Piroska
-2 °C
5 °C

A Hamász szerepet kaphat a palesztin kormányban

2005.07.01. 21:29
Mahmúd Abbász palesztin elnök felkérte a Hamász radikális palesztin mozgalmat, hogy csatlakozzon haladéktalanul a kormányához, mert így közösen tudják ellenőrizni a Gázai övezetből való izraeli kivonulást - közölte pénteken egy Hamász-illetékes. a Hamász még gondolkodik az ajánlaton.

A végleges döntést a kormányban való esetleges részvételről a szervezet Gázában és külföldön tartózkodó vezetői hozzák meg - mondta egy nevének elhallgatását kérő magas rangú személy.

Átmenetei nemzeti egységkormány

Abbász a hét folyamán terjesztette a javaslatot a Hamász elé, azután, hogy a mozgalom azt követelte, hogy hozzanak létre egy különbizottságot a gázai hatalomátvétel felügyeletére. Abbász ehelyett meghívta a Hamászt, hogy csatlakozzon a kormányához - tette hozzá az illetékes.

Ahmed Korei palesztin miniszterelnök kedden bejelentette, hogy kormánya kibővítését tervezi a Fatah mellett más palesztin szervezetek bevonásával, tekintettel arra, hogy a Gázai övezet az augusztusra tervezett izraeli kivonulás után palesztin fennhatóság alá kerül.

Korei közölte: nem látja akadályát egy "átmenetei nemzeti egységkormány" létrehozásának, amely megkönnyítené az izraeli kivonulás ellenőrzését. A radikális Hamász már korábban bejelentette igényét a gázai adminisztrációban való részvételre, miután a decemberi és januári helyhatósági választásokon jelentősen előretört a Fatah rovására.

Aggódnak a kivonulás miatt

Izrael aggódik amiatt, hogy az Abbász-kormány szárnybontogatása és a palesztin biztonsági erők egységének hiánya káoszhoz vezet a Gázai övezetben az augusztusi kivonulás után. Abbász sima hatalomátvételre tett ígéretet és arra, hogy megakadályozza a fegyveres csoportokat abban, hogy a kivonuló izraeli katonákra és telepesekre lőjenek. Ígéretet tett arra, hogy biztosítani fogja, az átadott területeket a Palesztin Hatóság és ne fosztogatók uralják.

A Hamásznak talán azért adtak esélyt a kormányban, mert izraeli részről kemény ellenállásba ütközik a gázai övezet kiürítése. A zsidó telepesek ugyanis nem hagyják magukat Gázában, szállodákat foglalnak el, utakat zárnak el és több tízezres tüntetéseket tartanak. Az izraeli hatóságok attól tartanak, hogy az ifjú telepesek védelmi állásokat terveznek létesíteni, hogy megakadályozzák a kiürítést.