Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Izrael bekeményített

2003.08.21. 08:37
Megtorló akciók Túl-Karmban, Dzsenínben és Nábluszban. Az izraeli hadsereg lerombolta három öngyilkos merénylő - köztük a jeruzsálemi robbantás elkövetőjének - házát, lelőttek négy palesztint és őrizetbe vettek három férfit.
A kedd esti jeruzsálemi öngyilkos robbantásra - melynek 20 halottja és 10 sebesültje volt - adott válaszul az izraeli hadsereg bevonult Túl-Karmba, Dzsenínbe és Nábluszba, lerombolták három öngyilkos merénylő - köztük a jeruzsálemi robbantás elkövetőjének - házát, lelőttek négy palesztint és őrizetbe vettek három férfit.

Civilben lövöldöztek a menekülttáborban

Tucatnyi izraeli harckocsi vonult be szerda éjjel az észak-ciszjordániai Túl-Karm városba és a mellette fekvő palesztin menekülttáborba. Szemtanúk elmondták, hogy az akcióban négy palesztint, köztük egy gyermeket sebesítettek meg izraeli golyók. Az AFP szemtanúktól úgy tudja, hogy civil ruhába öltözött izraeli katonák hatoltak be a menekülttáborba, ahol lövöldözni kezdtek. Négy palesztin, köztük egy 11 éves gyermek sebesült meg a lövöldözésben. Az izraeli csapatok őrizetbe vettek négy embert, de azt nem tudni, hogy ők valamilyen szélsőséges palesztin csoporthoz tartoznak-e. Az izraeli hadsereg egyelőre nem kommentálta ezeket az értesüléseket.

Heves tűzpárbaj Dzsenínben

Több mint egy tucatnyi izraeli harckocsi és páncélozott szállító harcjárműve vonult be szerda éjjel az észak-ciszjordániai Dzsenín városba. Heves lövöldözés tört ki palesztin fegyveresek és az izraeli katonák között, de halottakról vagy sebesültekről nem érkezett hír. Fegyverropogás hallatszott a város szélei felől is. Izraeli csapatok szerda éjjel lerombolták két palesztin öngyilkos merénylő házát. Mindketten az Iszlám Dzsihád palesztin szélsőséges mozgalom tagjai voltak, és egy-egy izraelit rántottak magukkal a halálba. Egyikük háza Dzseníntől mintegy 15 kilométerre délnyugatra, a másiké 5 kilométerre nyugatra feküdt.

Lerombolták a jeruzsálemi merénylő házát

Az izraeli hadsereg a csütörtökre virradóra éjszakán Náblusz térségében kezdett nagyarányú hadművelete során három, régóta körözött palesztint vett őrizetbe, s lerombolta annak az öngyilkos merénylőnek a házát, aki Jeruzsálemben felrobbantott kedden egy autóbuszt. A robbantás előtt a merénylő családtagjait ingóságaikkal együtt eltávolították az épületből. A csütörtök hajnalban kezdett katonai akció során mintegy húsz dzsipen száz katona vonult be a ciszjordániai városba. A Náblusz nyugati részén zajló hadműveletet helikopterek is támogatják. Az izraeli hadsereg szóvivője szerint őrizetbe vettek három, régóta keresett palesztint és jelentős mennyiségű robbanóanyagot is lefoglaltak.

Célkeresztben a Hamász és az Iszlám Dzsihád

Ariel Saron izraeli miniszterelnök vezetésével szerda éjjel több mint három órán át tanácskozott a kormány szűkebb, biztonságpolitikai kérdésekben illetékes kabinetje. A miniszterelnöki hivatal által kiadott szűkszavú közleményben nem részletezték, hogy Izrael milyen válaszlépésekkel torolja meg a kedd esti nyugat-jeruzsálemi merényletet, amelynek 18 halottja volt. Kormányközeli források a Reutersnak azt mondták, hogy a jelek szerint Izrael még ad "néhány órát" a palesztinoknak a szélsőséges erők elleni fellépésre, mielőtt széles körű csapásokat mérne a radikális palesztin mozgalmakra.

Az izraeli katonai rádió úgy tudja, hogy a biztonsági kabinet felhatalmazta a hadsereget a Hamász és az Iszlám Dzsihád szélsőséges palesztin szervezetek elleni fellépésre. A Palesztin Hatóság nem tartozik a célpontok közé. Izrael már kedden döntött arról, hogy felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat a Palesztin Hatósággal, leállítja a biztonsági tárgyalásokat és négy palesztin város biztonsági ellenőrzésének augusztusra tervezett átadását. Emellett az izraeli hadsereg ismét szigorú blokád alá vette a palesztin területeket.

Abbász és Arafat el akarják kerülni a katonai válaszlépéseket

Eközben Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnök Rámalláhban összeült Jasszer Arafat palesztin elnökkel, kormánya több tagjával, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) végrehajtó bizottságának és az Arafat által vezetett Fatah mozgalom központi bizottságának tagjaival, hogy megvitassa velük a keddi buszrobbantás következményeit. Az izraeli biztonsági kabinet figyelmeztette a palesztin kormányt, hogy addig nem lesz előrelépés a béke megteremtése felé, amíg szét nem zúzza az Izrael-ellenes merényletekért felelős szélsőséges iszlám csoportokat. A palesztin vezetők Rámalláhban tartott tanácskozásuk eredményeként támogatásukról biztosították a június végén meghirdetett egyoldalú palesztin tűzszünetet, és ígéretet tettek a jogrend megerősítésére.

A Reuters jelentése szerint a palesztin vezetés - a kemény izraeli katonai válaszlépés elkerülésére tett nyilvánvaló erőfeszítésként - Rámalláhban tartott ülésükön megállapodásra jutottak abban, hogy támogatják a szélsőséges palesztin szervezetek június 29-én három hónapra meghirdetett tűzszüneti egyezségét, és megerősítik a jogrendet.

George Bush amerikai elnök szerdán az Ariel Saronnal telefonon folytatott beszélgetésben megismételte, hogy a Palesztin Hatóságnak többet kell tennie a terrorista szervezetek lebontásáért. Fontosnak nevezte ugyanakkor azt is, hogy az izraeli és a palesztin fél fenntartsa a párbeszédet. Washington szerdán ismét a térségbe küldte John Wolf nagykövetet, közel-keleti megbízottat.