Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Véres hétvége Izraelben

2001.12.02. 10:45
Legalább huszonnyolc ember meghalt és kétszázötven megsebesült Izraelben, amikor palesztin szélsőségesek merényletsorozatot intéztek polgári célpontok ellen. Szombaton éjjel három pokolgép robbant Jeruzsálemben egy sétálóutcában, vasárnap pedig Haifában két autóbusz robbant fel. Az akciókat a legújabb amerikai közvetítési kísérlethez időzítették.
Az öngyilkos merénylők mintegy 50 méterre álltak egymástól Nyugat-Jeruzsálem Ben Jehuda sétáló-utcáján, amikor működésbe léptették - alig néhány másodpercnyi eltéréssel - a testükre erősített robbanószerkezetet. A harmadik robbanás húsz perccel később következett be, a szomszédos mellékutcában: egy autóba rejtett pokolgép lépett működésbe, tovább fokozva a fejvesztett rémületet.

Az izraeli rendőrség szerint a jeruzsálemi robbantásokban azért sebesültek meg ilyen sokan, mert a merénylők házi készítésű repeszbombákat - ezernyi szöggel, fémszilánkkal megtöltött pokolgépeket - robbantottak fel. A 170 sebesült közül 17-nek súlyos az állapota.

Robbantás, ezúttal Haifában

Pokolgép robbant vasárnap délelőtt az izraeli Haifában két autóbuszon, csaknem egy időben. Az izraeli rendőrség által közölt adatok szerint legalább tizenhat halott és negyven sérült van. A mentőegységek közlése szerint tizenöt sérült állapota válságos. Ugyanakkor egy szemtanú az izraeli rádiónak pedig azt mondta, hogy a második busz csak az első robbanástól rongálódott meg. A buszmerényletet a Hamász szélsőséges palesztin mozgalom vállalta magára, közölve azt is, hogy öngyilkos robbantást hajtottak végre.

Közben vasárnap reggel a Gáza-övezetben Hamasz-fegyveresek tüzet nyitottak egy zsidó telepeseket szállító járműre, megölve egyiküket és megsebesítve további ötöt. A fegyvereseket az izraeli katonaság lelőtte.

A rendőrség országszerte maximális riadókészültségben van. Benjamin Ben Eliezer védelmi miniszter a katonai vezetőkkel konzultált, majd utasította a hadsereget, hogy újabb merényletek megelőzése érdekében akadályozza meg a palesztinok közlekedését a főbb nyugati parti városok között.

Letartóztatták a gyanúsítottak testvéreit

Egy névtelen telefonáló a Reuters hírügynökséggel azt közölte, hogy a jeruzsálemi akciót az Iszlám Dzsihád palesztin szervezet hajtotta végre. Ugyanakkor az izraeli hadsereg vasárnap kilenc személyt letartóztatott Abu Diszben, Kelet-Jeruzsálem külvárosában, a Hamász radikális szervezet két tagjának lakásán és egy iszlám kollégiumban. A hatóságok gyanúja szerint a két Hamász-tag volt az öngyilkos robbantások végrehajtója. A letartóztatottak a gyanúsítottak fivérei.

Arafat mélységesen sajnálja a történteket

A palesztin vezetés - az AFP-hez eljutatott közleménye szerint - elítéli a merényleteket, és mindent megtesz annak érdekében, hogy az igazságszolgáltatás elé állítsa a merényletek elkövetőit, és mindazokat, akik felelősek a terrorcselekményekért. Arafat a merénylet hírére rögtön megbeszélést kezdeményezett az Egyesült Államok közel-keleti rendkívüli megbízottjával, Anthony Zinni nyugalmazott tábornokkal.

'Izrael levonja a következtetéseket'

A Washingtonban tartózkodó Ariel Saron izraeli kormányfő a szombati véres esemény hallatán úgy döntött, hogy lerövidíti amerikai látogatását: vasárnap még találkozik George Bush elnökkel, de többi programját lemondja, és hazasiet. George Bush amerikai elnök elszörnyedését és elkeseredettségét hangoztatta a szombati jeruzsálemi merénylet miatt. Bush szerint Jasszer Arafatnak, a Palesztin Hatóság elnökének azonnal meg kell találnia a felelősöket, és el kell rendelnie letartóztatásukat.

A támadások durvasága miatt a szokásosnál is nagyobb nyomás nehezedik az izraeli kormányra, hogy keményebben reagáljon a palesztin akciókra. A biztonsági kabinet ülésén egy miniszter azt javasolta, hogy intézzenek átfogó támadást Arafat ellen, újra emigrációba kényszerítve a palesztin elnököt. Ezt a lehetőséget már egy ideje egyébként fontolgatja Izrael. Szakértők szerint azonban kétséges, hogy meg tudná-e tartani az izraeli katonaság a megszállt városokat a gerillaharcra berendezkedett palesztinokkal szemben, nagyon nagy áldozatok nélkül.

Elrontják

A támadásokat a palesztin szélsőségesek "jól" időzítették. A terrorellenes háború folytatásához rendkívül fontos arab koalíció stabilitását szem előtt tartva ugyanis az amerikai vezetés éppen újabb kísérletet készült tenni egy izraeli-palesztin tűzszünet összehozásához. A múlt héten a térségbe érkezett Anthony Zinni, az Egyesült Államok békeküldöttje, hogy rávegye a feleket a lövöldözés beszüntetésére és a tárgyalások újrakezdésére.

Ariel Saron izraeli kormányfő azonban továbbra is "hét nap csendet" követel, mielőtt elkötelezné magát valami mellett. Ráadásul az izraeli kormány bejelentette, hogy a lehetséges tűzszünet alapjait képező Mitchell-bizottság ajánlásával és az érvényes ENSZ-határozatokkal szembeszegülve folytatja az illegális zsidó telepek építését a megszállt területeken, Jasszer Arafat palesztin elnök pedig továbbra is hagyja szabadon kószálni a béketárgyalásokat elutasító szélsőségeseit, így a Hamaszt és az Iszlám Dzsihádot, akik a legtöbb támadást intézik izraeli célpontok ellen.

Egy pár napja kiszivárgott izraeli katonai jelentés szerint azonban Arafat hiába is próbálkozna a militánsok letartóztatásával, még ha nagyon akarna is, sem biztos, hogy tudna mit tenni. Szakértők szerint a palesztin elnök már rég elveszítette uralmát a területek egy része felett, a szélsőségesek nem engedelmeskednek neki. Két nappal ezelőtt heves tűzpárbaj tört ki a palesztin rendőrség és az Iszlám Dzsihád fegyveresei közt, amikor előbbiek harmadszor is megpróbálták letartóztatni a radikális szervezet egyik vezetőjét.