Márk
13 °C
28 °C

Folytatódik a közel-keleti erőszakhullám

2001.09.09. 19:00
Egy palesztin öngyilkos merénylet, autóba rejtett bombák és egy iskolabusz elleni támadás vasárnap hét ember halálát okozta Izraelben. Az izraeli hadsereg helikopterről lőtte a Palesztin Hatóság jerikói és Ramallah-beli irodáit válaszul a terrortámadásokra, áldozatokról nincs hír. A folytatódó erőszakhullám ellenére folytatják Jasszer Arafat palesztin vezető és Simon Peresz izraeli külügyminiszter találkozójának előkészítését. Az izraeli hatóságok őrizetbe vették Ziad Abu Ziadot, Jeruzsálem ügyeinek palesztin miniszterét, de végül elengedték.
Az izraeli munkahét vasárnap egy iskolabusz elleni támadással kezdődött. Palesztin fegyveresek tüzet nyitottak a tanárokat szállító izraeli iskolabuszra Ciszjordániában. A támadásban ketten meghaltak és hárman megsebesültek. A palesztin fegyveresek az őket szállító járműről előzés közben nyitottak tüzet a buszra, amely lerohant az útról. A támadásért az Iszlám Dzsihád válllalt felelősséget.

Egy helyi arab robantott

Néhány órával később egy palesztin férfi öngyilkos merényletet hajtott végre egy vasútállomáson, amelynek következtében hárman életüket vesztették, 35 ember pedig megsérült. Az öngyilkos merénylő akkor robbantotta fel magát az észak-izraeli Naharija hétvégi eltávozásukról visszatérő katonákkal zsúfolt vasútállomásán, amikor épp beérkezett egy vonat az állomásra. A merénylő egy szélsőséges iszlám szervezet tagja volt, nemzetiségére nézve izraeli arab - jelentette az izraeli közszolgálati televízió. A jelentést egyelőre más források nem erősítették meg, de ha beigazolódik az értesülés, akkor ez az első Izraelben elkövetett robbantás, amelyet helyi arab követett el.

Autóba rejtett bomba

A Netanjától keletre lévő Beit Lid közelében egy fontos útkereszteződésnél végrehajtott merényletben hárman sebesültek meg, a merénylő életét vesztette. A két autóba rejtett bomba egy üres izraeli busz mellett robbant fel, a helyszínen kigyulladt négy személygépkocsi és az autóbusz is. A merényletért a Hamasz militáns szárnya vállalt felelősséget a katari tévé szerint.

Válaszolt az izraeli hadsereg

Szombaton izraeli helikopterek rakétákkal lőtték a Palesztin Hatóság ramallahi irodáját, a lépést Izrael válaszul szánta a korábbi lövöldözésekre, melyek során csütörtökön meghalt egy izraeli tiszt. A helikoptertámadások vasárnap is folytatódtak, válaszul a vasárnap délelőtti merényletekre, melyekben két palesztin öngyilkos merénylő és öt izraeli vesztette életét.

Elengedték a palesztin minisztert

Az izraeli hatóságok vasárnap délután kétórás fogva tartás után szabadon engedték Ziad Abu Ziadot, Jeruzsálem ügyeinek palesztin miniszterét. A minisztert azért vették őrizetbe, mert az izraeli hatóságok szerint illegálisan lépett be Jeruzsálembe. A rendőrség tájékoztatása szerint kihallgatása után elengedték, és a Jeruzsálemet Ciszjordániától elválasztó vonalhoz kísérték. Ő volt az első miniszter, akit az izraeliek a palesztin autonómia létrehozása óta őrizetbe vettek.

Folytatódik a tárgyalások előkészítése

A vasárnapi merényletek ellenére folytatódik Simon Peresz izraeli külügyminiszter és Jasszer Arafat palesztin vezető találkozójának előkészítése. Ezt Miguel Angel Moratinos, az Európai Unió közel-keleti megbízottjának szóvivője jelentette ki vasárnap. Javier Sancho, aki Kairóban megjelent az Arab Liga külügyminiszteri találkozóján, úgy vélekedett, hogy a magas szintű találkozóra már a jövő héten sor kerülhet.