Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Izraelbe menekülnek a palesztinok

2007.06.20. 11:39
Az izraeli védelmi miniszter elrendelte, hogy a hadsereg meg nem határozott számban beengedjen Izraelbe olyan palesztinokat, akik a szélsőséges Hamász mozgalom ellenőrzése alá került Gázai övezetből menekülnek. A határon jelenleg is hatvanan várnak bebocsátásra, azoknak van esélyük, akik sürgős orvosi elltásra szorulnak.

Az izraeli védelmi minisztérium szerdai közleménye szerint Ehud Barak miniszter arra adott utasítást, hogy "humanitárius esetekben" engedjék be Izraelbe az érintetteket. Ez elsősorban azokra vonatkozik, akik sürgős orvosi ellátásra szorulnak.

Nem sokkal a miniszteri utasítás bejelentése után egy leukémiában szenvedő 17 éves palesztin fiút már át is engedtek Izraelbe. Eközben az izraeli legfelsőbb bíróság elé került egy emberjogi csoport beadványa, amely arra irányul, hogy az izraeli hatóságok ajánljanak fel azonnali orvosi ellátást 26 válságos állapotban levő, gázai kórházakban tartózkodó palesztinnak.

Jelenleg mintegy hetven menekülő palesztin várakozik a Gázai övezet és Izrael határán levő Erez átkelőhelynél. Kedden két olyan palesztint engedett be Izrael, akik az előző napon az erezi átkelőnél lezajlott tűzharcban megsebesültek.

Szerdára virradóra újabb tűzharcok voltak izraeli fegyveresek és palesztinok között Ciszjordániában, illetve a Gázai övezetben. Két körözött palesztint a ciszjordániai Dzsenín közelében lőttek le, amikor a letartóztatásukra érkező különleges egységre tüzet nyitottak.

A Gázai övezetet Izraellel összekötő Kiszufim átjárótól néhány száz méterrel nyugatra, palesztin területen történt összecsapásban két Hamász-harcost, a Népi Ellenállás Bizottságai nevű militáns csoport egyik tagját, valamint egy negyedik fegyverest lőttek le. Itt egy izraeli katona könnyebben megsebesült.