Nárcisz
7 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Izrael a gázai iszlám egyetemet bombázta

2008.12.28. 12:17
Több ezer tartalékos behívását hagyta jóvá a kormány, lehet, hogy bevetik a szárazföldi erőket. A szombat délelőtt óta tartó izraeli rakétacsapásokban már több mint 286-an haltak meg, a palesztinok válaszul Asdod városát lőtték. Vasárnap délután csempészalagutakat támadtak az izraeli gépek. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa azonnali tűzszünetet követel.

Vasárnap éjjel az izraeli légierő csapást mért a gázai iszlám egyetemre, adta hírül az AFP. Szemtanúk beszámolója szerint öt rakét találta el az egyetem területét, a központból tüzet és erős füstöt jelentettek.

Az izraeli hadsereg egyik szóvivője később azzal indokolta a csapásmérést, hogy az egyetemi épületben rakétalövedékeket, robbanóanyagokat és olyan elektronikai berendezéseket gyártanak, amelyeket a Hamász aktivistái használnak Izrael elleni támadásaik során. Emellett az egyetemen milicisták összejöveteleket tartanak és fegyvereket is tárolnak.

Izrael délután újabb légicsapást mért a Gázai-övezetre az izraeli hadsereg. Helyi jelentések szerint a térséget Egyiptommal összekötő csempészalagutakat támadták a gépek. Az egyiptomi-gázai határ mentén végig sűrű, fekete füst látható. Az alagutakon át juttattak élelmet, üzemanyagot és fegyvereket az izraeli blokád alatt álló övezetbe. Palesztin adatok szerint több száz alagút fut a Gázai övezet Egyiptommal közös határszakasza alatt, s sok újat jelenleg is ásnak. A támadások célja, hogy megakadályozzák, hogy a Hamász feltöltse fegyverkészleteit, mert izraeli vádak szerint a Hamász rakéták, robbanóanyagok és más fegyverek, sőt készpénz beszerzését bonyolítja az alagutakon keresztül.

A nap folyamán az izraeli kormány úgy döntött, hogy újabb tartalékosokat mozgósítanak. A következő napokban 6500 tartalékost hívnak be szolgálatra, hogy segítsék a hadsereg felkészülését arra az esetre, ha a fegyveres harcok kiszélesednének. Izraeli gyalogsági és páncélos alakulatok sorakoztak fel a mintegy 1,5 millió palesztin által lakott, a Hamász iszlamista mozgalom ellenőrzése alatt álló Gázai övezet határain, hogy bármikor bevethetőek legyenek.

A katonai ügyekben járatos izraeli hírmagyarázók úgy vélik, hogy a hadsereg támadásának nem a Gázai övezet visszafoglalása vagy a Hamász-kormány megsemmisítése a célja, ugyanis az ilyen nagyratörő célok elérése nehéznek és politikailag kockázatosnak bizonyulhat a február 10-re kiírt izraeli parlamenti választások előtt. Ehelyett Izrael meg akarja mutatni elrettentő erejét, és új fegyverszünetre akarja kényszeríteni a Hamászt, ami elvezethet az Izrael elleni palesztin rakétatámadások hosszú távú leállításához.

286-ra nőtt a palesztin áldozatok száma

Az izraeli hadsereg vasárnap délben kiadott közleménye szerint az utóbbi huszonnégy óra légicsapás-sorozatában mintegy 230 célpontot vettek tűz alá, elsősorban a Hamász infrastruktúráját, így épületeket, fegyverraktárakat vagy rakétakilövő állásokat. Szombat reggel óta 286 palesztin vesztette életét, több mint 700 pedig megsebesült az izraeli csapásokban.

000T TRNic317703

Közben palesztin rakéták csapódtak be a legnagyobb dél-izraeli város, Asdod közelében. A Gázai övezet határától mintegy 38 kilométerre fekvő város környékét két Grad típusú rakéta is elérte. Sérültekről, károkról még nincs hír. Még soha nem fordult elő, hogy a Gázai övezetből kilőtt rakéták ilyen mélyen csapódjanak be Izrael területén. Az a tény, hogy a második legnagyobb izraeli kikötőváros, Asdod a palesztinok célkeresztjébe került, megerősíti Izrael aggodalmát, hogy a palesztin fegyveresek képesek a nagyobb izraeli városokat rakétáik hatótávolságába vonni.

Izrael a Hamász határokon átnyúló rakétatámadásaira válaszul indított légicsapásokat gázai célpontok ellen, huszonnégy óra leforgása alatt legalább 286 palesztin vesztette életét a csapássorozatban. Izrael és a Hamász kölcsönösen egymást vádolja a hatályát december 19-én elvesztő tűzszünet megsértésével, illetve azért, hogy nem sikerült megegyezni a megállapodás meghosszabbításáról.

Abbász a Hamászt okolja

A palesztin elnök felszólította a Hamász iszlamista mozgalmat, hogy újítsa meg az Izraellel kötött tűzszünet, megakadályozandó a további vérontást a Gázai övezetben.

Mahmúd Abbász, miután vasárnap Kairóban megbeszélést folytatott Hoszni Mubarak egyiptomi államfővel, kijelentette, hogy a Hamász elkerülhette volna a Gázai övezetre mért izraeli légi csapásokat, ha nem hagyja veszendőbe menni a nyáron kötött tűzszüneti megállapodást. Elmondta, hogy beszéltek a Hamász vezetőivel, arra kérték őket, ne tekintsék lejártnak, hanem hagyják folytatódni az egyiptomi közvetítéssel tető alá hozott hathónapos tűzszünetet.

A Hamász és az Abbász vezette Fatah mozgalom meghasonlott egymással, miután a 2006-os parlamenti választásokat megnyerte a Hamász, amelynek fegyveresei 2007 júniusában kiűzték a Fatah erőit a Gázai övezetből.

Tűzszünetet sürget az ENSZ BT

A harci cselekmények azonnali beszüntetésére szólította fel vasárnap a szembenálló feleket állásfoglalásában az ENSZ Biztonsági Tanácsa.

Neven Jurica, az ENSZ horvátországi nagykövete, a testület soros elnöke felolvasta a BT zárt ülésén elfogadott nyilatkozatot, amelyben a Biztonsági Tanács tagjai komoly aggodalmuknak adnak hangot a gázai erőszak fokozódása miatt, és sürgetik a harci cselekmények azonnali beszüntetését.

Aránytalan katonai választ adott Izrael arra, hogy palesztinok rakétákat lőttek ki a területére – jelentette ki vasárnap az ENSZ emberi jogi főbiztosa, élesen elítélve a Gázai övezet elleni izraeli légi támadást. Navi Pillay közölte, aggasztónak tartja a gázai halálos áldozatok "rendkívül magas" számát, egyúttal fölszólította Izraelt, ne hagyja érvényesülni a kollektív büntetés elvét.

A BT-tagok hangsúlyozzák, hogy szükség van a "nyugalom maradéktalan helyreállítására". A zárt ajtók mögött lezajlott négyórás vita után elfogadott nyilatkozat felszólítja az érintetteket, hogy tegyék meg a szükséges intézkedéseket, beleértve a gázai határátkelők megnyitását is a gázai övezetbeli lakosság "égető humanitárius és gazdasági szükségleteinek" a kielégítése, élelemmel, gyógyszerrel és üzemanyaggal való ellátása érdekében.

A pápa elítéli a gázai erőszakot

Elítélte a "Szentföldön szüntelenül dúló vérontást" XVI. Benedek pápa, és felszólította a konfliktus minden érintettjét, hogy vessen véget az erőszaknak. A római katolikus egyházfő a Szent Péter téren egybegyűlt zarándokokhoz szólva mély sajnálatának adott hangot a halottak, a sebesültek, a lakosság szenvedése és tulajdonban okozott károk miatt. A pápa elítélte a támadásokat, és karácsonyi üzenetét megismételve tárgyalásokra buzdított "az összetűzések és az erőszak eltévelyedett gondolkodásmódja helyett".

Tüntetéshullám a Közel-Keleten...

Sok ezren tüntettek vasárnap szerte a Közel-Keleten az izraeli légicsapások ellen. Az iraki Moszult leszámítva mindenhol békések voltak az Izrael-ellenes demonstrációk. Irakban izraeli zászlókat égettek és kalasnyikovokkal a levegőbe lövöldöztek, így követelve erőteljesebb arab fellépést az izraeli támadással szemben. Moszulban egy fiatal fiú életét vesztette, 17 ember pedig megsebesült, amikor egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát.

Egyiptomban összesen mintegy ötvenezren tüntettek, többségükben a legnagyobb ellenzéki csoport, a Muzulmán Testvériség felhívására. Mahmúd Ahmadinezsád iráni államfő, aki korábban nyíltan követelte Izrael állam eltörlését, bűnösnek nevezte az izraeli légi csapásokat, és "a cionista rezsim" közelgő "összeomlását" jövendölte a katari emírrel folytatott telefonbeszélgetésben. Az iráni parlament vasárnapi ülésén a képviselők perceken keresztül azt kiáltozták, hogy "Halál Izraelre!".

Moammer el-Kadhafi líbiai vezető vasárnap azzal vádolta az arab vezetőket, hogy "gyáván" válaszoltak az izraeli katonai műveletekre, kudarcot vallottak a palesztinok támogatásában. Szerinte szégyellniük kell magukat, a palesztin ügy nevében "gyáva, gyenge és defetista állásfoglalásokkal" kereskednek.

...és Európában

Európa-szerte több ezren vonultak az utcákra vasárnap a Gázai övezetben végrehajtott izraeli légi támadások ellen tiltakozva. Párizsban közel 1500-an tartottak békés demonstrációt, a legtöbben a Diadalívnél, illetve a város északi részén fekvő Barbes negyedben, ahol sok arab él.

A spanyol fővárosban közel ezren tüntettek az izraeli nagykövetség épülete előtt. A tiltakozók a Békét Most pacifista mozgalom felhívására gyűltek össze. Transzparenseiken egyebek között a "Terrorista Izrael" vagy "Nem a palesztin holokausztra" feliratok voltak olvashatók.

Londonban ugyancsak a zsidó állam képviselete előtt gyülekeztek a tüntetők. A rendőrség szerint 700-an, az egyik szervező szerint viszont háromezren vonultak az épülethez, hogy tiltakozzanak az izraeli katonai akciók ellen. A megmozdulás nem volt teljesen békés, a hatóságok hat embert őrizetbe vettek a közrend megzavarása címén.

Koppenhágában a hivatalos adatok szerint 700 fős, a szervezők szerint kétezres tömeg gyűlt össze az izraeli nagykövetségnél különböző dániai muszlim szervezetek felhívására. A hatóságok őrizetbe vettek egy férfit, aki Molotov-koktélt hajított a rendőrök felé.

Megszakított tárgyalások

Szíria felfüggeszti a török közvetítéssel Izraellel folytatott béketárgyalásokat a Gázai övezet elleni izraeli támadás miatt - közölte vasárnap az arab ország egy illetékese. Bassár el-Aszad szíriai elnök az izraeli "mészárlás" azonnali leállítását sürgette az ENSZ-főtitkárral folytatott vasárnapi telefonbeszélgetésben.

Szíria Recep Tayyip Erdogan török kormányfő szombati nyilatkozata után döntött úgy, hogy felfüggeszti a tárgyalásokat. Ahogy a török fél is nyilatkozott, "a Gáza elleni izraeli agresszióval bezárult az ajtó a térségbeli rendezés felé tett bármiféle lépés előtt" - fogalmazott a neve elhallgatását kérő szíriai tisztségviselő. A török miniszterelnök szombaton úgy nyilatkozott, a Gázai övezetre mért izraeli csapás tisztességtelenség Törökországgal szemben azok után, hogy Ankara hónapok óta közvetítőként annyi mindent tett az izraeli-szír békemegállapodásért.

Négy izraeli-szír tárgyalási fordulót tartottak május óta Törökországban. Egy ötödiket is tervbe vettek, de ezt végül nem tartották meg Ehud Olmert izraeli kormányfő szeptember 21-i kényszerű lemondása miatt.