Szilárda
-4 °C
2 °C

Izraeli ultranacionalisták és rendőrök csaptak össze

2008.03.16. 19:58
Izraeli szélsőséges nacionalistákkal csapott össze vasárnap este Kelet-Jeruzsálemben a zsidó állam rendőrsége, miután azok több százan neki akartak rontani annak a háznak, amelyben a tíz nappal korábbi jeruzsálemi merénylet - lelőtt - tettese lakott, hogy lerombolják.

A tüntetést szervező izraeli szélsőjobboldali szervezetek a ház lerombolására buzdították a résztvevőket. A Dzsebel Mukabber negyedbe tartó több száz tüntető közül több tucatnyian áttörték a rendőrségi kordont. Nem jutottak el a merénylő és családja házáig, ellenben kövekkel dobálták meg az útjukat elálló rendőröket és több más épületben kárt tettek. A tömeg azt kiabálta: "Bosszút!", és "Halál az arabokra!"

A randalírozók közül kilencet előállított a rendőrség. Egyiküknél egy hosszú pengéjű kést találtak - közölte egy rendőrségi szóvivő.

Március 6-án egy talmudiskola elleni támadásban a 25 éves Aláa Hisám Abu Dheim nyolc embert lőtt agyon, mielőtt egy tartalékos katona ővele végzett volna. A Kirjat Móse-i Merkaz Harav ismert iskola, nevét a ciszjordániai telepesmozgalom vezetőivel hozzák kapcsolatba. A Kirjat Móse-i támadás volt a legsúlyosabb palesztin támadás Izraelben az elmúlt két évben, egyben négy év után az első merénylet Jeruzsálemben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!