizetbevétel elől, most azonban az izraeli katonák elfogták a palesztin parlament harmadik emberét, Mahmúd ar-Ramáhit, a parlament főtitkárát.
Izraeli katonák őrizetbe vették vasárnap délután Ciszjordániában Mahmúd ar-Ramáhit, a palesztin parlament főtitkárát, a kormányzó radikális Hamász politikai bizottságának tagját. Az izraeli hadsereg szóvivője megerősítette, hogy katonák a Sin Bét belbiztonsági szolgálat tisztjeivel együtt őrizetbe vették a palesztin parlamenti vezetőt. Házát szemtanúk szerint a katonák körülvették a Rámalláhhoz közeli el-Birában, majd bementek, és elvitték a férfit. Ramáhinak, aki a parlament harmadik számú vezetője az elnök és az alelnök után, korábban már sikerült elmenekülnie egy őrizetbe vétel elől.

A miniszterlenök-helyettes már meg volt

Előző nap, szombat hajnalban a szintén Hamász-tag Nászer as-Sár palesztin miniszterelnök-helyettest vitték magukkal katonák Rámalláhban, miután betörtek egy házba, ahol rejtőzködött. Ő a Hamász legmagasabb rangú tagja, akit őrizetbe vettek az izraeliek, miután a Hamásszal kapcsolatban álló fegyveresek június 25-én elraboltak egy izraeli katonát. Jelenleg a Hamász csaknem teljes ciszjordániai vezetősége - öt miniszter és több mint két tucat törvényhozó - izraeli fogságban van. Négy másik palesztin minisztert utóbb elengedtek. Musír Maszri, a Hamász egy gázai törvényhozója "ócska izraeli zsarolásnak" nevezte a miniszterelnök-helyettes lefogását, amely "ellentétes minden nemzetközi joggal". A palesztin szervezet politikai vezetői elleni izraeli fellépés dacára az elrabolt katona, Gilád Salit tizedes még mindig nem nyerte vissza szabadságát.

A Sin Bét vezetője vasárnap óvott attól, hogy a Gázai övezet egy második Libanonná váljék, figyelmeztetve annak veszélyére, ha a mérsékeltnek tekintett Mahmúd Abbász palesztin elnök Fatah mozgalma szétesne. "Ha nem szállunk szembe a Hamász erősödésével és az iráni befolyással a Gázai övezetben, akkor három-öt éven belül stratégiai fenyegetéssel és a libanonihoz hasonló helyzettel kell szembenéznünk" - mondta Juval Diszkin a kabinet ülésén. "A Fatah kritikus helyzetben van - vélekedett. - Ha nem történik sürgősen valami pozitív dolog, nagy az esélye annak, hogy a Fatah néhány hónap alatt széthullik, és eltűnik a Gázai övezetből." A Fatah elvesztette a hatalmat a Hamásszal szemben a januári palesztin törvényhozási választásokon, s a két párt hívei között gyakoriak az összetűzések.

Több mint ezer palesztin tüntetett vasárnap a gázai parlament előtt munkahelyeket, elmaradt bérek és munkanélküli-segélyek kifizetését követelve.